BEDRE LØYPER? Ap-politiker Ivar Reinton ser for seg at avgiftsinntektene kan gå til preparering av langrennsløyper, merking og skilting av turstier. Her fra vakre Eggedalsfjella i Buskerud for to år siden. Foto: SCANPIX

BEDRE LØYPER? Ap-politiker Ivar Reinton ser for seg at avgiftsinntektene kan gå til preparering av langrennsløyper, merking og skilting av turstier. Her fra vakre Eggedalsfjella i Buskerud for to år siden. Foto: SCANPIX

Vil ha avgift for skituren

Fem fylker vil avgifts-belegge fri ferdsel

Naturopplevelser har alltid vært gratis. Men i fremtiden kan du måtte betale 20 kroner for en skitur på fjellet eller en tur på badestranden.

Camilla Ryste
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

Nå ønsker nemlig politikere fra fem fylker å innføre en avgift for fri ferdsel i naturen.

- Hverken kommunene eller turistnæringen i utkantkommunene har penger til å utvikle og ivareta friluftsområdene lenger. Vi trenger en ny finansieringsordning for fellesgodene, sier Ap-politiker Ivar Reinton til VG.

Ifølge Telemarksavisa går Politisk forum for Fjellregionsamarbeidet inn for at brukerne av fellesgoder, som merkede turstier, skiløyper og offentlige badestrender, skal betale avgift. Politikere fra Telemark, Buskerud, Hedmark, Oppland og Sogn og Fjordane står bak forslaget.

De foreslår videre at det bør koste penger å entre eller beskue et velstelt torg med beplantning. I første omgang er det snakk om en prøveordning.

Merking

- Hva skal avgiftspengene brukes til?

- Preparering av langrennsløyper, merking og skilting av turstier, flottere kommunesentrum og generelt til å gjøre lokalsamfunnet mer attraktivt for turister, ramser Reinton opp. Han leder det politiske forumet.

- Hvordan vil dere gjennomføre avgiften i praksis?

- Nei, si det. Det er et godt spørsmål. I Østerrike legger de avgiften på regningen når du betaler for overnatting. Det kan være en mulighet, sier Ap-politikeren fra Buskerud.

- Hvor mye skal en turist betale for å ferdes i naturen?

- I Østerrike betalte jeg åtte euro for tre overnattinger. Det synes jeg var en grei pris. Det tilsvarer omtrent 20 kroner døgnet, sier Reinton.

Han understreker at det ikke bare er turistene som skal betale.

- Dette må være en fellesdugnad. Innføring av omsetningsavgift på hytter er aktuelt. Lokale næringsdrivende kan bidra ved at de betaler inn en prosentandel av omsetningen, sier Reinton. - Ikke rettferdig

Urettferdig

- Det er ikke rettferdig at de som driver skianlegg og turløypene, skal betale hele regningen når alle nyter godt av tilbudet og turismen, utdyper politikeren, som bruker sin egen hjemkommune Hol og det populære skistedet Geilo som eksempel.

Ifølge Nationen prøvde kommunene Hol og Hemsedal og innføre «friluftsavgift» i 2002, men fikk avslag fra daværende næringsminister Ansgar Gabrielsen. Han mente det var nok avgifter i Norge.

- Vi slår oss ikke til ro med det forrige avslaget, sier Reinton til Nationen.

Overfor VG understreker han at det er viktig at ikke mye penger går bort til administrasjon.

- Pengene må gå direkte til forbedringer av tilbudet. Det skal ikke være en skjult ekstrainntekt for kommunene, sier han.

Ifølge Nationen blir det innhentet avgifter på fri ferdsel i naturen i USA og flere land i Europa.

Assisterende generalsekretær Anne-Marie Aamelfot Hjelle i Den Norske Turistforening avviser forslaget.

- Det strider mot allemannsretten og vil derfor neppe noen gang bli innført her i landet, sier hun til Nationen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder