Brett Kavanaugh til frontalangrep: Hevder seg utsatt for svertekampanje

OSLO/NEW YORK (VG) Donald Trumps høyesterettskandidat kastet manus og gikk til et kraftig og høylytt motangrep etter Christine Blasey Fords sterke vitnemål der hun anklager Kavanaugh for voldtektsforsøk.

Blasey Ford møtte i Senatets justiskomité for å forklare seg om Brett Kavanaugh, den konservative dommeren Trump håpet skulle få den ledige plassen i amerikansk høyesterett. I tre timer fortalte hun gråtkvalt om et angivelig voldtektsforsøk, gjennomført av Kavanaugh, i skoledagene tilbake på 80-tallet.

De sterke skildringene lot til å overbevise flere. Fox News-anker Chris Wallace kalte det «ekstremt emosjonelt, ekstremt rått og ekstremt troverdig» på direktesendt TV. VGs Anders Giæver beskrev det som «knusende».

– Et sirkus

Så kastet Kavanaugh manus, og gikk til et voldsomt og følelsesladd motangrep.

Bakgrunn: Tre kvinners skrekk-historier kan felle Trumps mann

– Mitt navn er totalt og permanent ødelagt. Dette er en nasjonal skam, sier en tydelig preget Kavanaugh i sin innledning.

Han gir tydelig uttrykk for å være utsatt for en velregissert svertekampanje med store penger bak seg, og ha peker blant annet på «en hevn for Clinton-familien» og et vanvidd på venstresiden som årsakene til at han nå står anklaget for seksuelle overgrep.

– Dette er et sirkus. Konsekvensene vil bli med oss i flere årtier. Dette groteske og koordinerte karakterdrapet vil skremme kompetente og gode mennesker fra å tjene landet sitt.

– Jeg frykter for fremtiden, fortsetter han.

Bak ham sitter kona Ashley og tørker sine egne tårer.

– Jeg sverger, foran Senatet og nasjonen, foran min familie og Gud, at jeg er uskyldig med tanke på denne anklagen, sa en beveget Kavanaugh.

Sier det kan ha vært noen andre

Flere amerikanske medier har rapportert at Trump var misfornøyd med Kavanaughs opptreden i et intervju med Fox News tidligere i uken. Trump skal ha ment at Kavanaugh var for svak.

Trump ringte ham onsdag, og skal angivelig ha bedt ham om å gå til krig mot beskyldningene.

Ifølge en journalist i Washington Post er Trump henrykt over Kavanaughs følelsesmessige forsvarstale. Kort tid etter at høringen var over skrev USAs president følgende på Twitter:

Da hadde sønnen hans, som er en vel så ivrig Twitter-bruker, tidligere publisert følgende:

Kavanaugh sier han ikke tviler på at Christine Blasey Ford ble overfalt slik hun beskriver, men sier det må ha vært noen andre som sto bak.

– Jeg har ikke gjort dette. Mot henne, eller mot andre. Jeg er uskyldig, sier Kavanaugh.

KJEMPER FOR LIVET: Det står mye på spill for Brett Kavanaugh, som han sier selv i talen sin, både hans rykte og en av de mest innflytelsesrike stillingene i USA i dag. Foto: Andrew Harnik / AP

Han bærer ikke nag til Ford, sier han, og forteller at hans ti år gamle datter ba for henne og familien hennes kvelden før den avgjørende høringen.

Historien om datteren gjør at Kavanaugh nesten mister kontrollen, og han må kjempe mot tårene før han fortsetter gjennomgangen av sin lange karrière i amerikansk rettsvesen.

BEVIS? Et utdrag fra Brett Kavanaughs kalender som han hevder underbygger at han ikke kunne vært på festen der Ford hevder han forsøkte å voldta henne. Foto: Handout, via AP

Kalender-forsvar

Som ventet gikk Kavanaugh gjennom sin detaljerte kalender for den aktuelle perioden, som et bevis på at han ikke kunne vært til stede på festen der Ford hevder han forsøkte å voldta henne.

Hans far startet tradisjonen med å føre en slags kombinert dagbok og kalender, forteller han, mens han kjemper mot tårene. Så, mens han snakker om hvordan faren pleide å fortelle historier fra sin egen kalender, begynner Kavanaugh for alvor å gråte.

– Min er ikke så bra som min fars, sier han hulkende.

