I KINA: Jansen fikk et halvt år i Kina, og rakk blant annet å besøke Den kinesiske mur Foto: Privat

Coronaviruset setter stopper for studiene til Markus (25): – En helt absurd situasjon

FINNSNES (FOLKEBLADET) Mens Markus Bjørkli Jansen (25) var på vinterferie, ble studiene i Kina plutselig avbrutt på grunn av coronaviruset.

  • Carina Hansen (Folkebladet)

Artikkelen er over 98 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Hva gjør jeg nå, var vel det første jeg tenkte. Det er en helt absurd situasjon. Alle tingene klærne mine, ting, utstyr og en scooter står igjen i landet. Jeg så ikke en annen løsning enn å avbryte reisen min og sette meg på første fly til Trondheim, forteller Bjørlki Jansen til Folkebladet.

Det var på vinterferie i Sørøst-Asia at studenten fikk den fryktede beskjeden. På grunn av coronaviruset ble semesteret hans ved universitetet Shanghai Jiao Tong stoppet på ubestemt tid.

Nå er han tilbake på norsk jord – mens resten av tingene hans ligger igjen i Shanghai.

Les også: 16 myter og fakta om coronaviruset.

les også

Frykter du at du er corona-smittet? Ikke oppsøk lege

– Må starte på bar bakke

Opprinnelig er Jansen fra Senjahopen og studerer på NTNU i Trondheim til å bli sivilingeniør. Som en del av et utvekslingsprogram gikk han tredjeåret i Shanghai på studier tilsvarende fagene på NTNU.

Han vurderte å reise til Kina for å hente eiendelene sine, men fryktet å bli igjen i det virusrammede landet.

– Hadde jeg reist tilbake for å hente tingene mine, måtte jeg ha en minst 14 dagers karantene. Mest sannsynlig hadde jeg ikke fått kommet ut av landet heller, med alle kansellerte fly og hele situasjonen som er nå, sier Jansen.

Når Folkebladet snakker med studenten har han akkurat fått plass i et kollektiv, etter to dager på hotell.

– Nå må jeg starte helt på bar bakke her i Trondheim og skal forsøke å hoppe inn midt i et semester. Det er mye som må på plass. Jeg hadde jo håpet å få erstattet noe gjennom reiseforsikringen, men det ser dårlig ut, fortviler studenten.

Om han noen gang får tingene tilbake er han usikker på. Studiet hans er utsatt på ubestemt tid, og sannsynligheten for at det blir kansellert er høy.

les også

Kraftig økning i antall virusdøde etter ny testmetode: Dette er forklaringen

STUDENT: Markus Bjørkli Jansen trives godt i landet, men får ikke forsette studiene. Foto: Privat

les også

Cruisepassasjerer avvist av fem land: Fikk gå i land i Kambodsja

Håper på en løsning

Tilbake i Trondheim håper han å finne en løsning på skolesituasjonen. De var totalt fire studenter fra NTNU i Trondheim, nå har to av de reist til Brisbane, en har hoppet av semesteret og Jansen satser på å få innpass i Trøndelag.

– Jeg har ikke fått snakke med skolen hvordan dette blir, men mandag skal jeg snakke med fagleder for å høre om det i det hele tatt lar seg gjøre at jeg får hoppe inn midt i semesteret. NTNU har vært behjelpelig med å prøve å finne løsninger på en situasjon som ikke er så lett, sier studenten.

Han har snakket med familie og venner om situasjonen som også synes det hele er spesielt. Det eneste studenten har med seg til Trondheim er det han hadde med seg på backpackertur.

– Det er jo kipt, det er jo det. Så nå sitter jeg her uten noe annet enn tak over hode, og må kjøpe alt på nytt. Det er jo en ekstra kostnad og alt i alt er dette veldig kjedelig.

Les også: Youtuber fryktet corona-smitte

Mer om

  1. Kina
  2. Coronaviruset
  3. studier

Flere artikler

  1. Anna-Elisabeth (21) måtte avbryte utvekslingen i Kina

  2. «25 under 25»: – Hvorfor er vi studenter etterlatt i grøfta?

  3. Kinesisk studie: Coronaviruset har mutert til en aggressiv variant

  4. Svenske Amanda evakuert fra Kina: – Det var et sjokk

  5. Avlyser utveksling til høsten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder