SAMLINGSSTED: Forsamlingshuset til den læstadianske menigheten ligger sentralt plassert på Drag i Tysfjord. I går holdt de folkemøte. Foto: Annemor Larsen VG

Folkemøte i Tysfjord: – Skal aldri skje igjen

Den læstadianske meningheten vil jobbe for at seksuelle overgrep aldri skal skje igjen i Tysfjord kommune.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fredag arrangerte Den læstadianske forsamling i Tysfjord åpent møte for å lufte tanker og følelser etter avsløringene om omfattende seksuelle overgrep i bygda.

– Møtet var vårt initiativ. Vi er dypt rystet. Ja, egentlig i sjokk. Men vi kan ikke være apatiske. Nå må vi hjelpe de menneskene som trenger det, og dette møtet var en begynnelse, sier, Henning Eivik.

Han er kontaktpersonen for Den læstadianske forsamling i Tysfjord.

Les også: Politiet har fått nye anmeldelser og tips.

Eivik sier forsamlingen har satt i gang en rekke tiltak, blant annet har de bedt om hjelp fra det offentlige hjelpeapparatet, uten at han vil utdype ytterligere.

– Møtet i var godt. Vi trengte et sted å lufte tanker og følelser. Dette har gått utrolig hardt inn på oss alle sammen. Vårt fokus nå er at noe sånt som dette aldri skal skje igjen. Det er litt av et arbeid vi har foran oss. Samtidig ber vi om ro. Vi blir nedringt av media. Men vi vil ikke si så mye mer. Nå må vi konsentrere oss om å hjelpe dem som trenger hjelp.

Marion Anne Knutsen (29) var også på møtet. Hun er en av ti kvinner og menn som i VG Helg forrige lørdag sto frem og fortalte om seksuelle overgrep i Tysfjord kommune i Nordland. Alle er lulesamer. Påstandene var at overgrepene ble dekket over og dysset ned av hensyn til gjerningsperson, familie og den læstadianske menigheten.

Denne uken fikk Knutsen to anonyme brev som hun opplevde så truende at hun leverte dem til politiet. Brevene var ikke direkte sendt til henne, men handlet i all hovedsak om henne. De inneholdt blant annet rykter hun sier er usanne.

– Jeg tror brevene er et forsøk på å true meg til taushet, sier Knutsen

Men hun lar seg ikke skremme.

– Jeg er glad Den læstadianske forsamling tok initiativ til dette møtet. Jeg ble tatt godt imot av Henning Eivik, og alle som ville fikk komme til orde. Det var et godt møte, sier Knutsen.

Har du lest: VG-journalist om sviket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder