UNIKT: Dette bildet viser de åtte stormene som omkranser Jupiters nordpol.
UNIKT: Dette bildet viser de åtte stormene som omkranser Jupiters nordpol. Foto: NASA/ TT / NTB scanpix

Oppsiktsvekkende funn på Jupiter

NYHETER

For første gang får forskere se hvordan Jupiter ser ut på nært hold. Aldri er det observert noe lignende på andre planeter.

Publisert: Oppdatert: 08.03.18 07:41

Nye nærbilder av Jupiter viser hittil ukjente detaljer om hvordan planeten ser ut på overflaten. Bildene er tatt av NASA-sonden Juno, som siden 5. juli 2016 har gått i bane rundt planeten.

Størsteparten av Jupiter er rød og hvit, skriver National Geographic. På avstand ser man også at planeten har striper i ulike farger.

De nye bildene viser at Jupiters poler er mørkeblå, omringet av sykloner, som danner mønstre. På Jupiters nordpol, danner stormene en åttekant.

Ulikt alt annet

Dette er første gang forskerne ser planetens poler på nært hold. Basert på bildene har forskerne målt størrelsene på hver av stormene – hver og en av dem er minst like brede som USA.

Disse grupperingene av sykloner er ifølge National Geographic ulikt noe annet som er sett på andre planeter i vårt solsystem. På Saturns nordpol finnes det en sekskantet formasjon, men denne skal være skapt av kun en eneste storm.

I mai i fjor sendte NASA ut et bilde av Jupiters sørpol. Ved bildet la de ved en beskrivelse av Jupiter, basert på hva de hadde observert frem til da:

«Tidlige vitenskapelige resultater fra NASAs Juno-oppdrag, portretterer den største planeten i solsystemet vårt som en kompleks, gigantisk, turbulent verden, med pol-sykloner på størrelse med Jorden, stormer som bunner dypt i hjertet av gasskjempen ...»

Avisen The Guardian siterer en astronom ved University of California Santa Cruz, Jonathan Fortney, som har analysert funnene:

– Det store ved dette er at det forteller oss hvordan innsiden av Jupiter fungerer. Folk har kranglet om dette siden før jeg ble født.

Både Jupiter og Saturn hører til gruppen som kalles jovianske planeter. Dette er planetene som ligger utenfor asteroidebeltet. Uranus og Neptun er de andre to.

Forskere prøver nå å finne ut hvordan de jovianske formene har oppstått, og hvordan de vedlikeholdes.

Jupiter har ifølge Wikipedia en diameter på 142 984 kilometer, som er omtrent 11,2 ganger Jordens diameter, med sine 12 742 kilometer.

Her kan du lese mer om