ETTER «GYDA»: Fv700 sør for Svorkmo i Trøndelag er oversvømmet ved avkjøring Skulmoveien.

Her blir det uvær i helgen: − Ville ikke dratt på langtur i det hele tatt

Ekstremværet Gyda er over, men det er ventet etterdønninger flere steder i landet. Statens vegvesen og Meteorologisk institutt ber folk unngå å reise på hytta i helgen.

Av 

Elise Rønnevig Andersen

 og 

Publisert:

På Nordvestlandet og i Nordland blir det mye værskifte i helgen, sier vakthavende meteorolog Eirik Samuelsen ved Meteorologisk institutt til VG.

Han advarer folk mot å legge ut på langtur på grunn av ventede værskifter over store deler av landet.

– Det er mye lavtrykksaktivitet, sier Samuelsen.

– Og det vil si?

– Mye storm er på gang.

Er du rammet av uværet? Ta kontakt med oss her!

Høy snøskredfare mange steder

Det er stor og betydelig snøskredfare i store deler av Norge. Vis vett vær varsom, melder Hovedredningssentralen i Sør-Norge på Twitter.

Særlig i Trøndelag, Helgeland og Svalbard er det høy faregrad, ifølge det ferske snøskredvarselet.

Ny runde med vindkast

Meteorologisk institutt har sendt gult farevarsel for Østlandet mot slutten av helgen. Søndag kveld og natt til mandag er det ventet kraftige vindkast fra nordvest enkelte steder. Vindkastene vil ha styrke 17 til 23 m/s.

– Men frem til da er det nettopp Østlandet og også Finnmarksvidda som får best vær i helgen, opplyser Samuelsen.

Det samme kan man ikke si om Nordland og Nordvestlandet.

– Her ville jeg ikke dratt ut på langtur i det hele tatt, sier meteorologen til VG.

– Ikke dra på hytta

På grunn av værvarsel med økende vind, utfordringer på veinettet og manglende mobildekning enkelte steder i utsatte områder, er kanskje ikke dette den beste helgen til å reise til fjells, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

– Ikke dra på hytta i helgen, skriver Vegtrafikksentralen Midt på Twitter.

Kraftig vind, nedbør flom og ødelagte veier gjør at mange veier fortsatt er stengt, spesielt på Nordvestlandet og i Trøndelag og Nordland. Røft vintervær skaper i tillegg vanskelige kjøreforhold på flere fjelloverganger.

– Fortsatt må folk bruke hodet i de mest berørte områdene. Følg med på værmeldingene, sjekk trafikkmeldinger på vegvesen.no, lytt til radio og følg med på hva mediene rapporterer. Vi vil ha folk trygt fram, sier Nils Audun Karbø – som er ansvarlig for trafikkstyring og beredskap i Statens vegvesen.

Selv om regnet er over, er det fortsatt stor fare for flom og jord-, sørpe- og flomskred flere plasser.

NÅ HAR UVÆRET GYDA GITT SEG, SE FORSKJELLEN: Fylkesvei 6150 ble oversvømt av Gyda. Skolene i bygda Surnadal ble stengt og folk kom seg ikke hjem fra jobb på grunn av stengte veier. Over denne oversvømte veien måtte brannvesenet fraktes med traktor for å delta i evakueringsarbeid. Og noen heldige ansatte ved oppvekstsenteret fikk også traktorskyss slik at de kunne komme seg hjem til kvelden. Dagen etter var vannet borte og veien åpnet igjen.

Fortsatt mange stengte veier

Ekstremværet «Gyda» har satt tydelige spor etter seg. Det er fortsatt krevende forhold og mange stengte veier flere steder.

Kraftig vind, nedbør flom og ødelagte veier gjør også at mange veier fortsatt er stengt, spesielt på Nordvestlandet og i Trøndelag og Nordland. Røft vintervær skaper i tillegg vanskelige kjøreforhold på flere fjelloverganger.

– Fortsatt må folk bruke hodet i de mest berørte områdene. Følg med på værmeldingene, sjekktrafikkmeldinger på vegvesen.no, lytt til radio og følg med på hva mediene rapporterer. Vi vil ha folk trygt fram, sier Nils Audun Karbø – som er ansvarlig for trafikkstyring og beredskap i Statens vegvesen.

Fredag morgen hadde forsikringsselskapet If fått inn rundt 100 skademeldinger i kjølvannet av ekstremværet Gyda, skriver de i en pressemelding. Selskapet er godt i gang med å hjelpe de første kundene etter uværets herjinger.

ETTER GYDA: Også Øvre Sæter camping i Surndal, en populær camping for laksefiskere sommerstid, ble rammet av uværet Gyda. Snøen smeltet, regnet høljet ned og elven vokste seg så stor at den tok med seg trær, søppelbøtter og campinghytter.

Har fått inn rundt 100 skademeldinger

– Vi har fortsatt ekstra god bemanning på våre skadesentre, slik at vi skal ha god kapasitet til å hjelpe kundene med skadesaker etter uværet. Vi forventer at antallet skademeldinger bare vil stige i dagene som kommer, sier Andreas Handeland, kommunikasjonsdirektør i If.

– Vi har fått innmeldt mange forskjellige typer skader, men det er selvsagt mye relatert til de store vannmengdene. Vanninntrengning gjennom tak og inn i kjellere er en gjenganger, men vi ser samtidig at vinden også har skapt.

Forsikringsselskapet Frende skriver i en pressemelding at antallet skader totalt er lavere en selskapet var forberedt på da de mange røde farevarslene om vannmengder, flom og skred kom.

– Mange har vært utrolig flinke til å ta forholdsregler og sørge for god sikring denne gangen, både gårdeiere, privatpersoner og kommunene gjorde gode forberedelser. Det har både avverget og begrenset mange skader, sier Yngve A. Høvig, skadesjef på bygning i Frende Forsikring.

ET DØGN I MELLOM: Disse bildene er tatt fra samme sted torsdag og fredag denne uken. Torsdag morgen våknet eierne av Vindøla camping til en oversvømt campingplass. Elva Surna hadde gått over sine bredder. Det ble en dyster rekord. Aldri før har NVE målt like høy vassføring, siden de startet med målinger for 35 år siden. Fredag var vannet trukket seg tilbake og det var mulig å sjekke skadene.
Publisert:

Les også

 1. «Gyda» fører til rasfare og stengte veier: – Sjelden vi er borte i slikt

  Flere titalls veier er torsdag stengt som følge av ekstremværet «Gyda», og flere vil stenges for natten senere torsdag.
 2. Svein (53) ble tatt av ras: – Jeg fløt på gjørme og vann

  Svein Skjærli skulle bare rydde opp etter et lite ras. Plutselig løsnet hele skråningen og han ble dratt flere meter i…
 3. Her blir sauene reddet

  SURNADAL/OSLO (VG) Fylkesveien er oversvømt. Det skaper trøbbel for en redningsaksjon som skal evakuere 350 sau fra…

Mer om

Gyda

Ekstremvær

Flere artikler

 1. «Gyda» fører til rasfare og stengte veier: – Sjelden vi er borte i slikt

 2. Ekstremværet på vei – slik bør du forberede deg

 3. Meget sterk vind i Nordland, Troms og Finnmark: Forberedt på at flere vil miste strømmen

 4. Ekstremt dårlige værforhold i Nordland: To busser blåste av veien

 5. Meteorologen varsler bedre vær resten av helgen

Fra andre aviser

 1. Etterdønninger av Gyda – folk bes om å vurdere å droppe helgeturen

  Aftenposten
 2. Det varslede uværet oppgradert til ekstremvær – har fått navnet Gyda

  Aftenposten
 3. Forsikringsselskapene venter flere skader i forbindelse med ekstremværet Gyda

  Bergens Tidende
 4. 16 boliger evakuert etter jordras: – Torsdag vil bli den mest intense dagen

  Aftenposten
 5. Strømbrudd, stengte veier og fortsatt flomfare etter uværet Gyda

  Aftenposten
 6. Forsikringsselskaper har fått hundrevis av skademeldinger etter ekstremværet Gyda

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no