Advarer mot norske aksjer

- Spre risikoen, anbefaler aksjeguru

STOCKHOLM (VG) Ikke plasser sparepengene dine utelukkende i norske aksjer og aksjefond.

  • Jacob Lund
Publisert:

SKEPTISK: Seniorstrateg Frédéric de Merode i fondsfirmaet Fidelity mener norske aksjer for tiden har høy risiko, etter å ha hatt langvarig kursoppgang. Foto: Jan Johannessen

Rådet kommer fra seniorstrateg Frédéric de Merode hos verdens største uavhengige fondsforvalter, Fidelity.

- Akkurat nå ser det fantastisk ut i Norge. Og det er alltid i slike øyeblikk, om man ser historisk på det, at det er nødvendig å tenke på neste steg og på hva som gir best avkastning på lang sikt. Svaret på begge de to tingene er: Ikke putt alle eggene dine i samme kurv, sier de Merode når VG møter ham på besøk i Stockholm.

Særlig klarere kan det ikke sies.

Oslo-oppgang

Anført av den sterke oljekursen har Oslo Børs gått rett til værs den siste tiden. Avkastningen er ifølge analysene til Datastream relativt mye bedre der - både i år, de siste tre, og de siste fem årene - enn for eksempel i de andre nordiske landene.

Og langt bedre enn i Europa - og verden - for øvrig. Det gjør en strateg som Frédéric de Merode skeptisk.

- Det ser bra ut i dag. Men om litt tid kan det være andre områder som gjør det bedre. Og det siste du vil da, er å gå fra noe som faller, til noe som har gått opp.

- En nøkkelting i Norge nå er det som skjer på oljesiden. Noe av det samme skjedde i Finland og Sverige i 1999/2000. De gjorde det så bra på grunn av at et par telekommunikasjonsaksjer drev markedet i været. Disse aksjene led veldig etter at markedet krasjet.

- Det en kan lære seg av det, er at selv om oljeprisen ser ut som den skal holde seg høy en stund, så er det ikke sikkert at den holder seg like høy som den er i dag. Da lønner det seg å spre sine investeringer, sier de Merode.

Avkastning lokker

Men nordmenn ser ikke ut til å gjøre det. Etter at nordmenn i flere år har gått mer og mer bort fra å kjøpe norske fond, forteller de siste tallene fra Verdipapirfondenes forening at den trenden er i ferd med å snu. Trolig er mange svært lokket av den gode avkastningen som fondene nå melder om.

- Folk føler seg komfortable med sin egen valuta, med sine egne selskaper. Det er bare sånn det er her i livet. Men den litt sofistikerte investoren har en tendens til å se litt på resten av verden også. Og det er ikke så dumt...

- Selv om du er en amatør?

- Ja. Å spre seg gjør også risikoen mindre, sier de Merode til VG.

Firmaet han jobber i, ble startet i 1946 og har - mildt sagt - vært en eventyrlig suksess. I dag forvalter de om lag 7000 milliarder kroner (smak på det tallet) for over 17 millioner kunder verden over.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder