FØRSTE TILFELLE: En katt går over tomme gater i Istanbul i Tyrkia. Nå har belgiske myndigheter registrert den første coronasmittede katten. Foto: TOLGA BOZOGLU / EPA

Belgia: Første katt smittet av coronaviruset

Belgiske myndigheter bekrefter at coronaviruset har blitt funnet i en katt. Dette er det første rapporterte tilfellet hvor et dyr har vist symptomer på sykdommen. Det finnes ingen bevis for at dyr kan smitte mennesker med viruset.

 • Jonathan Simchai Hansen

Artikkelen er over 105 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Det skriver Brussel Times. En coronasmittet kvinne fra Liège-provinsen i Belgia skal ha smittet katten sin med coronaviruset.

– Veterinærer i Liège rapporterte at coronasmitte er funnet i en katt. Katten levde med sin eier, som startet å vise symptomer en uke før katten, sier professor Steven Van Gucht ved helsemyndighetene i Belgia.

Det finnes foreløpig ingen bevis for at viruset kan bli overført fra dyr til mennesker.

– Vi vil poengtere at dette er et isolert tilfelle. I dette tilfellet snakker vi om smitte fra menneske til dyr, og ikke motsatt. Det er ingen indikasjoner på at dette er vanlig. Risikoen for smitte fra dyr til mennesker er veldig liten, sier Van Gucht.

De får også støtte fra det norske Mattilsynet, og veterinærinstituttet.

– Det er ingen mistanke om at kjæledyr eller husdyr kan utgjøre en smittekilde for Covid-19 hos mennesker eller dyr. Du trenger derfor ikke være redd for å bli smittet av dyr. Dette viruset antas å ha oppstått hos ville dyr i Kina, men det er ikke rapportert om slike tilfeller fra andre steder i verden, skriver de på sine nettsider etter at nyheten om den smittede katten kom.

les også

Hongkong: Coronaviruset funnet i ny hund – ikke bevis for at det smitter mennesker

Den coronasmittede katten er kun det tredje kjente tilfellet av viruset i dyr. Tidligere er det rapportert at coronaviruset ble funnet i to hunder i Hongkong, men ingen av hundene viste symptomer på sykdom. Katten i Belgia har vist flere symptomer.

– Katten hadde diaré, spydde og hadde problemer med å puste. Forskere fant viruset i kattens avføring, forteller Van Gucht. Det er fortsatt ikke klart om katten viste sykdomstegn grunnet viruset, eller om den kun var bærer av coronaviruset etter å vært i kontakt med sin smittede eier.

Hans Nauwynck, professor ved det veterinærmedisinske universitetet i Gent, reagerer på at belgiske myndigheter gikk ut med testen, når det er uklart om dyret faktisk ble syk av coronaviruset.

– Jeg er bekymret for at folk blir skremt av disse nyhetene, og at dyr vil lide av det. Det er ikke riktig. Som forskere bør vi gi ut klar og full informasjon, og jeg tror ikke det har skjedd her, sa han til den belgiske avisen Het Laatste Nieuws, og mente ytterligere tester burde vært tatt før de gikk ut med informasjonen.

Også i Hongkong, hvor de to hundene ble smittet, påpeker de at det er liten sjanse for at dyr kan smitte mennesker. De mener imidlertid at mennesker kan smitte kjæledyr som hunder og katter.

– Det er veldig sannsynlig at de to positive tilfellene i Hongkong er eksempler på smitte fra mennesker til dyr, sier Malik Peiris, en ledende folkehelseprofessor ved Universitetet i Hongkong til South China Morning Post.

Samtidig har helsemyndigheter i Belgia skrevet en rekke retningslinjer rettet mot å beskytte kjæledyr fra coronasmitte. Mennesker bes blant annet om å ta i bruk vanlige hygieneregler når de er i kontakt med kjæledyr, for å unngå å smitte dem, eller gjøre dyrene til smittebærer.

Mer om

 1. Katt
 2. Coronaviruset
 3. Belgia
 4. Dyr
 5. Sykdom
 6. Kjæledyr

Flere artikler

 1. Hongkong: Coronaviruset funnet i ny hund – ikke bevis for at det smitter mennesker

 2. To katter coronasmittet i New York

 3. Jo, hunden din kan faktisk få corona

 4. Dyrehage: Tigeren Nadia coronasmittet

 5. Derfor er Belgia «corona-verstingen»: – Dette er ingen konkurranse

Fra andre aviser

 1. Katter koronasmittet i New York

  Aftenposten
 2. Kan man passe naboens hund hvis naboen er koronasmittet? Ja, sier Veterinærinstituttet.

  Aftenposten
 3. New York: Flere av de store kattedyrene har hatt symptomer

  Aftenposten
 4. Legen som advarte om Wuhan-viruset, er selv smittet

  Aftenposten
 5. Fra vondt til verre i Hongkong

  Bergens Tidende
 6. Wuhan-viruset har tatt livet av over 900

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder