SMAKSPRØVE: På kjøkkenet på Etterstad videregående skole deler Filmon Michael (31) erfaringer med det å kombinere norskopplæring med yrkesfagutdanning. Statsminister Erna Solberg (H), Guri Melby (V) og Kjell Ingolf Ropstad (KrF) lytter engasjert. Foto: Helge Mikalsen

Slik vil regjeringen gjøre det enklere å fullføre utdanning

Regjeringen vil gi nærmere 850 millioner kroner til lærlingplasser og videregående utdanning under coronakrisen. – I en tid der veldig mange står uten jobb, må vi bruke tiden på at de kan stille sterkere i arbeidslivet etterpå, sier statsminister Erna Solberg.

 • Synne Eggum Myrvang
 • Anna Rydland Nærum
 • Helge Mikalsen (foto)

Artikkelen er over 123 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Etter grundig håndvask kan Filmon Michael (31) ta imot statsministeren og to av hennes statsråder i kjøkkenet på Etterstad videregående skole. Foran ham ligger tre porsjonspaier med jordbærfyll nøye dandert. De er resultat av en prøve – til høsten kommer den ekte fagprøven før Filmon kan kalle seg faglært kokk.

Til gjengjeld har Erna Solberg med seg en velsmakende nyhet for videregående opplæring og yrkesfag: Regjeringen foreslår å gi nærmere 850 millioner kroner til tiltak i videregående opplæring rettet mot både voksne, ungdom og lærlingbedrifter.

– Det som bekymrer oss mest nå, er de som ikke fullfører videregående utdanning, og ikke får lærlingplass. Derfor kommer vi nå med en kraftig satsing.

Hun kaller det «Utdanningsløftet 2020». Forslaget legger de frem fredag, som en del av den tredje fasen med tiltak for å dempe de økonomiske konsekvensene av coronaviruset. I forrige runde opprettet regjeringen 5000 nye studieplasser i høyskoleutdanningen og fagskoleutdanningen.

STRAKS FERDIG: Lærlingene på Helsfyr voksenopplæring nærmer seg slutten på en fire år lang kokkeutdanning. Til høsten går de opp til fagprøven. Nå vil regjeringen få enda flere til å fullføre. Foto: Helge Mikalsen

Tilpasset opplæringsløp

Utdanningen Filmon tar er et samarbeid mellom NAV, voksenopplæringen på Helsfyr og den videregående skolen i Oslo. «Helsfyrmodellen» er et eget utdanningsløp for voksne minoritetsspråklige som ønsker å ta yrkesfagutdanning.

Et godt eksempel på at alle utdanningsveier ikke trenger å være bygget på den nøyaktig samme måten, mener statsministeren.

Filmon forteller hvordan det å stå i restauranten og være lærling kan by på språkutfordringer. Samtidig er nettopp arbeidserfaring fra første år effektivt for både læring og trivsel.

– Dialekter kan være vanskelig, erkjenner han overfor bergenseren, trønderen og sørlendingen.

– Men trøndersk er verst, ikke sant? Fleiper statsministeren.

De som ikke har gode nok norskkunnskaper til begynne på et ordinært videregående løp og er registrert som arbeidssøkere hos NAV, er de som fortrinnsvis får begynne på utdanningsløpet Filmon og medelevene tar. På den måten kommer de raskere ut i arbeidslivet enn om de først måtte lært seg godt nok norsk over lang tid, for så å ta fatt på utdanning eller arbeidsliv.

ANDRE METODER: Lærlingene på kokkelinjen har vært permitterte, men flere er tilbake i jobb. Ingen av dem har mistet lærlingplassen under coronakrisen. Foto: Helge Mikalsen

les også

Utdanningsstatsråder bekymret for 18–28-åringene

Erna Solberg: Bruk tiden på å stille sterkere i arbeidslivet etterpå

200.000 nordmenn er helt arbeidsledige. Inkluderer vi de som er delvis ledige, teller vi over 360.000 nordmenn som helt eller delvis står uten jobb. De økonomiske incentivene regjeringen nå vil gi skal gjøre det enklere for folk å fullføre utdanning – enten det er for å få studiekompetanse eller fagbrev.

– I en tid der veldig mange står uten jobb, må vi bruke tiden på at de kan stille sterkere i arbeidslivet etterpå, sier statsminister Erna Solberg.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad er aller mest bekymret for dem som i utgangspunktet sto langt utenfor arbeidslivet før coronakrisen inntraff, enten det er språkutfordringer, nedsatt funksjonsevne eller nedsatt arbeidsevne som er årsaken til at de ikke er i arbeid.

– Derfor er det veldig viktig at vi nå setter inn tiltak for å hjelpe de som trenger kompetanse og utdanning. I tillegg kommer tiltak for å skape nye arbeidsplasser for å sikre at lærlingene har noe å gå til. Dropper du ut nå og ikke får lærlingplassen du skulle hatt, er risikoen for å falle utenfor mye større, sier Ropstad.

– Mange bedrifter står midt i en krise og er kanskje først og fremst opptatt av å redde seg selv. Hvordan skal dere sikre at disse også kan ha lærlinger?

– Vi kommer også med løsninger som gjør det billigere for dem å ta imot lærlinger. Alle generelle ordninger som er med på å sikre bedriftenes mulighet til å ha folk i jobb, er også vel så viktige for dem som sliter med å komme inn i arbeidslivet, sier han.

Foto: Helge Mikalsen

Vil øke lærlingtilskudd med 170 millioner

Regjeringen foreslår blant annet å øke lærlingtilskuddet til bedriftene med 170 millioner kroner. I tillegg foreslås det at fylkeskommunene får 175 millioner for å rekruttere lærebedrifter eller gjøre andre målrettede tiltak for hardt rammede lærefag.

– Selv om det er krise over hele landet, ser det ulikt ut rundt omkring. Akkurat nå er hotell- og restaurantbransjen hardest rammet. På lang sikt kan andre bransjer bli hardere rammet, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

I potten regjeringen nå foreslår dele ut for å minske ledigheten, ligger også 300 millioner kroner for at flere permitterte og ledige uten fullført utdanning kan fullføre. Det kan være godt voksne som mangler et par eksamener, eller yngre som har droppet ut.

– En 40-åring som har jobbet hele livet og nå er arbeidsledig på grunn av coronakrisen – hvorfor skal han eller hun ønske å fullføre videregående utdanning?

– Mange står i den situasjonen. Vi vet at de som ikke har fullført videregående, også er de som har størst fare for å miste jobben, sier kunnskapsministeren.

– Da er det viktig å bruke denne tiden på å bygge opp kompetansen og stå sterkere i arbeidslivet enn før, sier hun.

Les også

 1. Ny rapport om corona-krisen anslår hvor mye nedstengningen har kostet Norge

  Kostnadene av coronatiltakene antas å ha blitt redusert med 13 milliarder kroner etter gjenåpningen av samfunnet, ifølge…
 2. Permitterte og arbeidsledige under corona – venter på penger fra NAV

  Enormt søknadstrøkk og tekniske løsninger har latt penger til tusenvis av arbeidsledige nordmenn vente på seg under…
 3. Terje fikk covid-19: – Nesten bare skjelettet som er igjen

  Terje Baakind (56) var ikke i risikogruppen og var i god form da han ble rammet av corona.
  Pluss content

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Erna Solberg
 3. Guri Melby
 4. Utdanning
 5. Arbeidsliv
 6. Kjell Ingolf Ropstad

Flere artikler

 1. Utdanningsstatsråder bekymret for 18–28-åringene

 2. Unge sliter med coronakrisen: – Ville tjent på å slutte på skolen for å gå på dagpenger

 3. Antallet uføre stiger: – Regjeringen mangler vilje til å prioritere

 4. Corona-tiltak fra Melby: Lettere skoleløp for yrkeselever for å hindre bråstopp

 5. Regjeringen bruker 27 milliarder kroner - får hard kritikk

Fra andre aviser

 1. Mange får ikke lærlingplass: Bekymrede elever fikk snakke med Erna Solberg

  Aftenposten
 2. Stadig flere fullfører videre­gående skole: – Vi kan ikke være fornøyde før vi lykkes med alle

  Fædrelandsvennen
 3. Kraftige tiltak for å få flere til å fullføre videregående

  Fædrelandsvennen
 4. Ap, Frp og Sp overkjører regjeringen – vil ha 2000 flere fagskoleplasser

  Aftenposten
 5. Vi krever trygghet for arbeid

  Fædrelandsvennen
 6. Snart går søknadsfristen ut: – Håper studentene fullfører studieløpene

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no