ULOVLIG MØTE: Vidar Brein-Karlsen er tidligere statssekretær i justis- og beredskapsdepartementet for Frp, i dag jobber han for den kinesiske mobilgiganten Huawei. Foto: Justisdepartementet

Karantenenemnda: Brein-Karlsen inviterte til ulovlig Huawei-møte

Tidligere statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp), som nå har fått toppjobb i kinesiske Huawei, ga mangelfulle opplysninger til Karantenenemnda.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

De har nå konkludert med at et møte han inviterte Senterpartiet til ville vært et brudd med reglene, dersom møtet ble gjennomført.

VG og Tek.no har tidligere i høst skrevet om hvordan det kinesiske mobilselskapet Huawei ikke får bygge i USA og Australia, av frykt for spionasje, mens de i Norge får store kontrakter.

les også

Sp kritiske til mobilgigant: – Ingen grunn til at Norge skal være mer naive enn andre

Senterpartiet har anklaget den tidligere statssekretæren i Justis- og beredskapsdepartementet for karantenebrudd på jobb for selskapet.

Da statssekretær Brein-Karlsen gikk fra Justisdepartementet til en toppjobb i den kinesiske mobilgiganten Huawei, fikk han ett års saksforbud – hvor han ikke fikk involvere seg i saker som Justisdepartementet eller Samferdselsdepartementet er involvert i.

28. august inviterte Brein-Karlsen Trygve Slagsvold Vedum og Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet til et møte for å diskutere sikkerhet i norsk telenett. Møtet ble foreslått på bakgrunn av «medieoppslag og debatt i går vedrørende ovennevnte tema», men ble ikke noe av.

les også

Statssekretær ble Huawei-topp. Nå må regjeringen svare om lobbyvirksomhet

Det er nå flere opplysninger om møtet den tidligere statssekretæren inviterte til, som nemnda i dag reagerer på, og kaller det et brudd med saksforbudet:

«Karantenenemnda konkluderer med at et møte av denne karakter, som gjelder nettsikkerhet og datasikkerhet, og som hører under Justis- og beredskapsdepartementet og Samferdselsdepartementet, ville vært et brudd med saksforbudet dersom møtet hadde vært gjennomført», skriver de i et brev til Brein-Karlsen i dag.

Ble kjent med opplysninger gjennom media

Dette er en annen tone enn da nemnda forrige uke uttalte at Brein-Karlsens møteaktivitet ikke var i strid med karantenereglene.

– I forrige uke hadde vi dessverre ikke fått alle opplysningene om hans møteaktivitet i Stortinget, til tross for at vi spesifikt hadde bedt om dette skriftlig. Han har selv ansvar for at vi får riktig informasjon, sier leder i nemnda, Hill-Marta Solberg.

STØRST: I 2012 kjøpte Huawei Ericsson og ble verdens største produsent av telekommunikasjonsutstyr. Selskapet har levert teknologi til mobiltelefoninett i blant annet Norge, Sverige, Nederland og California i USA. Det har avdelinger over hele verden, også i Norge og Sverige. Telenor demonstrerte sammen med Huawei 5G for første gang i Norge i 2017. Foto: Aly Song / X01793

Nemnda ble kjent med møtet han hadde invitert Senterpartiet til gjennom mediene, derfor ba de om ytterligere informasjon fra Brein-Karlsen.

VG har fått innsyn i kommunikasjonen mellom Brein-Karlsen og nemnda.

– Når vi fikk denne informasjonen gjorde vi en ny vurdering som ble kjent i dag, sier hun.

les også

Fremmed mobilmakt

VG får svar av Brein-Karlsen over e-post:

Jeg har vært åpen overfor Karantenenemnda og gitt dem all den informasjonen de har bedt om.

– Før nemnda kom med sin første konklusjon forrige fredag, redegjorde jeg for eposten jeg sendte til de to stortingsrepresentantene fra Senterpartiet. Da nemnda i etterkant av denne konklusjonen ba om å få eposten oversendt, fikk de selvsagt det.

Videre skriver han at:

– For meg er det veldig vanskelig å vite hvordan jeg skal forholde meg til nemndas vedtak, da jeg med svært kort mellomrom fikk to ulike konklusjoner fra dem.

Han har bedt nemnda om en avklaring, men alt nå er nemndslederen tydelig:

– Brevet i dag er helt avklarende, det er nok ikke vanskelig for han å se forskjell. Hadde vi hatt all informasjon forrige uke, hadde han fått dagens svar da, sier Solberg.

Senterpartiet etterlyser statsministeren

Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet, som gikk ut i mediene med møteinvitasjonen partiet hadde fått, er tydelig i kritikken av den nåværende Huawei-ansatte.

– Jeg har sagt tidligere at han bløffer og forsøker å komme unna med det. Det er det Karantenenemnda nå konkluderer med.

Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet er svært kritisk til hvordan Brein-Karlsen har agert, og etterlyser svar fra statsministeren. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Han mener likevel Karantenenemnda har vært tilbakeholden i saken.

– Jeg mener han har brutt reglene bare med å sende en slik invitasjon. Han har et forbud mot å engasjere seg i slike saker internt i selskapet og overfor andre. Derfor har jeg null tillit til Brein-Karlsen.

les også

NY Times: Facebook har delt brukerdata med kinesiske selskaper

Han viser til at den tidligere statssekretæren har vært i kontakt med flere partier.

– Det mest alvorlige er at Brein-Karlsen sitter på sensitiv informasjon av høyeste graderingsgrad fra regjeringsapparatet, og nå jobber i et selskap som er omstridt internasjonalt og sikkerhetsmyndigheter har advart mot. Dette burde gripes fatt i av hans tidligere sjef, altså statsministeren.

Etterlyser engasjement fra regjeringen om de mener det han har gjort er uproblematisk. Gjelsvik har i dag sendt et nytt skriftlig spørsmål til statsministeren om saken.

Brein-Karlsen vil ikke kommentere kritikken fra Senterpartiet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder