Skiheis i Trysil tatt av snøskred

Først gikk skredet, så førte en kontrollert sprengning til et nytt skred. – Vi hørte et skikkelig smell, sier Janne Standal.

Publisert:

– Omkring klokken 11 i dag gikk et skred i overkant av setertrekket, utenfor skianlegget, bekrefter destinasjonssjef Gudrun Sanaker Lohne i SkiStar til VG.

Ingen personer ble skadet.

Setertrekket er heisen T9 med T-kroker, som går fra Knettsetra til tregrensen i lia fra Bygderkanken til Hesten i skisenteret i Trysil.

Lohne understreker at skredet gikk i et område der man kjører inn på eget ansvar:

– Det har vært varslet om skredfare i en lengre periode nå og vi ber om at folk setter seg godt inn i forholdene, som er i kontinuerlig endring.

Ifølge Lohne var det kontrollert sprenging ved siden av det første skredet som utløste større snømasser.

Sprengningen ble utført for å sikre området. Mye snø har hopet seg opp i fonner og skavler i den bratte lia.

– Noe av snømassene traff toppstasjonen av setertrekket. Treverket i heishuset er ødelagt, men det ser foreløpig ikke ut til å ha gått ut over vendehjulet og heisen.

– Hva tenker du om at skredet treffer heishuset? 

– Det er ikke heldig, men man kan aldri vite helt hvor mye snø som går. Jeg tenker at det viser at det var behov for å gjøre tiltak der. Materielle skader kan erstattes, sier destinasjonssjefen.

– Skipatruljen har tatt kurs i teknisk sprenging. Vi stenger heiser og sikrer at det ikke er folk i området, før vi gjennomfører sprengning.

Den aktuelle heisen er stengt inntil videre.

Lohne har råd til de som kjører utenfor oppmerkede løper:

– Man må ha kunnskap og vite hva man gjør utenfor oppmerkede løyper. Man må ha riktig utstyr og ikke kjøre alene. Det tryggeste for de som ikke har kompetanse er å holde seg til de preparerte bakkene.

1 / 3
SKRED: Her gikk snøskredet.

Hørt et smell

Det var mellom 6000 og 9000 i bakkene i Trysil i helgen.

Janne Standal fra Lillestrøm satt i stolheisen i hovedtrekket i Trysil, med mann og tre barn.

– Vi hadde kommet halvveis da vi hørte et skikkelig smell. Vi så rundt oss, men det var ingen røyk. Så kom vi lenger opp og så i hvert fall tre snøscootere. På toppen så vi at kabelhuset hadde ramlet i hop, sier Standal til VG.

Det Standal omtaler som kabelhus, kalles for en vendestasjon.

Marcus Egeland fra Oslo ble også vitne til hendelsen:

– Jeg satt i heisen og hørte et brak, så så jeg masse snø velte nedover, så så jeg at hele heisen var knust, sier Egeland.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no