Julebord-drapet: Siktede dømt for knivtrusler i fjor

Mannen som er siktet for drap på en kollega under et julebord i Holmenkollen i natt, erkjenner å ha knivstukket og samtykker til fengsling, ifølge NRK.

Den siktede er en latvisk statsborger i 30-årene, bosatt på Hamar. Han blir fremstilt for varetektsfengsling på mandag.
Knivdrapet skjedde natt til lørdag i en av Skiforeningens trelavvoer i nærheten av Besserudtjernet i Holmenkollen. Politiet fikk første melding om hendelsen klokken 02.29.

Lørdag ble den siktede mannen avhørt i tre timer. Han både erkjenner å ha knivstukket kollegaen og samtykker til fengsling, skriver NRK.

– Han har forklart seg om knivepisoden så langt han kan huske den. Dette er noe som skjedde på et julebord, også under påvirkning av alkohol, og da er en kniv veldig dårlig våpen å ha der, sier forsvarer John Christian Elden til NRK.

Mannen er foreløpig ikke spurt om han erkjenner straffeskyld, skriver de videre.

les også

Bakgrunn: Person knivdrept i Holmenkollen

– Det kom veldig overraskende på dem som var i nærheten

Styrelederen i firmaet som arrangerte julebordet bekrefter overfor VG at både offeret og den siktede var ansatt hos dem.

Styrelederen beskriver stemningen blant de ansatte, og spesielt de som var til stede på julebordet, som svært trykket lørdag kveld .

– Alle er i sjokk over det som er skjedd og er nærmest litt lammet, sier han.

Han forteller at han selv har snakket med noen av dem som var i nærheten da knivdrapet skjedde.

– Det var et fåtall til stede da. De er dypt berørte og sier det kom veldig overraskede på dem, sier styrelederen.

Bedriften har en stor grad av europeiske medarbeidere, bekrefter han.

Både styre og ledelse samlet seg klokken 12 lørdag formiddag for å gå gjennom hele saken og organisere håndteringen av situasjonen.

– Vi hadde en samling med de ansatte i ettiden, også med enkelte av dem som var til stede da det skjedde. Vi jobber nå frem en plan for informasjon til de ansatte og ivaretar de ansatte. Når politiet har gjort sitt, vil vi også ivareta de pårørende, sier styrelederen.

Han forteller at de skal legge en plan for å sette i stand et åpent hus for de ansatte søndag.

Advokat Elden: Forklarer seg om det han husker

Tidlig lørdag kveld opplyser forsvarsadvokat John Christian Elden til VG at den siktede er er ferdig avhørt for i dag.

Han har forklart seg om alle forhold han husker, men det er for tidlig å ta stilling til skyld. Dette vil kreve mer etterforskning om bakgrunn for knivbruken, skriver Elden.

Den siktede samarbeider godt og ønsker saken oppklart, skriver Elden.

Siktede er tidligere dømt for knivtrusler

Den antatte gjerningsmannen ble pågrepet i natt og politiet fikk kontroll på det antatte drapsvåpenet, som er en kniv. Vitner ble tatt med til Holmenkollen Park for vitneavhør.

Politiet har foreløpig ikke gått ut med hverken alder eller kjønn på den drepte, fordi de pårørende ikke er varslet.

Mannen som nå er siktet for drap, ble dømt til 21 dager fengsel for knivtrusler i fjor.

I dommen fra Oslo tingrett, kommer det frem hvordan mannen i august i fjor skal ha løftet en kniv mot et ungt par som befant seg i nærheten av leiligheten hans. Han skal ha hatt blikket festet på mannen, som var den fornærmede, mens kona forsøkte å beskytte ham.


Han ble da dømt for overtredelse på straffelovens paragraf 263, samt paragraf 189, annet ledd: Å ha båret kniv eller lignende skarpt redskap på offentlig sted som var egnet til å påføre noen kroppskrenkelse.

Mannen var ikke straffedømt i Norge tidligere, ifølge dommen. I rettsboken fra da han ble begjært varetektsfengslet i fjor, kom det fram at han var etterlyst internasjonalt av latviske myndigheter for alvorlig narkotikakriminalitet begått i 2012.

Ifølge forsvarer John Christian Elden ble begjæringen frafalt og mannen løslatt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder