Minibank-svindlere tatt på fersken

KRISTIANSAND/OSLO (VG) Tusenlappene flagret da minibanksvindlerne fra Romania forsøkte å rømme fra politiet i Kristiansand går.

  • Fridtjof Nygaard
  • Andreas Arnseth
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

De tre rumenerne ble avslørt av Kim (23) som var ute for å ta ut penger til julehandelen.

De østeuropeiske mennene kan være en del av et kriminelt nettverk som svindler minibankkunder i flere land.

- Vi kan ikke utelukke at dette er en internasjonal bande, sier politioverbetjent Finn Vagle ved Sentrum politistasjon i Kristiansand.

Politiet vil avhøre de tre rumenerne i dag.

Vagle påpeker at for kort tid siden ble tappede minibankdata brukt til kortbedrageri i Spania, og at dette kan ha en sammenheng med avsløringene i Valencia som VG skrev om for to dager siden.

Flere andre steder i Norge er det den siste tiden meldt om østeuropeere som har svindlet minibanker. Informasjon om lignende tilfeller kommer også inn fra Europa.

«Skimming»-utstyr

Kripos samordner etterforskningen av minibanksvindlene, og rumenerne som ble tatt i går, sjekkes nå opp mot lignende saker i Trondheim, Stavanger og Bergen.

- De sakene vi har sett på, ser ut til å være organisert på samme måte. Det kan derfor være samme bakmenn, og vi regner med at disse personene tilhører samme miljø, sier politioverbetjent Karen Sørdalen ved internasjonal avdeling i Kripos.

Bare i Trondheim er 130 kort misbrukt siden midten av oktober, og folks konti er tappet for over to millioner kroner. I Bergen og Stavanger begynte svindelen i november. I tillegg er det oppdaget en rekke tilfeller i Oslo.

Felles for sakene er at det er brukt såkalt «skimming»-utstyr som kopierer kortet. Bilder fra overvåkingskameraene i de ulike byene tyder også på at det er østeuropeere som står bak.

- Mye penger

De tre rumenerne ble avslørt av Kim (23) fra Kristiansand, som sammen med en kamerat skulle ta ut penger til julehandel i en av minibankene til Sparebanken Pluss i handlegaten Markens ved 13-tiden i går. Da la han merke til at en person sto svært nær terminalen, og påpekte dette overfor kameraten.

- Kameraten min la merke til at kortautomaten var løs og dro i den. Plutselig sto vi med hele dingsen i hendene og kastet den i bakken slik at den knuste. Vi så tre personer stikke raskt fra stedet, sier Kim til VG.

Kameratene varslet umiddelbart banken, som alarmerte politiet.

- Vi så tre personer ved minibanken på overvåkingsvideoen, og pågrep tre personer på tre ulike steder. De forsøkte å stikke, og pengene fløy gjennom luften. Noen av pengene kastet de fra seg. Det var mye penger, flere tusen kroner, sier politioverbetjent Finn Vagle.

En av personene ble pågrepet ved en annen av byens minibanker, i ferd med å ta ut penger på angivelig svindlede kunders kortdata.

Etterforskningslederen vil ikke ut med hvor store beløp som i går skulle vært svindlet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder