BURGERPAUSE: Franzeska Feick (23) og Nico Welke (31) fra Tyskland ville sannsynligvis ha plukket opp og brukt mat de mistet på gulvet hjemme - men aldri hvis maten hadde falt på bakken utendørs. Som her foran Stortinget. Foto: Trond Solberg VG

Ny studie: Glem fem-sekunders-regelen!

Tror du det er greit å spise brødskiven som har falt i gulvet, bare du er rask nok til å plukke den opp?

En ny studie viser at det ikke er spesielt lurt å ta opp mat som har falt i bakken, uansett hvor kjapp du er. Faktisk kan enkelte bakterier feste seg på mindre enn ett sekund. Ifølger studien fra Rutgers University-New Brunswick i USA gjelder det også hjemme i ditt eget hus.

De amerikanske forskerne avviser dermed den utbredte oppfatningen om at det er greit å spise mat som har falt på gulvet bare man plukker opp maten innen fem sekunder.

Studien er publisert i American Society for Microbiology's journal, Applied and Environmental Microbiology.

– Kokker slurver

Forskerne får støtte av MasterChef-dommer Gregory Paul:

– Å, nei! Man må ikke plukke opp mat fra gulvet. Det er farlig.

Dessverre tror han mange kokker gjør det.

– Mister du et andefilet, en hummer eller en kreps på gulvet, så tror jeg nok det er mange kokker som opp maten, skyller og bruker den. Det er penger vet du, man kaster ikke en andefilèt til 150 kroner i søpla, sier Paul som er aktuell med en ny sesong MasterChef på TV3.

PÅ EGET KJØKKEN: MasterChef-dommer Gregory Paul plukker opp mat som faller på eget kjøkkengulv, men aldri ellers. Foto: Maria Tveiten Helgeby VG

Hjemme er det annerledes.

– Det hender nok jeg plukker opp mat som faller i gulvet hjemme ja, men der er det helt rent. Jeg har en åtte måneders baby som spiser mer fra gulvet enn hun spiser ved bordet, så der er det tilnærmet bakteriefritt, sier Paul som er franskmann og har bodd i Norge i 16 år.

Når han ikke er på TV jobber han som kokk på private oppdrag, gjerne sammen med kollega Eyvind Hellstrøm.

På en benk utenfor Stortinget treffer vi tyske Franzeska Feick (23) og Nico Welke (31) som koser seg med en hamburger i solskinnet.

Nico sier at han nok ville ha spist noe han hadde mistet på gulvet hjemme – etter å ha holdt maten under springen først.

– Men hadde noe falt på bakken her, spiser jeg det ikke, sier tyskeren og nikker mot steinene foran Stortinget.

– I Tyskland snakker vi om tre sekunders regelen – hvis melkeflasken faller i gulvet kan du gi den til babyen igjen hvis det er gått mindre enn tre sekunder, sier Franzeska med et prøvende smil. For hun er slett ikke sikker på om det er greit.

Kliss tiltrekker

Hvor klissete maten er, hva slags overflate den faller på og hvor lenge den ligger, har betydning for hvor mage bakterier som fester seg, ifølge den amerikanske studien. Men noen typer bakterier smitter på under sekunder.

Forskerne ved Rutgers University-New Brunswick testet fire ulike matvarer – Vannmelon, brød, brødskive med smør, gummigodteri – og testet maten mot fire overflater; stål, keramiske fliser, treverk og tepper. Ikke overraskende var det vannmelon som ble mest bakterieinfisert og gummigodteriet minst. Fuktigheten i maten på virker overføringsevnen til bakteriene.

Teppet hadde lav overføring av bakterier sammenlignet med stål og fliser, mens bakteriene fra treverket varierte med treverkets struktur.

– Femsekundersregelen gjelder i den forstand at jo lenger maten blir liggende, jo mer bakterier smittes over på den. På den annen side så kan noen bakterier smitte umiddelbart, i det maten treffer overflaten, sier professor Donald Schaffner i rapporten.

Les også: Mange blir syke av dårlig mathygiene.

De lærde strides

Det er ikke første gang forskere har undersøkt om det er trygt å plukke opp mat. Og de lærde strides.

I en studie fra Aston University for to år siden mente forskerne at femsekundersregelen har noe for seg, men også de sier at faren for smitte øker med tiden maten ligger på gulvet. To år tidligere slo forskere ved et annet amerikansk universitet at mat som faller på gulvet må kastes.

– Mat som har falt i bakken smittes umiddelbart og kan ikke rengjøres, sa professor Jorge Parada, Loyola University til vitenskapsnyhetsbasen Science Daily.

Om du mister en pølse og tørker av den med en serviett vil det redusere antall bakterier, men ikke nødvendigvis fjerne nok til at du ikke blir smittet, og i verste fall blir syk, sa Parada.

Har du lest: Stor kjøleskapsguide (krever innlogging)

Kast maten

Selv om gulvet er møkkete er det ikke sikkert at du blir syk. Mest sannsynlig skjer det ingenting. Men, som en annen mikrobiolog Philip Tierno ved New York University School of Medicine sier til magasinet Tech Insider.

– Hvis du har tråkket i hundeavføring eller oppkast og tar dette med deg inn under skoene, og deretter plukker opp en salami du mister i gulvet og spiser den, kan du få i deg bakterier som gjør deg syk.

– Om du får matforgiftning beror på mange faktorer, sier Dag Berild, førsteamanuensis ved infeksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, understreker at hvor vidt du får matforgiftning beror på mange faktorer.

– Det beror på antall og type bakterier du får i deg og om du har magesyre nok. Magesyren slår mange bakterier i hjel fordi de ikke tåler lavt pH (lav surhetsgrad). Det er også stor biologisk variasjon mellom hvor syk man blir av bakterier, sier Berild, som er en av Norges fremste eksperter på multiresistente bakterier, til VG.

Mastersjefdommer Gregory Paul blir uvel av å tenke på hvor dårlig hygiene det trolig er på mange restauranter verden over.

– Det holder ikke å skylle maten, det vil uansett være bakterier på den, og mange undervurderer hvor farlig det kan være. Folk kan bli veldig syke. Hjemme går vi i sokkelesten, på restauranter går kokkene med sko, og de går inn og ut av restaurant og lager. Nei, om maten har ligget fem sekunder eller ett sekund, mat som har falt i gulvet bør kastes.

Les også: Maten du kan spise etter utgått dato.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder