Snøkaoset i Europa fortsetter: Stor snøskredfare i Alpene

Minst 21 personer har omkommet som følger av snøværet som herjer i Europa. Nå er risikoen for snøskred oppjustert på mange av de populære skistedene i Alpene.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Bare de siste døgnene har det kommet over én og en halv meter snø i Østerrike - og snøværet ventes å fortsette.

På skisportsstedene Bad Gastein og Saalbach er snødypden på over to meter. Denne uken ventes det å komme ytterlige 75 cm snø i Bad Gastein og bortimot det dobbelte i Saalbach, melder STS Alpereiser. De ber derfor samtlige gjestene sine respektere faren for snøskred og ta lokale advarsler og anbefalinger på høyeste alvor.

Også i Sveits har snøen satt sitt preg på landet. Fredag måtte ansatte på Hotel Säntis nordøst i Sveits bruke dagen på å måke ut store mengder snø fra hotellet, etter at en 300-meter bredt snøskred raste innover hotellet, og knuste vinduene i bygningen torsdag ettermiddag.

– Det var et massivt bråk, og et lass med snø kom inn på baksiden av restauranten, sier en hotellgjest til avisen Tagblatt.

les også

Veien til Finnmark er stengt – full storm i Troms og Finnmark

The Express melder at 25 biler ble begravd av snøen. Ifølge AP, sier politiet at tre mennesker ble skadet. Fredag omkom også to snowboardere i et skred i Bulgaria, ifølge Sky News.

les også

Storm i nord: Fjøsveggen ble sugd ut

Det er mange som har blitt skadet i snø-relaterte ulykker i Europa den siste tiden. Ifølge nyhetsbyrået AP har minst 21 personer omkommet i ulykker relatert til været, etter at store snø-mengder har skapt kaos i flere Europeiske land.

Niåring omkom

Torsdag omkom en ni år gammel gutt i nærheten av München i Tyskland, da et tre kollapset under store snømengder og falt over ham. Det tok 40 minutter før han ble oppdaget under snøen og hjelpen kom, skriver The Local Germany. Livet hans stod ikke til å redde.

les også

Full storm i Nord-Norge: – Det er temmelig tøft i kastene

Deler av Tyskland og Østerrike er under rødt farevarsel på grunn av snøen. The Guardian melder at forsvaret har blitt satt inn for å hjelpe innbyggere i flere områder som har blitt isolert på grunn av snøfallet fredag, etter at tre distrikter i Bayern erkærte krisetilstand.

les også

Storm i nord: Fjøsveggen ble sugd ut

Ifølge AP måtte det sveitsiske forsvaret fredag fly 66 tyske tenåringer ut av en hytte i fjellet, der de hadde sittet fast i flere dager.

I Norge er veiforbindelsen mellom Finnmark og resten av landet stengt, etter den kraftige stormen som har herjet Nord-Norge fra torsdag. Finnmark og Troms rammes av full storm, vanskelige kjøreforhold og innstilte flyavganger.

ISOLERT: En mann måker snø i Berchtesgaden i Tyskland, som har blitt isolert på grunn av snøværet. Foto: LINO MIRGELER / AFP

Krise-tilstand flere steder

Det kraftige snøfallet har gått hardt utover flere land i Øst- og Sentral-Europa. I følge Bloomberg vil det også bli mye kaldere utover januar, på grunn av et vær-fenomen som innebærer store mengder kald luft fra Sibir som beveger seg vestover.

les også

Vinden fortsetter herjingene i nord: – Uvanlig at det er såpass langvarig

I Albania har Forsvaret har blitt kalt inn for å bistå i snø-kaoset. Der er rundt 2000 soldater og sivile nød-mannskaper litt kalt inn for å bistå folk fanget av snømengdene, og for å åpne opp veier inn til isolerte bygder, ifølge AP.

les også

Mer enn hundre personer evakuert på Svalbard

I landsdelen Kladanj i Bosnia har snø kuttet strøm- og telefontilgang. Zijad Vejovic i landets sivilforsvar sier til AP at myndighetene også der har erklært krisetilstand på grunn av de store snømengdene som har kommet på kort tid:

– På grunn av kraftig snø, i noen områder over én meter, har veier blitt blokkert. Ve trenger flere maskiner. Vi har gått tomme for ressurser og penger, sier han.

les også

Tusenvis av flyktninger rammet av oversvømmelser i Libanon

Flere europeiske medier melder om stengte skoler, og innstilte flyavganger. Ifølge The Express er det sannsynlig at snøkaoset vil vare frem til midten av neste uke. Det er forventet at snøfallet i Alpene, som har bygget seg opp på fjellet og ført til blant annet det store snøskredet som raste innover det sveitsiske hotellet torsdag, fortsetter gjennom helgen, skriver Accuweather.

KRISE: Flere steder i Europa har været skapt mye trøbbel, og det har blitt erklært krisetilstand flere steder - blant annet her, i Kladanj i Bosnia. Foto: Amel Emric / TT NYHETSBYRÅN

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder