GRUFULLT FUNN: Etterforskerne i operasjon «Dark Room» har funnet kataloger over barn som selges for misbruk. Bildet er politiets illustrasjon av 5500 brukernavn som de knytter til samtaler og billeddeling i dataprogram. Samtalene og biidedelingen er relatert til overgrep mot barn og seksuelle fremstillinger av barn. Foto: Illustrasjon: Politiet / NTB scanpix

Kjøper fire år gamle barn fra kataloger på nettet

Via kataloger på det mørke nettet kan overgripere bestille barn så små som fire år. Politiet i Bergen bekrefter at de har funnet slike kataloger under operasjon Dark Room.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Av Lisa Röstlund og Joachim Kerpner (Aftonbladet), Mark Malmström og Jani Pirttisalo (Svenska Dagbladet) og Håkon F. Høydal og Einar Otto Stangvik (VG)

Det er en svensk mann bosatt i Asia som forteller om katalogene til de svenske avisene Aftonbladet og Svenska Dagbladet. De har den siste uken avdekket 72 svenske menn som laster ned overgrepsmateriale, etter at de fikk tilgang til datamateriale fra VGs avsløring «Nedlasterne».

Her begynte det: Les «Nedlasterne»

En av mennene det svenske graveteamet kontakter gir dem et nytt tips: Han kan sette dem i kontakt med en svensk mann som skal ha «fullt innblikk» i den verden av overgrep som finnes på internett.

– Det er ingen liten kar, dette. Han har fått telefonnummeret ditt, sier han.

Krypterte kataloger

Noen dager senere ringer en mann fra et skjult telefonnummer. Han vil være anonym. Han befinner seg i et asiatisk land og forteller om det nye fenomenet i overgrepskretser: Bildekataloger som enhver kan bestille barn fra. Katalogene ligger på det mørke nettet, en kryptert del av Internett.

Les mer om det mørke nettet her: Slik avdekket VG nordmenn på det mørke nettet (VG+)

I katalogene lokkes kundene med et hundretalls barn. Ifølge den svenske mannen er barna helt uten beskyttelse, og man står fritt til å forgripe seg på barna og filme det som skjer, dersom man betaler. Han beskriver hvordan en bestilling foregår:

– Han eller henne er jeg interessert i. Så mange dager med Lisa, så mange dager med Pelle.

Barna som tilbys, er asiatiske. Filmene av overgrepene kan senere lastes opp på skjulte nettfora. På slike fora er kravet ofte at man må laste opp egne overgrep for å få tilgang til andres filmer.

Les: Norsk rektor bestilte misbruk (VG+)

Den svenske mannen hevder at bildekatalogene inngår i en industri i stor skala som omsetter mye penger, der produsenter står bak katalogene og kontrollerer innspillinger av overgrepene.

– Vi snakker om tunge produsenter, sier mannen.

Funnet i «Dark Room»

Det svenske politiet er ikke kjent med fenomenet. Det er derimot det norske.

– Vi kan bekrefte at dette har vært kjent for oss, er den knappe kommentaren fra Janne Ringset Heltne, politiadvokat ved politiet i Bergen.

HAR DU TIPS TIL VG: Kontakt journalistene her

KJENT AV «DARK ROOM»: Politiet i Bergen bekrefter at de gjennom operasjon Dark Room er blitt kjent med forekomsten av kataloger over barn som kan misbrukes. F.v. Gunnar Fløystad, Hilde Reikrås og Janne Ringset Heltne. Foto: FREDRIK SOLSTAD, VG

Hun er sentral i operasjon Dark Room, hvor Bergenspolitiet i fjor høst fortalte om det de kaller et nettverk av norske og utenlandske nedlastere og overgripere. De har tidligere fortalt at deler av etterforskningen har foregått på det mørke nettet. Det er her disse katalogene skal finnes, ifølge den svenske mannen.

Lotta Sylwander, sjef for UNICEF på Filippinene, bekrefter også at slike kataloger finnes.

Les: Slik hacket FBI verdens største pedoforum på det mørke nettet (VG+)

– Halliken ordner et rom der det finnes et kamera. Det koster ikke mer enn noen tusenlapper, sier Sylwander.

Mange av barna er ofre for menneskehandel og holdes fanget. Andre er utleid av sine foreldre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder