SENATOR: John McCain har representert Arizona i over 30 år i Kongressen i Washington, D.C.
SENATOR: John McCain har representert Arizona i over 30 år i Kongressen i Washington, D.C. Foto: Justin Sullivan AFP

John McCain – krigshelt, presidentkandidat og kreftpasient

NYHETER

WASHINGTON, D.C. (VG) John McCain fortalte søndag at kreftlegene har gitt ham svært dårlige prognoser. Han er likevel en av Senatets heteste politikere.

Betalt innhold
Publisert: Oppdatert: 26.09.17 12:19

Senest i forrige uke stjal 81-åringen overskriftene da han gikk ut og sa at han ikke «med god samvittighet» kunne stemme for partikollegene Bill Cassidy og Lindsey Grahams siste forslag til ny helselov.

Forslaget fra Republikanerne er nok et forsøk på å få avviklet og erstattet «Obamacare».

Kreftsyke McCains uttalelse fikk Donald Trump, som nå frykter at lovforslaget ikke får nok stemmer, til å reagere. Han tok til Twitter (selvsagt) og kritiserte Arizona-senatoren. Presidenten mener McCain svikter sin egen hjemstat. Og det for andre gang på kort tid. Mer om akkurat det senere.

Litt kritikk fra presidenten kan nok John McCain tåle. Han har vært utsatt for langt verre ting tidligere i sitt liv.

Les også: Trump langer ut mot McCain

Gikk på 20 ulike skoler

At John Sidney McCain III som ung mann gikk inn i marinen kom ikke som en overraskelse på noen. Som sønn og sønnesønn av to marineadmiraler, med samme navn som ham selv, fulgte han en familietradisjon.

Som barn måtte McCain finne seg i å stadig bo på nye steder ettersom faren, John McCain jr. fikk nye oppdrag. Han ble født i havnebyen Colón i Panama og bodde senere både i Connecticut og på Hawaii før familien etter andre verdenskrig slo seg ned i Virginia. Angivelig skal han ha gått på over 20 forskjellige skoler før han startet på offiserutdannelse i Maryland.

Les også: McCain har fått påvist hjernesvulst

Det var offiserutdannelsen som tok ham til Vietnamkrigen som jagerflypilot. Der ble 1967 et år fullspekket med action for den da 31 år gamle McCain. I juli satt han inne i cockpiten på flydekket på et hangarskip da et annet fly ved et uhell avfyrte en rakett som utløste en kjedereaksjon av ammunisjon og drivstoff som gikk i luften.

McCain klarte å komme seg unna. Han overlevde med skader. 134 soldater gjorde ikke det.

Over fem år i fangenskap

I oktober samme år var McCain på bombetokt over storbyen Hanoi. Etter å ha angrepet et varmekraftverk ble McCains fly truffet og skutt ned. Han lyktes me å skyte seg ut av cockpiten, men brakk ene benet og begge armene da han landet i Truc Bach-innsjøen. Fra der ble han fisket opp av vietnamesiske styrker.

Det var begynnelsen på fem og et halvt års fangenskap i den beryktede leiren «Hanoi Hilton».

Allerede etter et år kunne han derimot ha vært løslatt. Da faren John McCain jr. ble forfremmet til øverstkommanderende for de amerikanske flåtestyrkene i Vietnam ville nordvietnameserne frigi ham. Han avslo tilbudet med mindre hans medfanger ble satt fri samtidig. Det var uaktuelt.

I stedet endte McCain III med å bli grovt torturert. Blant annet ble armene hans brukket opp igjen. Den dag i dag bærer senatoren preg av skadene han ble påført i fangenskap. Opplever man McCain på nært hold kan man se hvordan han for eksempel stadig holder armene i det som virker som en unaturlig posisjon.

I 1973 ble McCain likevel til slutt løslatt. Han fortsatte i marinen fram til 1981, da politikken tok ham.

Trump: – Han er ingen krigshelt

Som politikere har han nytt godt av krigsheltstatusen han oppnådde etter å ha avslått frigivelse. En som derimot ikke har latt seg imponere er Donald Trump. Som presidentkandidat sa han at McCain ikke var noen krigshelt.

– Han ble en krigshelt fordi han ble tatt til fange. Jeg fortrekker folk som ikke blir fanget, sa Trump, som aldri har unnskyldt den kommentaren overfor McCain.

