Lever på fem kvadratmeter for å beskytte Østlandet mot skogbrann

Mens Sør-Norge er knusktørt, bor Per Erik Evensen (72) på fem kvadratmeter i det eneste bemannede branntårnet i Nord-Europa.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Jeg bodde her sammenhengende i tre måneder gjennom tolv somre. Jeg ser vel i gjennomsnitt mellom 12 til 15 skogbranner i året.

Det er få som kjenner branntårnet Linnekleppen i Rakkestad kommune i Østfold bedre enn Per Erik Evensen. Etter noen års opphold er han tilbake. I en liten hytte på toppen, som er 2,3 meter ganger 2,3 meter stor, har han bedre utsikt enn noen andre i Norge.

73 prosent av fylket er dekket med skog, men han ser lenger enn det. Han ser over til Sverige, og helt til Gaustatoppen som er 175 kilometer unna i sørvest.

VG besøker han i en av de varmeste og tørreste periodene i Sør-Norge på flere tiår.

– Jeg husker en periode en sommer på starten av 2000-tallet som hadde fem tropenetter på rad, men jeg har ikke opplevd så intens varme som dette noen gang før, sier han.

Evensens oppgave er å oppdage skogbrann. Ser han røyk, finner han frem instrumenter som hjelper han med å fastslå retning og ganske nøyaktig sted på kartet. Så ringer han 110 og får det kommunale brannvesenet til å rykke ut.

– Hvordan er det å bo her oppe?

– Jeg liker skog og villmark, jeg liker å bo primitivt og prøve ut ensomheten.

Evensen er fornøyd med å være her i lengre perioder:

– Stillheten har blitt en del av livsstilen, sier han.

Se videointervju med Evensen øverst i saken.

Ekstrem brannfare

Brannmannskaper over hele Sør-Norge jobber frenetisk med å stanse enhver antydning til ild i knusktørt gress.

Den langvarige varmen og mangelen på en skikkelig rotbløyte gjør at alt terreng er kritisk tørt, og værvarslingen viser heller ingen tegn til regn i nær framtid.

Til sammen ni skogbrannhelikoptre står nå i beredskap og er klare til innsats. Hos Direktoratet for brannsikkerhet og beredskap (DSB) konstaterer direktør Cecilie Daae til NTB at man har lært mye siden skogbrannen i Froland for straks ti år siden som svidde av nærmere 30.000 mål og som var den største brannen i Norge siden andre verdenskrig. Likevel er frykter hun en ny storbrann.

– Vi er avhengig av regn – mye regn – for at vi skal kunne senke skuldrene, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder