UTVISES: Norge kaster ut en av diplomatene ved den russiske ambassaden, som er avbildet her. Foto: Frode Hansen/VG

Norge utviser russisk diplomat

– Diplomaten har én uke på å forlate landet, sier utenriksministeren. Norge er sist ute av 19 land til å utvise russiske diplomater etter giftangrep på tidligere spion og datteren hans i Storbritannia.

  • Anniken Aronsen
  • Kaja Storrøsten

Artikkelen er over to år gammel

les også

Putins hemmelige hær

Pluss content

Mandag ble det klart at USA utviser 60 russiske diplomater som en reaksjon på nervegiftangrepet i mars.

Storbritannia utviste 23 russiske diplomater som følge av angrepet de mener Russland står bak, og britiske myndigheter gikk torsdag ut og oppfordret andre EU-land til å gjøre det samme.

– Må få konsekvenser

Mandag kveld skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding at Norge utviser én russisk diplomat.

– Dette er første gang kjemivåpen er brukt på europeisk jord siden andre verdenskrig. En slik hendelse må få konsekvenser, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i pressemeldingen.

– Diplomaten har én uke på å forlate landet, skriver Søreide i en mail til VG. Videre skriver hun at de ikke har planer om å utvise mer enn én diplomat.

Valget var basert på en helhetsvurdering og at det ikke var tvil om at dette var en riktig og nødvendig beslutning, skriver hun.

les også

Russland mener nervegift kan ha kommet fra Sverige

Søreide forteller også at hun har formidlet Norges solidaritet og støtte til Storbritannia i samtaler med utenriksministeren Boris Johnson.

– Hvilke konsekvenser kan dette få for Norges forhold til Russland?

– Dette er ikke en bilateral sak, men en respons på nervegiftangrepet i Storbritannia. Norge ønsker et godt naboforhold til Russland, samtidig skal vi opptre fast, forutsigbart og konsekvent når grunnleggende normer utfordres. Det gjør vi også i denne saken, skriver hun.

Russisk ambassade: – Veldig merkelig oppførsel

– Norges fiendtlig skritt bidrar ikke til utviklingen av de bilaterale relasjoner og vil ikke forbli uten konsekvenser. Ansvaret for dette hviler på den norske siden, skriver den russiske ambassaden på Twitter og Facebook mandag kveld.

De kaller handlingene for «uvennlige» og kaller det «merkelig oppførsel» av norske myndigheter.

Ambassaden bruker ordet «absurd» om anklagene mot Russland.

– Tross alt er det ikke engang et snev av bevis for russiske «fotavtrykk» i drapet på russiske borgere i Salisbury, skriver ambassaden.

Videre skriver de at det eneste argumentet er påstandene i den britiske undersøkelsen, og disse er tatt for gitt.

– Det er en svært rar linje som er valgt av de norske myndighetene som vanligvis skryter av sin respekt for folkeretten, skriver de og fortsetter:

– Det er vanskelig å ikke få et inntrykk av at Norge har støttet en fremmed provokasjon etter press utenfra, noe som er beklagelig.

les også

Boris Johnson peker på Putin som ansvarlig for nervegiftangrepet

Over hundre russere utvises

Canada utviser fire diplomater, Ukraina 13, Danmark sender hjem to og Sverige og Finland utviser én hver.

Natt til tirsdag ble det også klart at Australia utviser to diplomater i solidaritet med Storbritannia.

Ifølge Storbritannias statsminister Theresa May vil over hundre russere fra 18 land utvises totalt. Sky News skriver at May hevder at over 130 mennesker kan ha blitt utsatt for nervegift i den britiske byen Salisbury.

Hun sier at Underhuset har bevis for at Russland har etterforsket måter å distribuere nervegass for snikdrap.

les også

– Vi kan se for oss Putin som både kynisk og hensynsløs, men han er ikke dum. Hvorfor skulle han gjøre dette?

– Forholdet påvirkes negativt

Norge har lenge samarbeidet med Russland, spesielt i nordområdene, og er blant landene i Europa som har gått forsiktig fram overfor russerne. Som NATO-land er imidlertid Norge bundet til å vise solidaritet og støtte til en nær alliert, i denne saken Storbritannia.

Direktør i velferdsforskningsinstituttet NOVA og Russland-ekspert, Iver B. Neumann, forteller at det er flere grader av å vise misnøye mot en stat på. Å utvise en diplomat er en av de sterkere sanksjonene.

– Det som skjer er at det går brev fra 7. juni-plassen til den russiske ambassaden hvor det står at NN er persona non grata, eller personen ikke ønsket. Da må vedkommende pakke snippesken og dra. Et viktig punkt er hvilket nivå personen er på, jo lavere nivå, jo mindre er reaksjonen, forklarer han.

Neumann slår fast at forholdet mellom Norge og Russland blir påvirket negativt.

– Det er hele vitsen. Man vil markere at dette liker man ikke. Det er opp til russerne hvordan de vil svare. Problemet med det Russland har gjort, ved å drepe mennesker på fremmed jord, er at det setter i gang en reaksjonskjede.

– Uansett hvordan dette går så skal vi snakke med russerne. Ingen er tjent med en situasjon hvor vi ikke snakker sammen i det hele tatt, sier Neumann.

Ble forgiftet

66 år gamle Sergej Skripal ble dømt av russiske myndigheter for å ha spionert på sine egne i 2006. Han ble 4. mars funnet bevisstløs sammen med sin datter på et kjøpesenter i England. De ble forgiftet med nervegift og forsøkt drept, ifølge britisk kontraterrorpoliti. Tilstanden deres er fortsatt kritisk

Russiske myndigheter har gjentatte ganger avvist at de står bak. President Vladimir Putin har avfeid anklagene som «fullstendig visvas». Mandag kveld melder det russiske nyhetsbyrået RIA at det russiske utenriksdepartementet mener at «sterke krefter» i USA og Storbritannia står bak giftangrepet, skriver NTB.

– Det sier seg selv at vi kommer til å reagere på de uvennlige handlingene til disse landene, uttalte det russiske utenriksdepartementet mandag.

Mer om

  1. Russland
  2. EU
  3. Norge

Flere artikler

  1. Politiet tror Skripal ble forgiftet hjemme

  2. Julia Skripal utskrevet fra sykehus

  3. Russland utviser 60 amerikanske diplomater

  4. Sergej Skripal utskrevet fra sykehus

  5. NRK: Utvist russer er etterretningsoffiser

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder