MÅ SVARE: Statsminister Erna Solberg (H) må svare på en rekke uoppklarte spørsmål fra Kontrollkomiteen, etter den åpne høringen om terrorsikring forrige uke. Foto: Tore Kristiansen

Dette må Erna oppklare etter terrorhøringen

Kontrollkomiteen på Stortinget er ikke fornøyd med svarene regjeringen ga under høringen om terrorsikring forrige uke. De ber nå statsministeren selv peke på alle gangene regjeringen har eller ikke har feilinformert Stortinget.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Statsministeren, flere nåværende og tidligere statsråder, samt topper fra forsvar og politi, måtte forrige uke forklare seg under den åpne høringen til Stortingets kontrollkomité.

Det dreier seg om såkalt «objektsikring», det vil si sikring av bygninger og infrastruktur som kan være utsatt for terror, og hvorfor regjeringen ligger så langt bak i dette arbeidet.

Ap og SV mener regjeringen flere ganger har feilinformert Stortinget om status i arbeidet, og forrige høring har ikke gjort opposisjonen mindre urolig;

– Vi sitter igjen med flere spørsmål enn før høringen, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV) i komiteen.

KREVER SVAR: Leder i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Dag Terje Andersen (Ap) har en samlet komité i ryggen når de nå sender spørsmål over til statsministeren. Foto: Tore Kristiansen

Har sendt 27 spørsmål

Ap, SV og KrF har nå sendt til sammen 27 spørsmål til statsminister Erna Solberg (H), justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara (Frp) og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

Se alle spørsmålene fra Kontrollkomiteen.

Solberg må blant annet levere en oversikt over all rapportering fra regjeringen til Stortinget om objektsikring fra 2014 til i dag, og presisere hva som er korrekt informasjon og hva som er feil eller upresist.

Statsministeren må også svare på når hun mener en grunnsikring i Forsvaret vil være i mål, etter å ha gitt inntrykk i høringen om at dette kunne være aktuelt for 2025. Forsvarsministeren blir spurt om når 2025 ble bestemt som en sluttfrist og hvorfor forskyvningen ikke har blitt kommunisert til Stortinget tidligere.

Flest spørsmål er rettet mot justis- og beredskapsministeren, som blant annet må svare på pengebruk og hvor vidt Politidirektoratet har ytret bekymringer angående ressurssituasjonen for å få nødvendig fremdrift i arbeidet med objektsikring.

Forventer forpliktende fremdriftsplan

KrF gikk tidligere ut og kritiserte statsministeren for å gi «et sminket bilde» av arbeidet med terrorsikring, siden har de vært glad for at regjeringen har tatt selvkritikk.

– Nå må vi blant annet gå nærmere inn på arbeidet med en forpliktende plan for fremdrift, finansiering og organisering når det gjelder grunnsikringen av objekter for politi og forsvar, og vi trenger mer informasjon om dialogen som har vært mellom regjeringen og etatene, sier Hans Fredrik Grøvan (KrF) i komiteen.

FORVENTNINGER: Hans Fredrik Grøvan (KrF) t.v. har klare forventninger til regjeringens oppfølging. Her sammen med leder i Riksrevisjonen, Per-Kristian Foss, og KrF-rådgiver Geir Arne Servan. Foto: Tore Kristiansen

– Hva er avgjørende for at KrF skal ha tillit til regjeringen i denne saken?

– Det blir en totalvurdering ut fra regjeringens håndtering, inkludert hvordan de har informert Stortinget og hvordan de nå forplikter seg videre i oppfølgingen av en viktig og alvorlig sak, sier han.

Mener statsministeren feilinformerer

Fylkesnes i SV mener statsministeren bidro til flere feilaktige opplysninger under forrige høring.

les også

SV: Statsministeren feilinformerer flere ganger under terrorhøringen

– Det er feil at regjeringen har prioritert beredskap og det er feil at de har fortalt Stortinget hele sannheten. Det er derimot feil i rapporteringen de har gitt til Stortinget, ting de ikke har rettet opp i, sier han.

Svein Harberg, som er Høyres mann i komiteen, mener Fylkesnes overdriver og tar ting ut av sammenheng.

Han sier regjeringen tar kritikken fra Riksrevisjonen, som i to omganger har slaktet regjeringens arbeid på feltet, på alvor.

– Statsministeren har tatt selvkritikk på at regjeringen ikke tidligere helhetlig kommuniserte til Stortinget hvor krevende og kompleks arbeidet med objektsikring er, sier Harberg.

Ny lukket høring i oktober

Spørsmålene til regjeringen kommer i forkant av den varslede nye høringen som kontrollkomiteen har bedt om. Denne blir 22. oktober og vil være lukket for offentligheten, for at komiteen også skal kunne stille spørsmål om graderte opplysninger rundt sikkerhet og terrorhøring.

les også

Kontrollkomiteen fortsetter granskingen av regjeringens terrorsikring

– I forrige høring var det en del spørsmål som ikke kunne besvares, fordi det ikke kan spørres om i offentligheten, derfor er det naturlig med en lukket høring, sier komitéleder Dag Terje Andersen (Ap).

Det er enda ikke avklart hvem som vil kalles inn til denne høringen.

SV har ytret at de ønsker mest mulig åpenhet rundt saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder