SLUTT: Knut Arild Hareide og Dag Fedøy, informasjonsrådgiver i Krf sin Stortingsgruppe etter at det var klart at Hareide går av som partileder. Foto: Helge Mikalsen

Hareide går av som partileder

Knut Arild Hareide har gått av som partileder i Kristelig Folkeparti. Olaug Bollestad er konstituert som KrFs fungerende leder.

Hun sitter som partileder til Krfs ordinære landsmøte.

Hareide har vært partileder siden 2011. Det var i november at Knut Arild Hareide stilte ultimatum til sitt eget parti om at han ville gå av hvis hans råd om å gå i regjering med Ap og Sp tapte på landsmøtet.

les også

Stemmedrama i KrF: Inn i regjering med to knappe stemmers overvekt

– Den uenigheten har ligget der og den ligger der selfølgelig i etterkant av dette. Men jeg tror det norske folk vil se et parti som greier å samle seg. Nettopp det at vi har fått så gode politiske gjennomslag. Nettopp det at vår forhandlingdelegasjon har gjort en så god jobb på Granavolden vil gjøre det arbeidet, naturlig nok, enklere, sa Hareide til pressen torsdag kveld.

Hareide mente man skulle fokusere på de politiske seirene.

– Vi fikk 4.2 prosent ved valget i 2017, jeg synes vi fått utrolig mye ut av de 4.2 prosentene.

Tvillingabort

Hareide var blant annet glad for at det nå ikke lenger blir mulig med fosterreduksjon ved friske flerlinger.

les også

Hareides røde wonderboy vendte ham ryggen: Var den som sikret blått KrF-flertall

– Jeg er glad for det politiske gjennomslaget vi har fått i den saken, sa Hareide som mente mange, også utenfor KrF, har reagert på at det er muligheten å abortere tvillingfostre.

– Nå blir det en lovendring, jeg tror landsstyret er glad for det, sa Hareide.

Om fremtiden

Nå er det gjort et valg, nå er det endelig. Vi har fulgt opp landsmøtets intensjon. Det har vært en åpen og jeg vil og ryddig prosess, sa Hareide som så følgende om veien fremover:

Min jobb er å vise at jeg kan være med og bygge et samlet parti inn i den tiden vi går nettopp med å støtte det lederskapet som er der med Olaug og Kjell Ingolf.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun kommer til å savne Hareide.

– Hva tenker du om at han forsvinner ut som partileder?

- Det blir kjemperart fordi vi har jobbet sammen i så mange år, sier hun til VG.

Men Grande skynder seg å legge til at Kjell Ingolf Ropstad har vokst veldig rundt forhandlingsbordet selv om hun innrømmer at det niok ikke alltid er lett å sitte der i brytningen mellom henne selv og Siv Jensen og Erna Solberg.

– Jeg kommer til å savne Knut Arild. Jeg hadde håpet han skulle være med på dette, men han har en god erstatter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder