DREPT: 21. april 2009 oppsto det en blodig kamp mellom innbyggerne i byen Gathaithi og den kriminelle gjengen Mungiki i Kenya, og 28 mennesker ble drept.
DREPT: 21. april 2009 oppsto det en blodig kamp mellom innbyggerne i byen Gathaithi og den kriminelle gjengen Mungiki i Kenya, og 28 mennesker ble drept. Foto: RICCARDO GANGALE / AP

Afrikas verste bande: Halshugninger, ritualmord og utpressing

NYHETER

Den kriminelle gjengen Mungiki i Kenya bruker både religion, etnisitet, politiske forbindelser og halshugging for å true medlemmer og ofre til å gjøre som de sier. Virksomheten deres er forbudt ved lov – men de lar seg ikke stoppe.

Betalt innhold
  • Tim Panduro/Ekstra Bladet
Publisert: Oppdatert: 21.08.18 09:18

OBS: Denne reportasjen inneholder veldig sterke bilder.

De to unge mennene i skoleuniformer så uskyldige ut, som om de bare sto og ventet på bussen denne tidlige junimorgenen i 2007. Men da bussen stoppet, veltet en gruppe menn med macheter frem. De grep tak i bussjåføren og konduktøren. Begge mennene ble mishandlet og halshugget, og hodene deres ble kastet i veikanten.

De åtte passasjerene ble beordret til å gi fra seg penger og telefoner – og til å viderebringe en beskjed.

– Fortell sjåførene at de skal betale. Hvis ikke fortsetter vi å drepe.

Rundt omkring i verden har kriminelle slått seg sammen i fryktinngytende gjenger som sprer redsel. Gjengene avspeiler samfunnene de er en del av. Dette er del 3 i en serie saker på VG+ om verdens verste gjenger.

Les også:

Drapene fant sted utenfor den lille byen Murang i Kenya. At en bussjåfør var et av drapsofrene var ikke tilfeldig. De privateide minibussene er en uunnværlig del av det kenyanske transportsystemet – og gjengen Mungiki tjener store penger på å drive utpressing av sjåførene.

– Delvis som mafiaen

Men andre er også utsatte. Landet er preget av stor fattigdom, og millioner bor i slumområder utenfor de store byene. Mange av områdene er under Mungikis kontroll. Banden sørger for illegale elektrisitetsforsyninger og hjemmebrent sprit, men krever også beskyttelsespenger fra samtlige beboere, forlanger penger for bruk av områdenes få offentlige toaletter og skaper en generell redsel blant naboene.

– Mungiki er delvis som den sicilianske mafiaen, og delvis som en Chicago-gjeng med et dryss av det okkulte over seg, som New York Times formulerte det i 2007.

Organisert kriminalitet blander seg med brutal overtro og politikk. Det hindrer ikke at politikerne tidligere har brukt bandemedlemmer til å skremme motstandere, og selv om Mungiki formelt ble gjort ulovlig i 2003, ble den store voldsbølgen i 2007 sannsynligvis satt i gang fra politisk hold.

En hard og veldig voldelig politikampanje har ikke klart å knekke gruppen, som i perioder holder en veldig lav profil.

Mungiki er fortsatt aktive. De siste årene har det jevnlig dukket opp historier om drap og overfall, og så sent som i mars skrev de lokale avisene at Mungiki igjen er ute etter sjåfører, og eiere av minibusser, tuk-tuker og taxier.

Selvforsvar, snustobakk og kvinnelig omskjæring

Mungiki ble dannet i 80-årene for å beskytte folk i den etniske gruppen kikuyerne, og for å føre kikuyuene tilbake til tradisjonell afrikansk levemåte. Selv om kikuyuene er den største av de 45 etniske minoritetene i Kenya, og mange i landets maktelite stammer derifra, er ikke gruppen beskyttet mot etnisk vold.

Mungiki var opprinnelig inspirert av Mau Mau-bevegelsen, som kjempet mot britene frem til uavhengigheten i 1963 – og var opptatt av at samfunnet skulle vende tilbake til afrikanske tradisjoner.

Tradisjonene omfatter bruk av snustobakk og omskjæring. Mungiki har rykte på seg for å presse seg inn i private hjem for å tvangsomskjære kvinnelige kikuyuer. Gjennom årene har Mungiki imidlertid skiftet fokusområde – i dag er det nærmest snakk om et kriminelt imperium.

– De langet ut mot religiøse og politiske mål, men i dag har de utartet til å bli en kriminell bande, sier kenyaneren og lektor i utviklingsøkonomi ved Universitetet i København, Thomas Markussen.

Lederen

Mungiki eksisterer på grunn av en enkeltperson – nemlig Maina Njenga. Det var Njenga som stiftet gruppen, og er hjernen bak den antivestlige ideologien.

I 2006 havnet han bak lås og slå for narkotika- og våpenforbrytelser. Da han ble løslatt tre år senere beskrev han seg som gjenfødt kristen. I 2010 ble kona hans drept, og i 2017 ble han selv utsatt for et attentat. Fem mann døde i attentatet, mens Njenga slapp uskadet fra det. I 2013 ble han beskrevet som den åndelige lederen for Mungiki.

Njenga hevdet i 2017 at gruppen ikke lenger eksisterte. Uttalelsen kom da han stilte til valg i senatet i Kenya. Han tapte valget.

President ble siktet for krigsforbrytelser

Kenyas nåværende president Uhuru Kenyatta har som en del av Kikuyu-folket tette bånd til Mungiki. I 2007 vant partiet hans parlamentsvalget, noe som førte til utbredt vold i landet.

– Etnisitet spiller en stor rolle i kenyansk politi, og etter valget ble mange kikuyuer forfulgt og drept. Mungiki ble mobilisert og gikk til motangrep, forteller lektor Thomas Markussen.

Omkring 11000 mennesker ble drept i kampene, som startet på nyåret 2007–2008. Rundt 600.000 ble sendt på flukt, frem til det ble ro i landet våren 2008.

To år senere ble Kenyatta stevnet inn til den internasjonale krigsdomstolen som medskyldig i Mungikis andel av massakrene.

– Forbindelsen mellom den kriminelle underverdenen og politikerne kan være sterk i Kenya, og Kenyatta ble anklaget for å ha brukt gruppen i kampene etter valget, sier Thomas Markussen.

Saken ble frafalt på grunn av bevisets stilling i 2014.

– Det skyldtes blant annet at flere vitner trakk forklaringene sine, sier Markussen.

Kilder: The Mungiti Sect, utgitt av The Immigrant and Refugee Borad of Canada via refworld.org

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL785

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om