Neppe alle er enige med Trump i den påstanden. I hvert fall ble John McCain i 1983 valgt inn i Representantenes hus i Kongressen som representant for Arizona. Riktig nok var enkelte kritiske til at han ble valgt inn fra en valgkrets hvor han knapt hadde bodd. Da han ble konfrontert med dette kom svaret kontant fra McCain.

– Hør her kompis. Jeg tilbrakte 22 år i marinen. Min far var i marinen. Vi i forsvaret må flytte mye på oss. (…) Det stedet jeg har bodd lengst på i livet mitt er Hanoi.

Fire år senere flyttet McCain kontorbygg til andre siden av kongressbygningen, da han ble valgt inn i Senatet. Der har han nå vært i over 30 år i ulike komiteer.

Anstendig

I 2008 vant fembarnsfaren kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat. Mange trodde han hadde en god sjanse til å vinne, men McCains problem var at på den andre banehalvdelen sto Barack Obama.

Velgerne valgt til slutt å gå for den yngre, ferske og veltalende senatoren mange følte sto for en større endring fra det etablerte Washington, D.C. enn hva John McCain gjorde. Mange mener også at hans valg av den relativt ukjente Sarah Palin som visepresidentkandidat var fatalt for hans håp om å nå Det hvite hus.

Selv om han tapte den kampen har McCain, kanskje særlig i ettertid – i lys av nåværende president Donald Trumps oppførsel – fått mye ros for sin anstendighet. Som da han under et valgmøte avbrøt en dame som mente Obama var araber.

– Nei, frøken, han er ikke det. Han er en fin familiefar og borger, som jeg tilfeldigvis bare er uenige med i viktige saker.

Tommelen ned

McCain har flere ganger gjennom sin karriere samarbeidet på tvers av partilinjene. Den slags samarbeid var også noe han påpekte mangler i dagens politiske klima i USA, da han i sommer kom tilbake til Senatet etter at det i etterkant av en blodproppoperasjon ble klart at senatoren har kreftsvulst på hjernen.

Det var også da han for første gang stemte ned en ny helsereform. Da han viste tommelen ned mens han sto på gulvet inne i senatssalen, og det ble klart at Republikanerne og president Trump ikke fikk flertall, utbrøt det spontan applaus fra demokratiske politikere.

Les også: Nytt helsenederlag for Trump

Nå sier han altså nei enda en gang. Det attpåtil til hans gode venn Lindsey Grahams nye forslag. Det forslaget må vedtas innen utgangen av denne uken dersom det skal gå gjennom. Mandag ettermiddag, amerikanske tid, var det uklart om det kan lykkes. I tillegg til McCain har også Rand Paul sagt nei.

Det betyr at partiet deres, som ikke kommer til å få støtte fra noen demokrater, ikke har råd til å miste flere stemmer. Trolig vil de gjøre det. Få tror at både Susan Colins og Lisa Murkowski, som stemte nei sammen med McCain i juli, vil si ja denne gangen. Også andre er skeptiske.

– Et storslagent liv

Hvorvidt det er hans egen sykdom som gjør at John McCain ikke har vært på linje med de fleste av sine partifeller skal være usagt, men søndag sa den erfarne politikeren i TV-programmet «60 Minutes» at det ikke er spesielt gode nyheter å melde rundt helsen hans.

– Legene har gitt meg svært dårlig prognose, sier McCain.

Det virker likevel ikke som at den gamle traveren har tenkt å legge politikken helt på hylla ennå. Han sier at han i det siste har tenkt mye på Ted Kennedy, som døde av samme sykdom. Han fortsatte å arbeide så lenge han kunne til tross for den dystre diagnosen.

Og med hans siste helselovstandpunkter er det ingen tvil om at 81 år gamle John McCain fremdeles utøver sin makt. Trolig har han ikke vært så «het» som politiker siden han for ni år siden kjempe for å bli USAs 44. president.

– Jeg kjenner av og til på frykt for det som skjer, men jeg føler takknemlighet for å ha levd et storslagent liv, sier McCain i intervjuet med «60 Minutes».

KILDER: AP, Wikipedia, Politico, CNN og NTB

LES MER FRA VG+:

Hillary Clinton angriper Bernie Sanders i ny bok

Carlos risikerer å bli sendt ut av USA

Mitsuko (84) overlevde Hiroshima-bomben – nå frykter hun Kim Jong-un

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL525

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om