KAN VÆRE ÅRSAKEN: E. coli i drikkevannskilder er først og fremst en markør på at drikkevannet kan være forurenset. Campylobacter er en bakterie som E-coli ofte finnes sammen med, og den har nå blitt påvist hos personer som har drukket vannet i Askøy. Foto: Science Photo Library

Overlege: – Sannsynligvis Campylobacter som er eneste årsak til utbruddet

Bakterien som er påvist hos flere som har blitt syke av drikkevannet i Askøy, gir som oftest ikke alvorlig sykdom, sier overlege.

– For de fleste er ikke dette en farlig bakterie. De fleste som blir rammet blir ikke alvorlig syke, og bare noen få trenger innleggelse på sykehus – ofte fordi de blir uttørket, sier konstituert seksjonsoverlege ved Infeksjonsmedisinsk seksjon på Haukeland universitetssjukehus, Trond Bruun, til VG.

Fredag formiddag ble det kjent at tarmbakterien E. coli er funnet i et fjellbasseng tilknyttet drikkevannsanlegget i Askøy kommune. Nærmere 100 barneskoleelever har vært syke fredag, melder rektorer ved skoler på Askøy til VG. Flere har vært innlagt på sykehus.

Senere på fredag meldte Haukeland sykehus at det er campylobacter-bakterier som gir tarminfeksjon, som er påvist hos innlagte fra Askøy.

– E. coli i drikkevannskilder er først og fremst en markør på at drikkevannet kan være forurenset. Det sier ikke noe om hvilken bakterie som er årsaken til sykdommen, forklarer Bruun.

Han fortsetter:

– Det er sannsynligvis Campylobacter som er eneste årsaken til dette utbruddet.

Les mer: Fikk brunt vann i badekaret da de skulle bade fire måneder gammel baby

OVERLEGE: Trond Bruun. Foto: Universitet i Bergen

– Ingen livstruende syke

Campylobacter er den vanligste bakterielle årsaken til diarésykdom som registreres i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). I Norge er bakterien vanlig i tarmen hos en lang rekke pattedyr og fugler, både viltlevende dyr og husdyr.

FHI får hvert år melding om 2500-3000 tilfeller av campylobacteriose. De fleste og største, kjente utbruddene av campylobacteriose har vært forårsaket av forurenset drikkevann, av og til med flere enn tusen syke, skriver FHI på sine nettsider.

– Vi har ingen som er livstruende syke av de innlagte nå. Mange av dem er skrevet ut allerede, sier Bruun.

Tilstanden går normalt over i løpet av noen dager, men 20 prosent av pasientene kan ha symptomer utover en uke, skriver Norsk Helseinformatikk.

Les også: Dette er E. coli

Overlegen forklarer at de aller færreste trenger sykehusbehandling når de blir rammet av Campylobacter.

– De fleste kan behandle dette hjemme ved å få i seg nok væske. Har du veldig dårlig allmenntilstand, eller er veldig dehydrert, kan det tyde på at du har for lite væske i kroppen og bør oppsøke lege, sier Bruun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder