Småfly totalvraket etter styrt i Holmestrand – to menn er omkommet

HOLMESTRAND (VG) Et småfly er totalvraket etter å ha styrtet i en kornåker tirsdag formiddag. To menn på 47 og 48 år mistet livet i ulykken.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Politiet fikk i 12.30-tiden melding om at et småfly av typen Pitts akrobatfly hadde styrtet. Det ble et kvarter senere lokalisert ved Ekeberg barneskole, som ligger i Holmestrand. Alle nødetater rykket ut til stedet.

Innsatsleder i politiet i Vestfold, Ottar Steinstø, sier til VG på stedet at flyet er totalvraket etter styrten.

– To menn på 47 og 48 år er omkommet, forteller han til VG rett før klokken 15.

En ildsjel

Den 48 år gamle mannen som omkom i flystyrten hadde en sentral posisjon i et lokalt idrettslag, og tirsdag kveld hadde mange klubbmedlemmer, naboer, foreldre og barn møtt opp til minnestund.

Stemningen er tung og trist, og folk gir hverandre klemmer og kondolanser.

– Du kan nesten ikke tro det når du først hører det. Jeg fikk en veldig dårlig følelse i kroppen da jeg hørte om styrten. Det er uvirkelig og føles tomt. Det er vanskelig å beskrive, sier klubbmedlem, nabo og nær venn av 48-åringen som omkom i styrten til VG.

Mannen forteller videre at den omkomne 48-åringen var et kjent fjes i lokalsamfunnet.

– Han har tatt seg mye tid til klubben og var en ildsjel uten sidestykke. Hele lokalsamfunnet vet hvem han er, forteller han.

En av lederne i idrettslaget kan også fortelle om en engasjert mann.

– Han hadde en arm over alt og brydde seg om alle. Alle barna visste hvem han var, forteller han til VG.

Skolebarn vitne til styrten

Videre forteller mannen at flere av barna opplevde ulykken på nært hold.

– De er veldig lei seg. Flere av dem har fortalt meg at de synes dette er veldig trist. Dette er et lite sted og det preger vårt lokalsamfunn, forteller han.

Flyet styrtet på en kornåker ved Ekeberg skole, og det skal da bare ha vært ti minutter siden det tok av fra Torp flyplass.

Foreldre tilstede på minnestunden forteller at deres barn var vitne til ulykken fra skolegården, og flere av barna har fortalt at de så flyet gå i sirkel i luften før det stoppet opp og gikk i bakken.

Politiet bekrefter til VG at mange personer, inkludert skolebarn, var vitne til hendelsen. Holmestrand kommune har opprettet kriseteam som er tilstede ved Ekeberg barneskole.

Inger Rønning, rektor ved Ekeberg barneskole, forteller til VG at elevene hadde time da ulykken inntraff ved 12.30-tiden, men at en av skoleklassene hadde noen uteaktiviteter.

– Vi forsøkte å gå ut med informasjon til foreldrene så fort vi visste noe. Vår oppgave er å ivareta elevene, sier Rønning.

Årsaken til styrten er foreløpig ukjent.

Politiet sier til VG tirsdag kveld at alle pårørende i saken er varslet.

– Politiet er fortsatt på stedet sammen med Havarikommisjonen og holder på med tekniske undersøkelser. Flyet skal etter hvert fjernes og fraktes til Havarikommisjonens base på Kjeller. Vi håper at vi får til det i kveld eller i natt, sier operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt, Marius Knudsen.

Han opplyser videre at det er mange biter som skal pusles sammen, og at det kan ta tid før de vet hva som var årsaken til småflystyrten.

Jobber på stedet

Statens Havarikommisjon for Transport ankom Ekeberg tirsdag ettermiddag, og kommer til å arbeide på stedet utover kvelden.

– Så langt har vi fått oversikt over ulykkesstedet og sikrer foto og dokumentasjon. Det er det som er jobben nå. Senere vil vi ta med flyvraket tilbake til vår base og gå gjennom flyvraket i detalj, opplyser Kåre Halvorsen, avdelingsdirektør i luftfartsavdelingen ved Statens Havarikommisjon for Transport til VG.

Halvorsen opplyser at de ikke kan si noe om årsaken til styrten på nåværende tidspunkt.

Politiet gjennomførte tirsdag avhør med vitner til ulykken for å avdekke hva det er som har skjedd. Politiet er interessert i videoer fra vitner dersom det er noen som er i besittelse av det.

Øyenvitner forteller til NTB at de så flyet gjøre akrobatiske øvelser i lufta før det plutselig stanset og styrtet i kornåkeren. Et tydelig brak kunne høres da flyet traff bakken. NTB skriver at vitner forteller at flyet har vært observert over samme området flere ganger den siste tiden.

Tønsberg Blad skriver at vitner forteller at det så ut som om motoren stanset i luften, og at piloten forsøkte å berge flyet, men at det til slutt gikk i bakken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TOTALVRAK: To personer er døde etter at et Pitts akrobatfly styrtet i Holmestrand. Foto: Terje Bringedal VG

Vitne: – Unormal adferd

May Tove Bratland (52) bor i en gård som ligger rundt tre kilometer unna styrtstedet i luftlinje. Småflyet skal ha fløyet over gården, og hun skal ha reagert på måten den fløy på.

– Det hadde en unormal adferd. Det sirklet rundt og kom i lavere høyde. Så forsvant det bak låven vår. Bare minutter senere hører jeg fra andre at flyet hadde styrtet like ved skolen, sier hun til VG.

Hun har nå kommet på stedet for å forklare sin historie til politiet.

– Det er veldig ekkelt og ubehagelig at noe slikt kan skje.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder