HER BODDE HAN: Den nå siktede nordmannen bodde i et lite rødt hus avsidesliggende til i Värmland i Sverige. Fra før er han domfelt en rekke ganger.

Fryseboks-saken i Sverige: Erkjenner likskjending

KARLSTAD (VG) Den norske kvinnen kan ha ligget fire og et halvt år i mannens fryser. Nordmannen erkjenner straffskyld for likskjending, men bestrider å ha drept kvinnen.

Publisert:

Torsdag fant svensk politi kroppsdelene til en død kvinne i fryseren til nordmannen, som bor øde til i Värmland i Sverige.

Ifølge Aftonbladet skal mannen selv ha fortalt at kvinnen lå død hjemme hos ham.

Søndag ettermiddag ble den siktede nordmannen varetektsfengslet i to uker.

Påtalemyndigheten mener at likskjendingen skal ha skjedd en gang mellom september 2018 og 16. mars i år.

Det opplyser Linda Karlsson fra påtalemyndigheten under dagens fengslingsmøte i Värmland tingrett i Karlstad.

Den siktede nordmannen kom inn i rettssalen på krykker og hadde et hvitt håndkle over hodet. Pressen måtte deretter forlate rettssalen fordi rettsmøtet skulle gå for lukkede dører.

Tidligere skrev Aftonbladet at den norske kvinnen kunne ha vært død opp mot åtte år. Karlsson fra påtalemyndigheten sier nå at politiet jobber ut fra at kvinnen kan ha ligget i fryseren siden september 2018, altså i fire og et halvt år. Hun vil ikke kommentere hva de baserer dette på.

– Den avdøde kvinnen er ikke helt identifisert, men alt taler for at det er kvinnen som tidligere har bodd på adressen som er funnet, sier Karlsson.

– Jeg har aldri vært borti lignende, sier hun.

Nordmannen ble søndag varetektsfengslet for likskjending, ikke for drap. Men politiet fortsetter å etterforske om han drepte kvinnen eller ei, selv om mannen nekter for dette.

Han må i første omgang sitte varetektsfengslet i to uker.

– Hvorfor varetektsfengsles han ikke for mord, spør en svensk journalist.

– Bevisene i der har ikke oppnådd en like høy grad som for de andre forholdene som han nå er varetektsfengslet for, svarer Karlsson fra påtalemyndigheten.

FORSVARER: Advokat Stefan Liliebäck på vei inn i tingretten søndag ettermiddag.

– Han har det bra

Politiet har omtalt de to nordmennene som bekjente, men de skal på et tidspunkt ha vært samboere i det lille røde huset, som ligger i enden av en grusvei opp mot et skogholt i en liten grend.

Nordmannen erkjenner straffskyld for likskjending, men ikke for drap.

– Det finnes ikke tilstrekkelig bevis for at han har begått et mord, sier forsvarer Stefan Liliebäck etter rettsmøtet til et samlet pressekorps.

– Har han sagt noe om hva som ligger bak det?

– Ja, men jeg kan ikke si noe om det.

– Hvordan har han det?

– Han har det ganske bra, men han har vondt i benet. Han hadde jo krykker.

– Hvorfor hadde han håndkle over hodet?

– Fordi dere journalister er her, sier forsvareren.

Han sier at nordmannen ikke ble overrasket over tingrettens avgjørelse.

– Han tok beskjeden bra og jeg tror ikke han er særlig overrasket, sier forsvareren. 

Har du tips om denne saken? Kontakt VGs journalister her.

Blottet seg for barn og eldre kvinne

Før han flyttet til Sverige ble nordmannen dømt en rekke ganger i Norge, deriblant for voldtekt og blotting.

I 2006 blottet han seg for en kvinne i 70-årene, før han året etter blottet seg for en 13 år gammel jente som var helt alene på vei til skolen.

Han oppsøkte kvinnen i 70-årene i hennes hjemme og blottet seg gjentatte ganger for henne, og domstolen pekte på at blottingen var av graverende art og at han utvilsomt skapte frykt og engstelse hos de to ofrene.

AVSPERRET: Torsdag 16. mars gjorde politiet funn av kvinnen hjemme i den mannens fryseboks. Nå er eiendommen hans sperret av mens politiet etterforsker.

I dommen fremgår det at mannen er dømt og bøtelagt en rekke ganger tidligere for sedelighetskriminalitet. Han hadde også fått forelegg for flere andre blotteepisoder, ifølge dommen.

Sa han hadde psykiske problemer

I retten forklarte mannen at det var hans psykiske problemer som var årsaken til at han blottet seg, og i dommen står det at mannen hadde vært innlagt til psykiatrisk behandling flere ganger.

I den samme dommen ble han dømt for å ha kjørt med svært høy promille, hele 1,98, og for å ha kjørt uten førerkort en rekke ganger. Han ble også dømt for ha drukket en god slurk konjakk under kjøring, like etter at han hadde blottet seg for den 76 år gamle kvinnen.

Også i Sverige er mannen domfelt for fyllekjøring flere ganger, og så sent som 18. januar i år skal han ha kjørt ulovlig.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no