EN TAR FEIL: Psykologiprofessor Christine Blasey Ford hevder det var Brett Kavanaugh som forsøkte å voldta henne på 80-tallet, men han nekter. Deres to, følelsesladde vitnemål er direkte motstridende. Uansett hvem som overbeviser, vil utfallet få store konsekvenser. Foto: Michael Reynolds / REUTERS

Kavanaugh: Å drikke øl er ikke voldtekt

Kavanaugh har beskrevet seg selv som en from og hardtarbeidende jomfru, og forsøkt å underspille hvor mye han drakk som ungdom.

En rekke personer som kjente ham tidligere, inkludert kvinnene som har anklaget ham for overgrep, har tegnet et bilde av en ung mann som tilhørte et elitemiljø der store mengder alkohol og utagerende oppførsel var vanlig.

Under høringen innrømmer Kavanaugh at han likte øl, og at han noen ganger drakk for mye. Men, sier han, aldri så mye at han fikk black-out.

– Det er en tydelig linje mellom å drikke øl, som jeg gladelig og helhjertet omfavner, og voldtekt. Jeg har aldri voldtatt, sier Kavanaugh, som også sier at å forklare det som skjer for sine døtre er «det vanskeligste han har gjort i livet sitt».

På spørsmål fra den demokratiske komité-nestlederen Dianne Feinstein om hvorfor han ikke har bedt om en FBI-etterforskning, svarer Kavanaugh at han allerede dagen etter at beskyldningene kom frem, ønsket en høring i Senatet slik at han kunne få renvasket sitt navn.

Men han svarer ikke på hvorfor han ikke ber om at politiet etterforsker saken.

– Det er en vits. Dette er en farse, sier Kavanaugh, som heller ikke svarte konkret på aktor Mitchells spørsmål om hva han anser er for mye øl å drikke. Han virket irritert over spørsmålene.

Like etter ba hans advokater om at han fikk en pause.

LATTERLIGGJØRENDE? Kavanaughs årbok tegner et litt annet bilde av ungdomstiden enn det han har innrømmet tidligere. Kavenaugh selv mener imidlertid at det å trekke den fram er å latterliggjøre ham. Foto: Win McNamee / AP

– Latterliggjort

Slik som i utspørringen av Christine Blasey Ford tidligere på dagen har de 21 senatorene i komiteen fem minutter hver. Tilsynelatende gir de elleve republikanerne sin tid til en ekstern, profesjonell aktor som tilhører sitt eget parti.

Kavanaugh lar seg tydelig påvirke av spørsmålene, og havner i munnhuggeri med flere av demokratene. På spørsmål om årboken sin hevder sier han at senatoren forsøker å latterliggjøre ham. Når han utspørres om drikkevanene sine, sender han gjentatte ganger spørsmålet tilbake til den kvinnelige senatoren - noe Kavanaugh senere beklager.

Utfordres til å be om etterforskning

Spørsmålet som tilsynelatende vipper Kavanaugh mest av pinnen går igjen på muligheten for en ny FBI-etterforskning, signert Dick Durbin. I motsetning til Feinstein før pausen nekter Durbin å gi seg.

– Be om en FBI-etterforskning, utfordrer Durbin.

Republikanernes Chuck Grassley stopper umiddelbart klokken.

– Vi stopper ikke denne høringen, sier den republikanske komité-lederen bryskt

– Jeg er med på alt komiteen ønsker seg. Jeg er uskyldig, sier Kavenaugh.

– Ikke komiteen. Hva vil du, spør Durbin igjen.

– Du vet det er et tullete spørsmål, svarer Kavenaugh, som forsøker å si at FBI uansett ikke ville kommet med en konklusjon.

– Personlig: Hva vil du gjøre, presser Durbin videre.

– Hør her, jeg er med på alt komiteen ønsker seg, sier Kavanaugh etter en lang pause, men uten å svare direkte på spørsmålet.

MOTANGREP: Lindsey Graham kaller behandlingen av Brett Kavanaugh «avskyelig». Foto: Andrew Harnik / Reuters

Republikaner-veteranen Lindsey Graham benytter anledningen til en kraftig tirade der han kaller høringen det mest avskyelige han opplevd i politikken.

Det fremprovoserer den første uttalelsen fra Det hvite hus.

Mye på spill

Om Kavanaugh får jobben som høyesterettsdommer, vil 53-åringen kunne sitte der resten av livet. Dermed vil han kunne prege noen av de aller mest sentrale spørsmålene i amerikansk politikk.

Blir han valgt får også domstolen et rent konservativt flertall.

Som senatorene har understreket flere ganger er det ikke en rettsprosess, men et spørsmål om Kavanaugh egner seg til livstidsembetet.

– Et jobbintervju, sa demokratenes topp i komiteen, Dianne Feinstein.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder