PRESSET: Sp-nestleder Ola Borten Moe er under hardt press for meldingen som ble sendt til Liv Signe Navarsete fra hytteturen der han deltok. Foto: NED ALLEY/ NTB scanpix

Konfrontert med sexmelding fra hyttetur – postet angrep på Venstre-Grande kort tid etter

Kun to timer etter at han ble konfrontert av media om den omstridte sexmeldingen til Liv Signe Navarsete, valgte Ola Borten Moe å gå ut med kritikk av Trine Skei Grandes behandling av hans yngre slektning.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

I Senterpartiet spekuleres det nå om angrepet på Venstres leder var en ren avledningsmanøver.

Den 16. januar kommenterte for første gang Trine Skei Grande sex-saken i Trøndelag i 2008. I et intervju med Aftenposten slo hun fast: «Jeg er ingen overgriper».

les også

Sp-Haga ber Sp suspendere Borten Moe

Taus nestleder

Flere medier kontaktet Ola Borten Moe for å få hans kommentarer. Det var i hans bryllup hendelsen fant sted. Den da 17 år gamle gjesten var en nær slektning av Senterpartiets nestleder.

Men Borten Moe ønsket ikke å uttale seg. Han var taus i ukevis. Da han omsider brøt stillheten, var det ikke i et tradisjonelt intervju, men på Facebook.

«Dette er i grunnen en oppdatering jeg gjerne skulle vært foruten. Det er et privat anliggende og angår ikke norsk offentlighet. Mine motiver vil sannsynligvis bli dratt i tvil», åpnet han.

les også

Venstre-kilder: Grande-rådgivere hevdet 17-åringen var ustabil

Omstridt innlegg

Borten Moe begrunnet publiseringen med uttalelser Skei Grande hadde gitt til VG Helg påskeaften, den 31. mars. Facebook-innlegget kom først ti dager senere, tirsdag 10. april klokken 11.38.

Innlegget ble omstridt. I Venstre reagerte man på at Borten Moe gikk ut samme uke som partiets landsmøte. Innlegget tok vekk all oppmerksomhet fra Venstres politiske arbeid.

les også

Sexmeldingen i Sp: Alle 10 nekter for å ha sendt den

I Senterpartiet blir tidspunktet for publiseringen nå diskutert av helt andre årsaker.

VG kjenner til at Facebook-innlegget er tema blant sentrale personer partiet. Timingen har skapt irritasjon. Den tolkes som et forsøk på å få fokus vekk fra en annen sak:

Navarsete-meldingen.

les også

Vedum ber sexmeldingens avsender melde seg innen onsdag – ellers anmeldes saken

Ønsker svar

Det var avisen Nationen som først brakte nyheten om hytteturen og meldingen til Borten Moes tidligere rival. Saken sprakk den 11. april. Men når fikk Ola Borten Moe vite at den to år gamle saken ville få offentlig oppmerksomhet?

Etter det VG erfarer tok Nationens journalist for første gang kontakt med Borten Moe om saken rundt klokken 09.30 tirsdag 10. april. Kun to timer senere postet altså Sp-nestlederen sitt omstridte innlegg på Facebook.

Sentrale medlemmer av Senterpartiet ønsker svar på hvorfor nestlederen valgte å poste innlegget samme dag som han ble konfrontert med Navarsete-meldingen.

les også

Sp-generalsekretær: Glemte sexsjikanen mot Navarsete

– Trengte tid

Ola Borten Moe svarer slik på spørsmål om hvorfor han valgte å poste innlegget kun kort tid etter at han ble konfrontert med Navarsete-meldingen fra Nationens journalist.

«Det kan jeg ikke bekrefte. Det er i så fall sjarmerende og profesjonelt kildevern fra Nationens side, verdt å merke seg. Jeg trenge tid med Skei Grande-saken fordi det var vanskelig å gå ut. Og så kan det være vanskelig å tro, men jeg har mye annet å holde på med enn disse to sakene».

Nyhetsredaktør i Nationen Svein Ove Hansli sier til VG:

– Vi kan bekrefte at vi hadde jobbet med saken i flere dager i forkant og var i kontakt med flere kilder i Senterpartiet. Vi ønsker likevel ikke å gå inn på flere detaljer om bakgrunnsarbeidet med saken vår.

Den grove sexmeldingen har den siste uken ridd partiet som en mare. Til nå har alle de ti mennene som deltok på turen benektet ethvert kjennskap til meldingen.

Trine Skei Grande ønsker ikke å kommentere saken, opplyser hennes statssekretær Jan-Christian Kolstø. Liv Signe Navarsete har ikke besvart VGs henvendelser lørdag kveld.

VIL ANMELDE: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum truer nå med å anmelde den grove meldingen som be sendt til Liv Signe Navarsete. Foto: Frode Hansen

Siste frist

Lørdag kveld tok saken en ny, dramatiske vending da Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum varslet at partiet vil anmelde saken, dersom vedkommende som sendte meldingen til Navarsete ikke melder seg innen onsdag.

– Det var en uhørt tekstmelding som Navarsete aldri skulle fått. Nå har vi kommet så langt og så dypt ned i denne saken at vi som parti ikke har flere virkemidler for å komme dypere inn i materien, sier Vedum til NTB lørdag kveld.

Han gir nå personen som sendte meldingen en siste frist:

les også

Navarsete om sexmeldingen: Ekte mannfolk snakker sant

– Hvis vedkommende ikke gjør det, har vi ikke flere virkemidler igjen å bruke. Da vil vi anmelde handlingen til politiet. Da kan de vurdere om det har skjedd noe straffbart. De kan også vurdere hvilke grep de kan ta for å finne ut hvem som har sendt meldingen, sier Vedum til NTB.

Han avviser samtidig at det er aktuelt å suspendere alle deltagerne på hytteturen, slik tidligere partileder Åslaug Haga har tatt til orde for.

17-åringen, som nå er blitt 26, sier Ola Borten Moe tok kontakt med ham like etter VG-intervjuet med Grande, Solberg og Jensen.

– Ola var hele tiden i kontakt med meg etter at VG skrev om de tre damene på bar i VG Helg. Han reagerte sterkt på det som stod der og han fortalte meg allerede da at han ville kommentere det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder