Lever på fem kvadratmeter for å beskytte Østlandet mot skogbrann

Mens Sør-Norge er knusktørt, bor Per Erik Evensen (72) på fem kvadratmeter i det eneste bemannede branntårnet i Nord-Europa.

Publisert:

– Jeg bodde her sammenhengende i tre måneder gjennom tolv somre. Jeg ser vel i gjennomsnitt mellom 12 til 15 skogbranner i året.

Det er få som kjenner branntårnet Linnekleppen i Rakkestad kommune i Østfold bedre enn Per Erik Evensen. Etter noen års opphold er han tilbake. I en liten hytte på toppen, som er 2,3 meter ganger 2,3 meter stor, har han bedre utsikt enn noen andre i Norge.

Her oppe lever Per Erik Evensen. Det er bare noen få kvadatmeter, men fungerer som både stue, kjøkken og soverom.

73 prosent av fylket er dekket med skog, men han ser lenger enn det. Han ser over til Sverige, og helt til Gaustatoppen som er 175 kilometer unna i sørvest.

VG besøker han i en av de varmeste og tørreste periodene i Sør-Norge på flere tiår.

– Jeg husker en periode en sommer på starten av 2000-tallet som hadde fem tropenetter på rad, men jeg har ikke opplevd så intens varme som dette noen gang før, sier han.

Evensens oppgave er å oppdage skogbrann. Ser han røyk, finner han frem instrumenter som hjelper han med å fastslå retning og ganske nøyaktig sted på kartet. Så ringer han 110 og får det kommunale brannvesenet til å rykke ut.

– Hvordan er det å bo her oppe?

– Jeg liker skog og villmark, jeg liker å bo primitivt og prøve ut ensomheten.

Evensen er fornøyd med å være her i lengre perioder:

– Stillheten har blitt en del av livsstilen, sier han.

Se videointervju med Evensen øverst i saken.

Et skilt med ekstrem skogbrannfare står ute ved starten av stien opp til tårnet

Ekstrem brannfare

Brannmannskaper over hele Sør-Norge jobber frenetisk med å stanse enhver antydning til ild i knusktørt gress.

Den langvarige varmen og mangelen på en skikkelig rotbløyte gjør at alt terreng er kritisk tørt, og værvarslingen viser heller ingen tegn til regn i nær framtid.

Til sammen ni skogbrannhelikoptre står nå i beredskap og er klare til innsats. Hos Direktoratet for brannsikkerhet og beredskap (DSB) konstaterer direktør Cecilie Daae til NTB at man har lært mye siden skogbrannen i Froland for straks ti år siden som svidde av nærmere 30.000 mål og som var den største brannen i Norge siden andre verdenskrig. Likevel er frykter hun en ny storbrann.

– Vi er avhengig av regn – mye regn – for at vi skal kunne senke skuldrene, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder