Unik video viser havørn-kannibalisme

På direktesendt nett-tv spiste havørnen sin egen unge. Det har ført til sterke reaksjoner fra seerne.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Dette er første gang vi har kunnet dokumentere at havørn spiser av egen art, sier Espen Lie Dahl, som har skrevet doktoravhandling om ørnearten.

zooom.no, som er ABC Startsidens nettsted som sender direkte fra naturen, har engasjerte seere kunnet følge en livestream av hekkesesongen til en havørnfamilie på Smøla på Nordmøre.

To havørn-unger ble klekket i slutten av april. Denne uken ble det slutt på idyllen.

– For et par dager siden var det dårlig vær. Det var kaldt og regnvær, og den ene ungen slet voldsomt. Etter hvert ble den svakere og svakere, og til slutt døde den. Da begynte søskenet så smått å nappe litt i den og spise på den, sier Dahl.

Det er foreløpig ikke kjent om havørn-ungene er gutter eller jenter.

Les også: Kjendis-ørnen Sveinung (28) tar turistene med storm

Seerne ga navn til havørnene

Seerne som fulgte livestreamen ga havørn-ungene navnene Storm og Stille. Gjennom våren har man kunnet følge med på havørn-familien, men det ble etter hvert klart at noe var alvorlig galt med Stille.

– Det ble mer og mer tydelig at den ene ungen hadde problemer. Stille lå omtrent en måned etter Storm i utviklingen, sier Dahl som er engasjert av zooom.no i prosjektet med å følge havørn-hekkingen.

Etter at havørn-søsknene hadde vært alene i halvannet døgn uten mat, døde Stille natt til 28. juni. Etter en stund begynte Storm å spise av Stille.

Les også: Var på rådyrjakt - ble angrepet av ørn

Unik dokumentasjon

Dette er første gang det er dokumentert på film at havørn, som er Nord-Europas største rovfugl, spiser av egen art.

Da havørn-moren kom hjem, begynte hun også å spise av sin døde unge. Dahl tror en del av forklaringen er at havørn-foreldrene ikke kjenner igjen ungene sine, fordi de vokser så fort.

– Det menneskelige aspektet i dette må vi legge bort. Det er andre spilleregler i naturen enn vi er vant til, og det som for oss virker barbarisk er kanskje ikke det der, sier Dahl.

Sterke reaksjoner

Zooom.no har fått sterke reaksjoner fra seerne på at de ikke har grepet inn for å redde Stille.

– Vi har full forståelse for at bildene kan virke opprørende på enkelte. Vi er tross alt vitne til at den minste havørn-ungen dør på direkte tv, sier Trygve Sørvaag, utviklingsredaktør i ABC Startsiden og ansvarlig for Zooom.no.

Han forteller at formålet med prosjektet er å vise naturen slik den er, uten filter. Det var derfor ikke aktuelt å gripe inn da det gikk dårligere med Stille.

– Det som skjer, det skjer, helt uten vår inngripen. Dette er en unik mulighet til å følge havørn-familien over lang tid, sier Sørvaag, som også understreker at lignende dyretragedier skjer i mange reir landet over, uten at vi er klar over det.

Du kan fortsatt følge havørnreiret direkte på zooom.no.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder