Rådyrt med avbetaling

«Ring i dag, pengene kommer om få dager». «Kjøp nå, betal siden». «Inntil 30 000,- uten sikkerhet». «Utsett betalingen i 4 måneder!». «Kontanter når du trenger det».

ARTIKKELEN ER OVER 21 ÅR GAMMEL

Å kjøpe vanlige forbruksvarer på kreditt kan bli svært dyrt, viser VGs undersøkelse. I verste fall kan du ende med en rente på 45 prosent.

Tilbudene flommer fra helsides avisannonser og brosjyrer i postkassene. Vil du ha ny salong eller spisestue, fryseboks eller stereoanlegg - men mangler penger? Intet problem. Alle kan få alt - på avbetaling.

Butikker som ikke har egen avbetalingsordning, har gjerne avtale med et finansieringsselskap. Du signerer - og får varene hjemsendt uten å betale en krone. I tillegg får du et plastkort til nye avbetalingskjøp i nye butikker.

Alle vet at kjøp på avbetaling er dyrt. Likevel påfører tusener av nordmenn seg årlig en effektiv rente på opptil 45 prosent ved å handle på denne måten.

Vurder nøye

Riktignok foretar ikke mange av oss innkjøp som gir så ekstreme renteutslag. - Brukt med fornuft kan kreditt være et gode. Men generelt vil jeg si at folk bør være tilbakeholdne med å bruke denne typen kreditt, fastslår kontorsjef Knut-Ole Brynildsen ved økonomisk seksjon i Forbrukerrådet.

- Vårt råd er at folk bør låne til kjøp av bolig, men spare til forbrukskjøp. Dette er særlig lurt nå, når renten igjen har begynt å stige, synes han.

Brynildsen har ytterligere ett viktig råd før du eventuelt velger avbetaling.

- Vurder nøye om du virkelig trenger å gjøre dette kjøpet nå. Blir svaret ja, så sjekk med banken din, kanskje den kan gi deg billigere lån.

- Og husk: Spør arbeidsgiveren din. Mange bedrifter har ordninger med kortsiktige lån av forskjellig omfang. Du kan låne 3/5 av grunnbeløpet i folketrygden - vel 27 000 kroner - og ikke engang betale skatt for fordelen av lav rente hvis du nedbetaler på ett år, sier Brynildsen.

Men i blant er det selvsagt godt med kreditt, påpeker han: Vaskemaskinen eller varmtvannsberederen kan ryke, da er det bra å kunne skaffe seg en ny på dagen.

Betalingsutsettelse

- Vær oppmerksom på at mange tilbyr tre-fire måneders betalingsutsettelse. Det kan være greit i slike tilfeller. Tar du utsettelse og bruker tiden til å skaffe deg et bedre og billigere lån, og så innfrir avtalen før du vipper over på den dyre avbetalingskontrakten, kan dette være god butikk.

- Og selvsagt: Om dere har bestemt dere for å kjøpe nytt møblement neste år, har begynt å spare - og plutselig kommer over drømmemøblementet til halv pris, er også kreditt lønnsomt, påpeker Brynildsen.

Han fortsetter:

- Slike vurderinger bør gjøres hele tiden: Å prøve så godt som mulig å foreta seg det mest fornuftige. Kjøp på avbetaling kan være fornuftig. Men det er ikke alltid lett å være forbruker i et fritt marked.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder