GJENNOMBRUDD: Forskerne kaller funnet for et stort gjennombrudd. Her holder en farmasøyt frem legemiddelet deksametason på et sykehus i Brussel i Belgia. Foto: YVES HERMAN / X00380

Corona-funn fra forskere i Storbritannia: Reduserte dødelighet hos alvorlig syke

Et klinisk forsøk med deksametason på over 2000 coronapasienter har vist seg å redusere dødelighet fra 40 til 28 prosent hos respiratorpasienter. Både statsminister Boris Johnson og forskerne bak kaller funnet for et stort gjennombrudd.

 • Synne Eggum Myrvang
 • Thea Rosef

Legemiddelet er testet ut på 2104 pasienter i ti dager og sammenlignet med 4321 pasienter som fikk vanlig behandling. Det er britiske The Recovery Trial som står bak studien.

Forskerne fant at bruk av deksametason kan redde liv hos én av åtte pasienter som ligger på respirator, og én av 25 pasienter som kun får oksygen. Legemiddelet hadde ingen effekt på pasienter som ikke trengte pustehjelp i det hele tatt.

Statsminister Boris Johnson kaller studien «det største gjennombruddet hittil».

– Jeg er stolt av disse britiske forskerne, sier han.

Forskerne mener 5.000 færre kunne dødd av koronaviruset i Storbritannia hvis deksametason hadde blitt benyttet fra utbruddets start.

Britiske myndigheter vil ta medisinen i bruk umiddelbart.

– Vi er i gang med å sikre at vi har nok forsyninger, selv om det skulle komme en ny topp, sier Johnson, som møtte pressen tirsdag sammen med professor Peter Horby ved University of Oxford.

Horby sier til BBC at dette er den første medisinen som det er bevist at reduserer dødeligheten for coronapasienter som er alvorlig syke, og kaller det for «et stort gjennombrudd».

les også

Trump slår tilbake etter at hans egne myndigheter trekker malariamedisin: – Vi har hatt noen fantastiske resultater

– Deksaetason er det første legemiddelet som bedrer overlevelsen av covid-19. Sjansene for overlevelse er betydelige for de pasientene som er syke nok til å behøve pustehjelp, så deksametson burde nå bli standardisert i behandlingen av disse pasientene, tar Horby til orde for.

Han sier at det er «billig, tilgjengelig og kan brukes umiddelbart for å redde liv verden over».

Karl-Mikael Kälkner i det svenske Läkemedelsverket opplyser om at deksametason kan brukes av svenske leger i behandlingen av pasienter med covid-19 dersom det vurderes som hensiktsmessig i hvert tilfelle, skriver NTB.

Kälkner har ikke tatt stilling til legemiddelets virkning, men påpeker at resultatet i den britiske studien er spennende.

Kan få stor betydning

Steinar Madsen i Legemiddelverket synes dette er veldig interessante data.

– Hvis disse foreløpige tallene stemmer, vil dette kunne få stor betydning for behandlingen av covid-19 globalt, sier han og legger til:

– Før vi kan avgjøre betydningen av dette for behandlingen av covid-19-pasienter, må ekspertene se de fulle dataene, sier han til VG.

Madsen forteller at legemiddelet har en sterk betennelsesdempende virkning, er rimelig - og brukes ved flere ulike tilstander - også i Norge, men at det ikke har vært klinisk utprøvd mot covid-19 her.

– Det at det er et så høyt antall pasienter med i studien gir større sikkerhet for at funnene som er gjort er riktige. Recovery har dessuten studier med høy vitenskapelig kvalitet.

LOVENDE: Medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket Steinar Madsen ser positivt på de nye funnene om effektiviteten av deksametason. Foto: Statens legemiddelverk

Avdelingsleder på infeksjonsavdelingen ved Akershus Universitetssykehus Jan-Erik Berdal er også svært positiv til funnene.

– Når vi får detaljer fra studien vil de kunne endre mange
behandlingsretningslinjer, inklusive de fra verdens helseorganisasjon, som har advart mot behandling med immundempende behandling.

Berdal mener det er mye troverdighet i studien.

– Resultatene fra denne studien kommer fra en tung og offentlig finansiert studie fra ledende forskningsmiljøer i Storbritannia, sier han.

Resultatene kommer fra en såkalt randomisert kontrollert studie, forteller Berdal. Det vil si at pasienter fordeles tilfeldig til enten å få eller ikke få behandling, så teller man opp resultatet og om det var effekt av behandlingen.

– Metoden som er brukt og forskningsmiljøet resultatene springer ut fra har derfor stor troverdighet, sier han og legger til:

– Funnene er vurdert som så interessante og viktige, at forskerne har publisert resultatet før detaljene fra studien kan vurderes av andre forskere, slik at vi må ta noe forbehold.

Koster 35 pund

Professor Martin Landray, som ledet forsøket, sier til BBC at funnet er tydelig.

– Behandlingen er opp til ti dager med deksametason, og koster rundt fem pund. Så, det koster 35 pund (cirka 420 norske kroner) å redde et liv. Dette legemiddelet er tilgjengelig globalt, sier Landray til kanalen.

The Recovery Trial har testet eksisterende medisiner mot coronaviruset siden mars. Over 11.500 coronapsienter har så langt deltatt i studien.

The Recovery Trial består av leger, sykepleiere, farmasøyter og forskere fra over 175 sykehus i Storbritannia. I en pressemelding om funnet skriver de at forskningsresultatene vil publiseres offisielt i løpet av kort tid.

Les også

 1. Harvard-forskere: Satellittbilder viser at coronaviruset kan ha brutt ut tidligere enn antatt

  Forskere ved Harvard Medical School mener bilder av parkeringsplasser ved sykehus kan tyde på tidligere…

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Storbritannia
 3. Forskning
 4. Medisin
 5. Legemiddelverket

Flere artikler

 1. Studie: Omstridt malariamedisin kan øke risikoen for å dø

 2. Ebolamedisin godkjent mot corona i USA – EU kan følge etter

 3. Studie tyder på at ebolamedisin kan virke mot corona

 4. Nå skal tusenvis ta samme malariamedisin som Donald Trump

 5. Donald Trump: – Jeg bruker hydroksyklorokin

Fra andre aviser

 1. Storbri­tannia hyller funn av koro­name­disin

  Fædrelandsvennen
 2. Mindre effekt ventes i Norge etter lovende legemiddelfunn for korona i britisk studie

  Aftenposten
 3. Medisin fra bergensselskap valgt ut til covid-studie: – Det er et banebrytende samarbeid

  Bergens Tidende
 4. Norske eksperter usikre på effekten av Remdesivir

  Fædrelandsvennen
 5. Trond Mohn med gevinst på over 600 millioner på minutter

  Bergens Tidende
 6. De startet i en kjeller i Bergen. Slik ble Bergenbio en koronafavoritt.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder