MER MANGFOLD: Diako Mavlodi (28) oppfordrer nordmenn til å være mer inkluderende på 17.mai. Dagen skal ikke handle om hvem som har på seg hva - men det fine landet vi feirer, mener han. Foto: Privat

Diako Mavlodi (28) tar et oppgjør med bunadsfordommer: – Jeg ønsker å bane vei

Diako Mavlodi (28) kom til Norge som politisk flyktning da han var ett år. Hele livet har han drømt om å eie sin egen bunad. Nå er drømmen oppfylt.

 • Camilla Fredstad Huuse

Artikkelen er over ett år gammel

– Jeg lar meg ikke stoppe av bunadsfordommene. Jeg er stolt av å få feire Norge, iført min nye bunad, sier Mavlodi til VG.

Han fortalte sin historie til Gudbrandsdølen Dagningen først. Da VG ringte Mavlodi fredag morgen har han akkurat fått på seg bunaden.

– Søljene er på, så nå er jeg klar til å snakke, sier han.

Mavlodi og familien rømte fra Iran i 1992. De er kurdere og kom til Norge som politiske flyktninger. Mavlodi vokste opp på Vinstra, og gikk på en barneskole med få minoritetsbarn.

Barndomsdrømmen

På 17.mai gikk han i barnetog sammen med de andre. Og hvert år blusset det samme ønske opp: Drømmen om å eie en egen bunad.

– Minoritetsbarn får ikke bunad til konfirmasjonen. Vi har stort sett små familier, uten så god råd. Å eie en bunad har vært en av mine største drømmer, sier Mavlodi.

Etter å ha solgt leiligheten i 2018, fikk han endelig råd til å kjøpe sin egen bunad. Valget falt på Gudbrandsdalsbunaden.

– Jeg er ekstremt stolt av stedet jeg kommer fra, derfor var valget enkelt. Du ser det ikke, men jeg er fra Vinstra. Jeg vil bli forbundet med røttene mine i Norge, og prøver å bli godtatt som norsk, sier Mavlodi.

– Jeg ønsker å bane vei for mer mangfold på 17. mai. Vær stolt av den du er, og ha på deg det du har lyst til. Du må være den forskjellen du ønsker å se.

Mavlodi opplever at diskusjonen om hva som er «norsk nok» blusser opp hver 17.mai. Selv har han opplevd at folk ser stygt på ham og kommer med sårende kommentarer når han går i bunad. «Mørkhudede» skal ikke gå i bunad, sier folk.

STOLT: Diako Mavlodi har alltid drømt om å eie en bunad. I fjor gikk han med sin nye Gudbrandsdalsbunad for første gang. Foto: Privat

– Jeg er hundre prosent norsk

Han mener fordommene er større på bygda enn i Oslo, der han bor nå.

– Jeg er hundre prosent norsk, likevel får jeg alltid skråblikk. Jeg ser ikke hundre prosent norsk ut, men jeg kjenner ikke til en annen kultur enn den norske. Derfor er det vondt å ikke bli godtatt, sier han.

Han har en oppfordring til nordmenn på 17. mai:

– Vi må forene oss om det fine landet vi bor i. Kanskje var det å kjøpe bunad ikke bare en barndomsdrøm som gikk i oppfyllelse, men også et desperat skrik om å bli godtatt.

Dagen i dag skal han feire sammen med kjæresten. De skal til Lillehammer, spise pølser, is og drikke øl i sola.

– Jeg kan få noen blikk når jeg går i bunad og leier min etnisk norske kjæreste, men jeg bærer bunaden og leier henne med stolthet. Det er rart at vi ikke har kommet lenger i 2019. Jeg synes folk skal få gå med det de vil på 17. mai - om det så er olabukse eller bunad.

– 17.mai handler ikke om hva vi har på oss, men det vi feirer. Vi feirer hvor heldige vi er som bor i Norge. På en dag som denne må vi være inkluderende - ikke ekskluderende.

Les også

 1. Tjener flere tusen på å leie ut bunaden

  Anita Lindvall (33) leier ut bunaden sin. Det har hun tjent rundt 30–40 000 kroner på.
  Pluss content
 2. «25 under 25»: – Bunad er for alle

  I morgen er det 17. mai, den fantastiske feiringen av vårt lille land fikk sin egen grunnlov.

Mer om

 1. Bunad
 2. 17. mai

Flere artikler

 1. – Ingen menneskerett å eie bunad

 2. Hurra for billig-«bunaden»!

 3. Bunads-Vedum: Folk bør velge norsk bunad

 4. Vil bane vei for mer mangfold på 17. mai

 5. Pluss content

  Studentene Ragne (30) og Nianne (24) feirer grunnlovsdagen i «søppelbunad»

Fra andre aviser

 1. Hvilke krefter får ungdom i Norge til å velge enten bunad eller nikab?

  Aftenposten
 2. Jeg gikk ut døren på 17. mai med en klump i halsen. Men aldri før har jeg fått så mye skryt fra fremmede.

  Aftenposten
 3. Vi kan ikke bare bruke penger på flatskjerm

  Fædrelandsvennen
 4. Debatt: – Bunaden har hatt politisk kraft i 150 år

  Bergens Tidende
 5. Debatt: – Bunaden min får du aldri

  Bergens Tidende
 6. – Nå er jeg endelig stor nok til å kle meg ut og herje rundt som en viking

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder