UT MOT PENGESTANS: Gro Harlem Brundtland har tidligere ledet Verdens helseorganisasjon. Hun mener det siste vi trenger, er kutt i støtten dit. Foto: Frode Hansen

Gro Harlem Brundtland ut mot Donald Trumps WHO-kutt

– Det siste vi nå trenger er å angripe WHO, sier Gro Harlem Brundtland til NTB om Trumps stans i pengestøtten til WHO.

 • Synne Eggum Myrvang
 • Yasmin Sfrintzeris

Artikkelen er over 116 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Det var på en pressekonferanse natt til onsdag Donald Trump kunngjorde han at han har gjort alvor av truslene om å stanse pengestøtten til Verdens helseorganisasjon (WHO), som er ansvarlige for den globale responsen på coronapandemien.

Støtten vil ifølge Trump stanses mens USA gransker WHOs håndtering.

– WHO har både de nødvendige erfaringer og fullmakter til å ha oversikt over og dele informasjon og samtidig bistå alle land med å få bukt med den pågående coronakrisen, sier Brundtland i en uttalelse til NTB.

Brundtland, som ledet Verdens helseorganisasjon (WHO) for rundt 20 år siden, påpeker også at organisasjonen spiller en viktig rolle for å forebygge kriser som coronapandemien.

Verdens helseorganisasjons budsjett er på over 40 milliarder kroner årlig. USA er organisasjonens største bidragsyter – med rundt fire milliarder kroner i året. Det er foreløpig uklart hvor mye penger organisasjonen ikke får som følge av USAs stans i støtten.

UENIG: Helseminister Bent Høie er uenig i at å kutte støtten til Verdens helseorganisasjon Foto: Terje Pedersen

– Norge mener vi må styrke WHO i deres arbeid, ikke svekke organisasjonen. Dette er absolutt ikke tiden for å kutte finansieringen til WHO, slik den amerikanske presidenten foreslår, sier helseminister Bent Høie om kuttet.

Helseminister Høie mener det er naturlig å evaluere arbeidet WHO har gjort når pandemien er over – men at det er for å gjøre dem bedre.

– Svaret på denne situasjonen er mer internasjonalt samarbeid, ikke mindre, sier Høie, og understreker at det er viktigere nå en noen gang

– Det er mer enn noen gang avgjørende å støtte opp om det viktige internasjonale arbeidet som gjøres for å stanse denne pandemien. Norge jobber sammen med Verdens helseorganisasjon (WHO) i dette arbeidet. Norge har gitt sin støtte til WHO som leder og koordinator i det globale helsearbeidet, sier han og fortsetter:

– Samtidig er det viktig å lære underveis. Verden er i en situasjon den aldri har vært i før og arbeidet vi gjør må evalueres underveis og når vi er gjennom denne pandemien.

Mener Norge bør ta initiativ for å dekke kuttene

SV-leder Audun Lysbakken sier til VG at han mener den amerikanske presidentens siste kunngjøring krever et umiddelbart svar:

– Det Trump gjør nå er elendig og livsfarlig lederskap, og det må ha et kontant svar. Han kan ikke vinne. Rett og slett, sier Lysbakken til VG.

FORESLÅR PENGE-INITIATIV: SV-leder Audun Lysbakken mener Turmps kutt trenger å møtes med et umiddelbart svar. Han beskriver presidentens kutt som «livsfarlig lederskap». Foto: Ola Vatn / VG

Nå mener han Norge umiddelbart bør si at vi er klare til å øke støtten til WHO og så invitere andre land til å gjøre det samme.

– Ved å erstatte Trumps kutt dollar for dollar, kan vi hindre at de får en effekt, sier Lysbakken.

– Det er snakk om veldig mye penger?

– Det er snakk om store penger. Men mye er også uklart. Vi vet ikke helt hvor mye det er snakk om. Men vi vet at da Trump kom med sin «gag-rule» (stanset støtten til abortfremmende organisasjoner journ, anm.) fikk vi en stor koalisjon av land som kompenserte for det, sier Lysbakken.

Hvor mye Norge skal bidra med og hva andelen av et internasjonalt samarbeid for å dekke kuttene skal være, kan vi avgjøre senere, mener han:

– Men det bør være fullt mulig å få til, og nå trengs det internasjonale signalet.

I videoen kan du se presidentens kunngjøring av at USAs støtte til Verdens helseorganisasjon stanses:

Flere internasjonale ledere uenige i Trumps kutt

FNs generalsekretær António Guterres understreker i en pressemelding at han mener Verdens helseorganisasjon er avgjørende i kampen mot coronapandemien, og at den derfor må støttes.

– Covid 19-pandemien er den farligste utfordringen verden har stått overfor i moderne tid, sier Guterres i uttalelsen. Han er også enig i at responsen må evalueres.

– Men det er ikke tid for det nå.

Zhao Lijian, en talsperson i Kinas utenriksdepartement sier til at de ber USA om å oppfylle forpliktelsene de har overfor WHO, og at kuttet vil ramme alle verdens land, skriver Reuters. På spørsmål om Kina vil bidra med mer støtte, svarer han at Kina vil se på relevante problemstillinger i denne situasjonen.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken skrev vi i teksten at WHO sitt budsjett er på over 40 milliarder dollar i året, mens det i faktaboksen sto 40 milliarder kroner. I faktaboksen sto det at USAs bidrag er på omtrent 4 milliarder dollar. Det riktige er at budsjettet er på over 40 milliarder kroner og at USAs bidrag er på rundt fire milliarder kroner. Rettelsen ble gjort klokken 13.39.

Les også

 1. Coronakrisen i USA fra januar til nå: Amerikanske stillstander

  På trygg avstand tar familien farvel med corona-rammede Anthony Schilizzi (75). I gatene går ambulansene i skytteltrafikk. I Det hvite hus er utfallene mot «fake news» byttet ut med den harde virkelighet. Se bildene fra et hardt coronarammet USA.
  Pluss content
 2. NATO-sjef Jens Stoltenberg: Russland og Kina sprer falske covid-19-nyheter

  NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg peker nå direkte på Kina og Russland, og sier at de to landene bevisst har…

Mer om

 1. WHO
 2. Trump
 3. Donald Trump
 4. Bent Høie
 5. Coronaviruset
 6. Rettet

Flere artikler

 1. Trump: USA bryter med WHO

 2. Trump truer med permanent stans i WHO-støtten

 3. Donald Trump i brev til WHO-sjefen: Burde gjort som Gro Harlem Brundtland

 4. WHO-direktøren svarer på Trumps pengestans: – Vi er lei oss for beslutningen

 5. Donald Trump stanser støtten til WHO: – Forsøk på å lede oppmerksomheten bort fra egne feil

Fra andre aviser

 1. Massiv kritikk av Trump etter stans i WHO-støtte: – Det siste vi trenger nå

  Bergens Tidende
 2. – Mange liv kunne være reddet om du hadde fulgt dr. Brundtlands eksempel

  Aftenposten
 3. Gates' stiftelse øker støtten til kampen mot koronaviruset

  Bergens Tidende
 4. Trump gjentok kritikken av WHO

  Aftenposten
 5. Donald Trump stanser støtten til WHO: – Forsøk på å lede oppmerksomheten bort fra egne feil

  Bergens Tidende
 6. Trump: WHO burde ha gjort som Brundtland

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder