Skatten 2004 - 50 av de rikeste: Ukjent og søkkrik

Anonym lektor er en av Norges rikeste kvinner

Rannfrid Rasmussen (70) fra Kristiansand er en av Norges rikeste kvinner.

  • Johann D. Sundberg
  • Ingar Johnsrud
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

ØNSKER IKKE LUKSUS: Rannfrid Rasmussen (70) fra Kristiansand er Norges rikeste kvinne. Hun har en formue på 2,75 milliarder kroner. Pengene kommer fra familieselskapet Rasmussen-gruppen, som hun eier en tredel av aksjene i. Milliardæren lever et nøkternt liv og har tidligere vært lektor og foreleser i matematikk. Foto: KJELL INGE SØREIDE/SCANPIX

I fjor hadde hun en ligningsformue på hele 836 millioner kroner, sammenlignet med 858 millioner i 2003.

Margaret B G Kierulf er Norges rikeste kvinne med en ligningsformue på over 1,9 milliarder kroner.

Men den mediesky shippingarvingen fra Kristiansand kan være god for enda mer. Ifølge bladet Kapital er sørlandskvinnens reelle formue på hele 2,75 milliarder.

Lever nøkternt

Den tidligere lektoren og matematikk-foreleseren lever et nøkternt liv uten høyt forbruk. I sitt første intervju noensinne i siste utgave Kapital, som kommer på gaten i dag, sier hun:

- Det er nok med hus, en leilighet og en hytte ved sjøen. Mer kan du ikke ha. Det blir for mye. Vi solgte faktisk den hytten på fjellet. Ja, vi gjorde det.

Rannfrid Rasmussen er storesøster til Einar Rasmussen (67), overhodet i den søkkrike tradisjonsrike rederfamilien fra Kristiansand.

Skipsrederarvingens rikdom er plassert i familieselskapet Rasmussen-gruppen, som drives av broren Einar. Hun eier en tredel av selskapet, mens broren og hans barn kontrollerer to tredjedeler av aksjene.

Rikere bror

Einar Rasmussen hadde en ligningsformue på 71,5 millioner kroner i fjor, mens Kapital har anslått hans reelle formue til 4,2 milliarder.

Mens Rasmussen-gruppen tidligere utelukkende drev innen shipping, har selskapet nå også blitt en betydelig eiendomsinvestor, blant annet i Nydalen i Oslo. Selskapet har også investert tungt i det amerikanske riggselskapet Transocean.

Også andre rikinger hadde godt år i fjor.

Kjell Inge Røkke kom seg opp på den eksklusive listen av mennesker med en ligningsformue på over en milliarder kroner igjen. Det skjedde etter at de enorme problemene han overtok i Kværner førte ligningsformuen ned på 838 millioner i 2003.

Nå er han trygt tilbake på milliardærtoppen med en formue på 1,24 milliarder kroner.

Gitt til barna

Hans erkefiende Stein Erik Hagen fremstår langt mer moderat med sine 531,4 millioner, men det skyldes at han forlengst har overført store deler av formuen sin til barna.

Dessuten kan han trygt lene seg på sin velholdne kone, Mille-Marie Treschow, som er oppført med 548,9 millioner i formue.
.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder