TESTET: Flere aper ble testet for coronavirus etter å ha fått en vaksine av forskerne, åtte av dem viste ikke tegn på viruset. Dette bildet er fra Hlawga Wildlife Park utenfor Yangon, og viser ikke aper fra testprosjektet. Foto: YE AUNG THU / AFP

Forskere: Prototyp på coronavaksine har fungert på aper

En covid-19-vaksine har beskyttet aper fra coronaviruset, ifølge forskere.

 • Vemund Anke Garden

Artikkelen er over 132 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

New York Times melder at forskere ved Beth Israel Deaconess Medical Centre onsdag har kommet med rapporter om at en prototyp på en vaksine har beskyttet aper fra å få coronaviruset.

Dette skjer samtidig som forskere over hele verden jobber intenst med å få på plass en vaksine mot viruset, som inntil videre har blitt bekreftet hos over 5 millioner mennesker. Totalt er også i overkant av 325.000 mennesker bekreftet omkommet etter å ha fått påvist viruset.

Dan Barouch, virolog ved Beth Israel Deaconess Medical Centre i Boston, har sammen med kolleger startet eksperimenter på aper for å se nærmere på hvordan viruset påvirker apene, og om vaksiner kan bekjempe viruset.

les også

Krasjet med motorsykkel – døde etter å ha blitt coronasmittet på sykehus i Brasil

Forsøkene med vaksiner skjedde ved at apene fikk deler av DNA, som cellene i kroppen endret til virale proteiner, designet til å trene immunforsvaret til å gjenkjenne viruset.

New York Times skriver videre at coronavirus-vaksiner vil lure immunforsvaret til å lage antistoffer som fester seg til piggene og ødelegger viruset.

Noen av vaksinene som ble testet fungerte bare delvis, men den som fungerte best trente immunforsvaret til å gjenkjenne og angripe hele coronaviruset, og blant åtte aper kunne ikke forskerne finne tegn etter viruset.

les også

Vaksinekappløpet: Profitt, prestisje og kamp mellom stormaktene

Pluss content

– Jeg tror generelt dette vil bli sett på som gode nyheter i vaksinearbeidet. Dette øker optimismen for at en vaksine for covid-19 er mulig, sier Barouch.

Vanligvis tar vaksineutvikling flere år. Spesielt hvis man må bygge vaksinen fra bunnen av, noe man må med coronaviruset.

Men til tross for dette har forskere tidligere sagt at de har god tro på at en vaksine vil være på plass tidligere enn dette.

Så tidlig som i september i år har britiske forskere ved Oxford hevdet at de med 80 prosent sannsynlighet vil ha på plass en coronavaksine, skrev BBC midten av april.

les også

Corona-demonstrasjoner fylles av konspirasjonsteorier

Senest 18. mai ble det meldt fra de samme forskerne at dersom forsøkene lykkes, håper de å kunne distribuere vaksinen til 30 millioner briter i september. Det som skal til er at vaksinen består kliniske tester som starter i juni, og forstørres i oktober, skriver Sky News.

Andre forskere – som vaksineforsker ved Rikshospitalet, Gunnveig Grødeland – har vært mer moderate, og sier vi kan forvente en vaksine i starten av 2021.

Visedirektør ved Cepi, Frederik Kristensen, har derimot sagt at de håper produksjon av vaksinen vil være i gang før året er omme, dersom alt går etter planen.

– Da er vi i gang med stor produksjon. Selvfølgelig ikke nok til hele verden, men i alle fall til helsearbeidere eller de som er mest utsatt.

Les også

 1. Sterke reaksjoner etter at legemiddelfirma ville gi USA førsterett på vaksine

  Den franske finansministeren kaller det uakseptabelt at legemiddelselskapet Sanofi onsdag hevdet USA ville få en…
 2. Verdensledere krever gratis coronavaksine for alle

  En fremtidig vaksine mot covid-19 må gjøres gratis tilgjengelig for alle folk i alle land, krever en rekke nåværende og…
 3. Svenske forskere kritiske til flokkimmunitet: «Urealistisk og farlig»

  Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidligere sagt at Sverige kan oppnå flokkimmunitet mot corona i Stockholm i løpet av…

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. DNA
 3. Virus
 4. Vaksine

Flere artikler

 1. Foreslår å teste ut corona-vaksine på fanger. Mot halv straff.

 2. Hevder ny vaksine beskyttet apekatter mot Covid-19

 3. Har testet coronavaksine på mennesker: - Ekstremt lovende

 4. Pluss content

  Stor studie: Stikket som kan beskytte mot corona

 5. Melder om positive resultater i vaksinetesting

Fra andre aviser

 1. Jakten på vaksinen: Disse selskapene kjemper om corona-jackpoten

  Bergens Tidende
 2. Preben Aavitsland: «Jeg tror vi kan være i 2022-2023 eller enda seinere før mange nordmenn kan bli vaksinert»

  Fædrelandsvennen
 3. Slik ligger vi an: Dette er utfordringene med koronavaksinene

  Aftenposten
 4. – Vi er kommet overraskende langt

  Bergens Tidende
 5. – God immunrespons hos nesten alle, sier forskerne bak mulig koronvaksine

  Aftenposten
 6. Spionasje, risikable forsøk og nødløsninger. Fristelsene er store når koronavaksinen skal lages på rekordtid.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no