Naturkraft kan bli nedlagt

Har svidd av 500 millioner på 10 år

På ti år har Naturkraft svidd av rundt en halv milliard kroner i forsøket på å bygge gasskraftverk.

Pål Ertzaas
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Den mislykkede planen om å bygge to gasskraftverk på Vestlandet har gjort at eierne nå er lunkne til å satse videre på selskapet.

Allerede i slutten av august kan styret i Naturkraft ta avgjørelsen om å bygge - eller si nei. Et nei vil i praksis legge ned selskapet.

Eksistert i 10 år

- Vi må snart fatte et vedtak om vi skal bygge gasskraftverkene. Hvis det ikke blir gjort, må vi diskutere om det er riktig å holde selskapet gående, sier styreleder Knut Johan Malvik i Naturkraft til VG. I de ti årene selskapet har eksistert, har det brukt opp mot 500 millioner kroner. Mye av pengene har gått til utredninger, og til å drive selskapet.

Men nå har Statoil bestemt seg for å satse på egen hånd.

- Vi satser mer på våre egne gasskraftverk på Mongstad og Tjeldbergodden, sier informasjonssjef Rannveig Stangeland i Statoil.

De første årene var det en stor organisasjon, men de siste årene har det vært tre ansatte, samt tre som har vært ansatt i eierselskapene. Rundt 200 millioner kroner er brukt til infrastruktur ved anlegget på Kårstø.

- Men siden prosjektet ble stoppet, er ikke infrastrukturen blitt brukt. Slik situasjonen er nå, ser den heller ikke ut til å bli tatt i bruk med det første, sier Malvik.

Han tror ikke selskapet vil søke om å forlenge konsesjonen utover dagens frist, som er oktober 2007. Da må gasskraftverkene være i drift.

Økonomiske tap

For ti år siden ble Naturkraft startet av selskapene Statoil, Norsk Hydro og Statkraft. Nå er også eierne i ferd med å innse at de kan ha tapt opp mot en halv milliard på prosjektet:

- Vi har et lite håp om at gasskraftverkene kan bli bygd, men tiden begynner å renne ut, sier informasjonssjef Bård Hammervold i Norsk Hydro. Statkraft er mest optimistisk av de tre eierne:

- Vi tror fortsatt på gasskraftverk, og er foreløpig ikke klare til å skrinlegge planene til Naturkraft, sier konserndirektør Ragnvald Nærø i Statkraft.

Nå reagerer miljøvernere på de enorme pengesummene som har gått med til satsingen på tradisjonelle gasskraftverk.

- Meningsløst

- Dette viser hvor meningsløst hele prosjektet har vært.

Hvis selskapene i stedet hadde brukt disse pengene på å utvikle CO2-frie gasskraftverk, hadde det kunnet stått ferdig i dag, sier Einar Håndlykken i miljøorganisasjonen Zero, som jobber for utslippsfrie gasskraftverk. Han synes det har vært en meningsløs kamp mellom miljøorganisasjonene og oljeselskapene de siste ti årene.

- Miljøbevegelsen brukte hele 90-tallet til å stoppe forurensende gasskraftverk, mens industrien har brukt en halv milliard på å prøve å presse gjennom økte klimautslipp. Nå må vi forsøke å være mer konstruktive, sier Håndlykken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder