SANKSJONER: Russlands president Vladimir Putin og ekskona Ljudmila Putina i Moskva i Russland 4. mars 2012.

Storbritannia sanksjonerer Putins ekskone

Storbritannia innfører nye sanksjoner mot Putins ekskone og hans søskenbarn.

Av 

Emma Fondenes Øvrebø

 og 

Publisert:

Storbritannia sier fredag at de utvider sanksjonene sine mot Russland med tolv nye områder, deriblant innføres det sanksjoner mot president Vladimir Putins finansielle nettverk, inkludert hans søskenbarn og ekskone.

Det viser sanksjonslisten som det britiske utenriksdepartementet fredag har oppdatert.

Personer som sanksjoneres inkluderer:

 • Alina Kabajeva, er tidligere olympisk mester i rytmisk gymnastikk og satt fra 2007 til 2014 i det russiske parlamentet som representant for Putins parti «Forente Russland». Hun har i mange år vært utpekt som Vladimir Putins kjæreste, og er også mistenkt for å spille en rolle i å skjule hans personlige formue. Putin har kommentert Kabajeva-ryktene en gang - for snart 15 år siden. Da sa han at han ikke liker folk som stikker nesene sine inn i folks privatliv.
 • Anna Zatseplina, Alina Kabaevas bestemor.
 • Ljudmila Putina, Putins ekskone. De var gift fra 1983–2014, og har to døtre sammen.
 • Igor Putin, Putins fetter. Forretningsmannen er direktør for Pechenga International Sea Port.
KJÆRESTER? Dette er et av de få bildene som finnes av Vladimir Putin og Alina Kabajeva sammen. Det er tatt i november 2004, samme år som hun ble olympisk mester i Athen.

Storbritannias utenriksminister Liz Truss sier ifølge Sky News at de avslører og rammer det lysskye nettverket som støtter opp om Putins luksuslivsstil.

– Vi vil fortsette å sanksjonere dem som hjelper og fremmer Putins aggresjon frem til Ukraina vinner, sier hun.

Storbritannia har nå sanksjonert mer enn 1000 individer, inkludert oligarker verdt 117 milliarder pund. Offisielle oversikter viser at Putin eier et beskjedent antall eiendeler, inkludert en leilighet i St. Petersburg, to biler fra sovjettiden og en liten garasje.

I realiteten er Putin avhengig av sitt nettverk til familie, barndomsvenner og eliten, som har dratt nytte av hans status og som i retur støtter livstilen hans, heter det i sanksjonsmeldingen. Belønningen deres er innflytelse over Russlands anliggender.

Nøkkelposisjoner

Forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt Jakub M. Godzimirski sier til VG at det er flere grunner til at Alina Kabajeva sanksjoneres.

For det første har hun en del nøkkelposisjoner i det russiske samfunnslivet. Hun har også kommet med flere støtteerklæringer om Russlands krigføring. I tillegg antar man at hun har et personlig forhold til president Putin.

– At de er i et romantisk forhold er ubekreftede rykter som har sirkulert i flere år. Hun er en kjent figur i Russland, så sanksjonene kan få motsatt effekt - hun vil bli sett på som et offer, sier Godzimirski.

Han sier at Russland har tatt forholdsregler før de startet en fullskala invasjon av Ukraina. Derfor vil ikke økonomiske sanksjoner ha en umiddelbar effekt.

– De har samlet opp valuta- og gullreserver for å beskytte seg. Krigen kom ikke som en overraskelse. I tillegg er de et stort land med egne ressurser, som i stor grad kan dekke deres egne grunnleggende behov i opp til flere år.

Rammer familiemedlemmer

I april innførte USA, G7 og EU en rekke nye sanksjoner mot Russland, deriblant familiemedlemmer av president Vladimir Putin og utenriksminister Sergej Lavrov.

Putins voksne barn var blant personene som ble rammet av denne sanksjonspakken. Grunnen er at amerikanske myndigheter tror at Putin kan skjule verdier hos dem, skriver CNN. Dette er vanlig blant personer i Russlands elite, opplyser en anonym amerikanske tjenesteperson til CNN.

Publisert:

Mer om

Storbritannia

Russland

Krigen i Ukraina

Flere artikler

 1. WSJ: Derfor er Putins antatte kjæreste ikke sanksjonert

 2. Innfører sanksjoner mot Putins døtre

 3. Wall Street Journal: EU planlegger sanksjoner mot to av Putins døtre

 4. Britiske sanksjoner: Sikter seg inn på Putins nærmeste

 5. Oljen Esso Norge kjøper kommer fra russisk oligark og Putin-venn

Fra andre aviser

 1. Putins døtrene har levd liv i hemmelighet. Nå rammes de av Vestens sanksjoner.

  Aftenposten
 2. USA med flere nye sanksjoner, blant annet mot Putins barn

  Bergens Tidende
 3. Britiske sanksjoner: Sikter seg inn på Putins nærmeste

  Bergens Tidende
 4. Vestens ledere samles om kraftige sanksjoner mot Russland. Men vil de få slutt på krigen?

  Bergens Tidende
 5. Russland med sanksjoner mot Mark Zuckerberg

  Bergens Tidende
 6. EU fryser midlene til Chelsea-eier Abramovitsj

  Bergens Tidende

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no