TIL STORTINGET: Næringspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Terje Aasland er ikke fornøyd med svarene som kommer om fiskeriministerens Iran-forhold, og vil stille skriftlig spørsmål til statsministeren. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Krever flere svar om Sandbergs Iran-relasjon

– Har Sandberg glemt at han sitter i den norske regjeringen, spør næringspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Terje Aasland. Ap krever flere svar fra statsministeren om fiskeriministerens omdiskuterte Iran-reise.

  • Espen Moe Breivik

Artikkelen er over ett år gammel

Onsdag kommenterte statsministeren for første gang den mye omtalte ferieturen til fiskeriminister Per Sandberg (Frp).

Hun legger ikke skjul på at Sandberg på denne reisen har brutt retningslinjene han har som regjeringsmedlem ved å ikke melde ifra om reisen før han dro. Hun har likevel tillit til statråden.

– Det er lov å gjøre feil i dette landet, sier statsministeren.

Norske myndigheter trodde Sandberg var i Tyrkia, og ble oppmerksom på hans Iran-reise først etter at iranske myndigheter tok kontakt og ba om et møte.

– Det er ingenting ved hans reise som forandrer norges forhold til Iran, sier Solberg.

les også

Per Sandberg bekrefter forhold til Bahareh Letnes

Også hans forhold til en norskiransk kvinne, med et nyopprettet selskap i fiskerinæringen, får flere til å stille spørsmål.

Tar saken opp i Stortinget

Svarene fra statsministeren har ikke beroliget Arbeiderpartiet, som i dag har sendt et skriftlig spørsmål til statsministeren.

– Hun bagitaliserer og tar alt for lett på en svært omdiskutert sak. Det er klar at dette kan vere en sikkerhetsrisiko og kan få politiske konsekvenser for næringslivet og utenrikspolitiske interesser, sier næringspolitisk talsperson i partiet, Terje Aasland.

Den islamske republikken Iran er et omdiskutert land, ikke minst på grunn av strenge sanksjoner fra USA den siste tiden. Norske eksil-iranere har også reagert på signaleffekten av Sandbergs Iran-reise.

Aasland har i dag sendt et spørsmål til statsministeren, der han krever svar på om forholdene er vurdert og gjennomtenkt, og i tråd med regjeringens prioriteringer.

– Det er veldig mange ubesvarte spørsmål om denne reisen. Sandbergs opptreden etter hjemreisen har lite troverdighet, vi har fått nye opplysninger etterhvert som han blir presset og tvunget til å svare, sier Aasland.

PST undersøker Sandbergs mobil

Selv om ferien til Per Sandberg var privat, ble fiskeriministeren plukket opp av regjeringsbil da han ankom Gardermoen.

les også

Sandberg om Iran-forholdet: Alt jeg gjør skaper reaksjoner

Sandberg bekrefter også at han hadde med seg jobbtelefon, noe som strider med rådene til Politiets sikkerhetstjeneste. Nå er telefonen hos PST for nærmere undersøkelser.

– Vi har sagt at han må levere inn telefonen sin for gjennomsøking etter denne turen. Det er noe ulik praksis i de ulike departementene for dette, men Statsministerens kontor tar ikke med seg telefoner til land vi vet driver med en del elektronisk avlytting, sier Solberg.

KJÆRESTER: Sandberg bekrefter at han er sammen med Bahareh Letnes (28). De to deltok i mars på en feiring av den iranske markeringen av nyttår, invitert av den iranske ambassaden i Oslo. Foto: Skjermdump / Instagram

Vil ha klarhet i rolleblanding

Også fra Senterpartiet og SV stilles det spørsmål om fiskeriministerens Iran-engasjement og kjæresteforhold til en norskiransk kvinne med et nyopprettet enkeltpersonsforetak i næringen.

Nestleder i næringskomiteen på Stortinget, Torgeir Knag Fylkesnes (SV) vil forsikre seg om at det ikke foregår en rolleblanding.

– Jeg er ikke interessert i å involvere meg i privatlivet til Sandberg, men jeg mener det fremdeles er behov for et spørsmål om dette i Stortinget for å sikre at det i verste fall ikke er snakk om en interessekonflikt i strid med norske interesser, sier han.

– Selvsagt vil jeg svare i Stortinget, det må man gjøre, svarer en ordknapp Sandberg da VG møtte han på Gardermoen mandag.

Nærings- og fiskeridepartementet har tidligere påpekt at statsråden ikke har noe med dette selskapet å gjøre.

Også lederen i næringskomiteen, Geir Pollestad (Sp) er kritisk.

– Sandbergs svar til media viser at han tror rollen som statsråd er noe han kan hoppe inn og ut av. Det er feil rolleforståelse. Det at en norsk statsråd besøker Iran bør være en del av en overordnet strategi fra regjeringens side og ikke en hemmelig hopp på tur med turistklær, sier han til VG.

Mer om

  1. Per Sandberg
  2. Arbeiderpartiet (Ap)
  3. Nærings- og fiskeridepartementet
  4. Iran

Flere artikler

  1. Erna Solberg i brev til Stortinget: Sandberg brøt reglene

  2. Fylkesnes om Sandberg-saken: – Statsministeren har ikke kontroll på Norges sikkerhet

  3. Abid Raja kritiserer Per Sandbergs Iran-reise: – Blåøyd nordmann

  4. NRK: PST skal granske Bahareh Letnes

  5. Sandberg om Iran-forholdet: Alt jeg gjør skaper reaksjoner

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder