Svensk passasjerbåt fast i isen ved Svalbard – 16 passasjerer evakuert

Et mindre svensk passasjerfartøy på oppdagelsestur ved Svalbard sitter tirsdag fast i isen sørvest i Hinlopenstredet. 16 passasjerer er evakuert.

NTB

Et redningshelikopter fra Svalbard har evakuert de 16 passasjerene som var om bord og er på tur tilbake til Longyearbyen, melder Hovedredningssentralen.

Kapteinen på M/S Malmö varslet Kystradio Nord og Hovedredningssentralen Nord-Norge klokken 15 tirsdag ettermiddag med ønske om å få evakuert passasjerene.

Mannskapet blir igjen

Da drev fartøyet med isen og havstrømmen var i ferd med å føre det inn i et grunt sund ved Rønnbeckøyane.

Mannskapet på sju blir igjen om bord for å forsøke å få båten løs. Det forventes at isen vil sprekke noe opp når det blir flo sjø tirsdag kveld. Kapteinen håper da på å ta båten ut i åpent farvann for egen maskin.

Det er lite vind i området men snøbyger og sikt ned i 200 meter i bygene. Kystvaktskipet KV Andenes er dirigert mot havaristen og forventes å være framme rundt klokken 4.00 i onsdag morgen.

I Longyearbyen vil passasjerene bli ivaretatt av lokal redningssentral i samarbeid med representanter fra rederiet.

Udramatisk

– Både vindkart og iskart fortalte skipperen at vi kunne komme oss inn i sundet, men det ble fort sperret av is. Vinden blåste isen ned i Hinlopenstredet, sier ekspedisjonsleder Tore Topp til NTB.

Skuta er isforsterket, men er ikke noen isbryter, og derfor ble det bestemt å evakuere passasjerene.

– Evakueringen foregikk profesjonelt og udramatisk. Vi har vært ute en vinterdag før, sier Topp, som er ute på sin sjette ekspedisjon.

Mannskapet på sju blir igjen om bord for å forsøke å få skipet løs. Det forventes at isen vil sprekke noe opp når det blir flo sjø tirsdag kveld. Kapteinen har da håp om å kunne ta skipet ut i åpent farvann for egen maskin.

– Vi håper å kunne fortsette turen om et par dager, sier Topp.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder