KRAFTIGE KAST: Bilruta til Adrian Novstad (24) så slik ut da han skulle ut i bilen onsdag.

Uværet herjer i Nord-Norge: Adrian (24) fikk bilruta knust av vinden

– Jeg fikk sjokk. Jeg tenkte «herregud for et vær», sier Adrian Novstad (24) - som onsdag fikk føle uværet på kroppen.

Publisert:

Novstad (24) sto parkert utenfor morens hus i Sigerfjord da det verste uværet inntok Nord-Norge onsdag.

Da han og lillebroren Julian Skarding (17) skulle ut og kjøre, oppdaget de at hele bakruten på Adrians Toyota var knust.

Inni bilen ligger småstein vinden har blåst med seg.

– Vinden har kasta småstein i vinduet og knust hele bakruta. Det er helt malabariskmalabariskuttrykk som brukes i nordnorsk dialekt, gjerne om ekstreme værforhold (Store Norske leksikon), sier 24-åringen til VG.

MIDLERTIDIG LØSNING: Julian Skarding (17) og Adrian Novstad (24) fikk lagt en presenning på ruta og måtte bruke en annen bil til Sortland i påvente av reparasjon.

Han forklarer at vinden er veldig sterk. Ved nabohuset har et gjerde blåst over ende.

– Jeg har aldri opplevd at det har vært så ille over Sortlandsbrua. Jeg kunne merke vinden godt da jeg kjørte over, det var akkurat som om noen sto med et tau og dro bilen i hver sin vei, sier Novstad.

BLÅST OVER ENDE: Gjerdet ved nabohuset der Adrians bil sto har også blåst over ende.

Varslet fortsatt kraftig vind og regn

Uværet med mye regn og vind med styrke i opp til 30–40 meter/sekundet i kastene er varslet både lokalt i Lofoten, Vesterålen og Ytre Troms. I Nord-Norge for øvrig er det varslet sterke vindkast og uvær utover onsdagen.

Klokken halv seks opplyste veitrafikksentralen til Vaganavisa at det blåste med 39,6 meter i sekundet på Raftsundbrua i Vesterålen.

Meteorologene har observert sterk storm ved Svolvær lufthavn og vindkast på 41,2 m/sekundet. Ved både Hekkingen fyr og Bø i Vesterålen har det vært liten storm, og vindkast på henholdsvis 36,2 og 32,5 meter i sekundet.

Både Norwegian og Widerøe har slitt med uværet. I Finnmark måtte et fly snu tilbake til Tromsø, og to ble kansellert.

Har du bilder eller videoer av uværet i Nord-Norge? Tips oss på 2200@vg.no, eller send en melding til 2200

Fare for sørpeskred

Politiet i Nordland har gått ut og bedt folk i området om å sikre løse gjenstander, og ber samtidig folk vurdere om de må ferdes ute.

I tillegg har meteorologene sendt ut farevarsel om sørpeskred på oransje nivå for Lofoten, Vesterålen og deler av Ofoten.

Flere skredhendelser er ventet, skriver varslingstjenesten Varsom.

– Noen kan få store konsekvenser. Utsatt bebyggelse kan bli berørt, står det i varselet.

Fare for utløsning av sørpeskred gjelder særlig i områder med mer enn 50 centimeter snø. Det kan løses ut i relativt slake hellinger og der vann samles opp.

– Sørpe- og flomskred har lang rekkevidde og kan gå ned i dalbunnen selv om det løses ut høyt i terrenget, skriver Varsom.

FAREVARSEL: I Lofoten, Vesterålen og Ofoten er det sendt ut oransje farevarsel for sørpeskred.

Hektisk

Like etter klokken 09 melder Vegtrafikksentralen at uværet virkelig har tatt tak i nord. Trafikkoperatør Bente Nyland sier det er flere knekte stolper, trær og løse gjenstander som flyr som følge av vinden.

– Det er hektisk. Folk som ikke har noe de må gjøre burde holde seg hjemme. Vi har stengte veier overalt, og vinden skal bare bli verre. Dagen vil bare bli travlere.

Ved Forfjord i Andøya har blant annet fire lyktestolper blåst over ende og havnet over veien. Ifølge Vesterålen Online er veien stengt på stedet.

– Entreprenør er på vei til stedet. De skal få fjernet stolpene slik at veien kan åpnes opp igjen. Per nå er det noe usikkert når nøyaktig det skjer.

LYKTESTOLPER OVER ENDE: Slik ser det ut ved Forfjord i Andøy onsdag, melder Vesteålen Online.

Også i Troms har vinden tatt tak. I Ersfjord like utenfor Tromsø blåste flere takplater av gårde. Ifølge Tor Magne Haldorsen, operatør i brannvesenet i Tromsø, ble platene funnet nærmere 40 meter unna.

– Vi sikret de og måtte komme oss videre på nye oppdrag. Det er travelt, sier Haldorsen til VG.

Til Nordlys sier innsatsleder Jack-Erik Hansen følgende. Avisa omtalte saken først.

– Skadepotensialet er stort. Platene blir som flyvende giljotiner.

Dropper postlevering flere steder

Posten ber hele Nord-Norge være forberedt på forsinket post:

– Grunnet mye vind, nedbør og dårlige kjøreforhold, må det forventes forsinkelser i stort sett hele Nord-Norge i dag og i morgen. Enkelte steder kan det vare enda lenger.

Klokken 09.20 sier pressesjef Kenneth Tjønndal Pettersen i Posten at de er nødt til å innstille alle budene i Lofoten - og flere steder:

– Nå er det så ekstreme forhold at flere ruter innstilles. Slik det er nå innstilles alle budene i Lofoten. Vi kommer heller ikke til å levere post på øyene utenfor Harstad og heller ikke på yttersiden av Senja. I Vesterålen forsøker vi å levere, men det kan bli stopp på kort varsel. Vi gjør løpende vurderinger. Under så ekstreme forhold må sikkerheten komme først.

KRAFTIG VIND: Det er manuell dirigering på Raftsundbrua i Lofoten.

Like før klokken 08 meldte VTS om mange innstilte veier og fergesamband i både Nordland, Troms og Finnmark. Det har også vært mange hendelser med knekte stolper og trær.

– Det er ganske utfordrende. Man må være obs, for det flyr løse gjenstander i lufta når været er som dette.

Vegtrafikksentralen råder nå folk til å følge med på trafikkmeldinger som legges ut på 175.no. Reis Nordland oppdaterer trafikkmeldingene for kollektivtrafikken her.

– Vi vil oppfordre folk til å ta det med ro i trafikken og vurdere å droppe å kjøre når været herjer på sitt verste, sier Nyland.

ADVARER: Her kan det komme opp mot 80 millimeter regn på et døgn og kraftig vind pågår.

Gult farevarsel på Vestlandet

Også en helt annen landsdel vil oppleve uvær. Torsdag er det sendt gult farevarsel for mye snø på deler av Vestlandet.

Meteorologene melder at det ventes 10 til 20 centimeter snø på lavlandet, mens det ventes opp mot 50 centimeter i fjellet. Det kan føre til vanskelige kjøreforhold og snøfokk i høyden.

Som du kan se på bildet under blåste et skilt av gårde. Et vitne VG har snakket med sier at skiltet nå er sikret.

BØLGER: På Alnes i Giske kommune på Sunnmøre oppleves det sterk vind onsdag. Det fører til høye bølger.

Måløybrua stengt – stenger skole

I Vestland er den over 1200 meter lange Måløybrua som forbinder Vågsøy med fastlandet stengt i perioder på grunn av sterk vind. Som følge av dette er Skram skole stengt, og elever fra Vågsøy ungdomsskole som bor på fastlandet kan holde seg hjemme, melder kommunen.

Rettelse: I en tidligere versjon av saken sto det at Tjeldsundbrua i Lofoten var stengt. Det stemmer ikke, ettersom Tjeldsundbrua ikke ligger i Lofoten. VG skrev også at det var varslet vind i orkan styrke, men dette stemmer ikke. Det er snakk om vindkast, som ikke måles etter den samme skalaen. Rettelsen ble lagt inn 08.02.2023 klokken 09.15.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no