Per-Willy Amundsen (Frp) tolker å tillate assistert befruktning for enslige som et signal om at far er uviktig. «Da handler det også om at radikal feminisme slår gjennom», sier han til Nordlys. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Amundsen og Tybring-Gjedde vil stemme mot eget parti

Per-Willy Amundsen (Frp) og Christian Tybring-Gjedde vil si nei til assistert befruktning for enslige når forslaget om bioteknologiloven behandles i Stortinget tirsdag.

 • NTB
 • VG

Allerede 17. april ble Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og SV på Stortinget enige om en avtale som innebærer en rekke endringer i bioteknologiloven, presentert som «Bioteknologiforliket 2020», inkludert at det fra 1. juli skal tillates assistert befruktning for enslige.

Til Nordlys sier imidlertid Frps stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen at han vil benytte muligheten til å stemme mot eget parti når Stortinget skal ta stilling til endringene tirsdag. Årsaken er punktet om assistert befruktning for enslige.

– Jeg mener det sender feil signal om hvordan vi skal innrette våre familier. Det er bredt anerkjent at det beste utgangspunktet for et barn er å vokse opp med en mor og en far, sier Amundsen.

les også

Bioteknologirådet kritisk til kjapp stortingsprosess

Han sier det også handler om mannsrollen.

– Vi er mange menn som ønsker å spille en aktiv rolle i barnas liv. Når man tillater assistert befruktning for enslige blir det et signal om at far er uviktig. Da handler det også om at radikal feminisme slår gjennom, mener Amundsen.

Støtter resten

Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun-Gundersen har stått i spissen for liberaliseringen av bioteknologiloven og beskrevet saken som en stor seier for partiet, samtidig som enkelte partifeller har signalisert skepsis og at de kan stemme mot deler av forslaget.

les også

Debattinnlegg: Gi oss ny bioteknologilov nå!

Tybring-Gjedde bekrefter overfor NRK at han kommer til å stemme mot assistert befruktning til enslige.

– Jeg tror dette blir en thriller helt fram til mål, sier Amundsen.

Frp, AP og SV har et lite flertall om alle representanter stemmer for, men det skal ikke mye til for å snu resultatet. Amundsen støtter andre av de foreslåtte lovendringene, som tidlig ultralyd og utvidede blodprøver, punkter der KrF har drevet en betydelig kampanje for å påvirke representanter.

SIER NEI: Christian Tybring-Gjedde vil stemme mot assistert befruktning for enslige. Her er han på vei inn til Frps landsstyremøte i juni i fjor. Foto: Frode Hansen

– Krevende sak for meg

Samtidig melder Dagbladet at Venstres Ketil Kjenseth vurderer å bryte med egen regjering når forslaget behandles i Stortinget.

– Jeg har varslet stortingsgruppa i Venstre om at dette er en krevende sak for meg. Lojaliteten til regjeringsprosjektet veier tungt, men ved å stille med full gruppe, har KrF gjort dette til et samvittighetsspørsmål for hver enkelt representant. Det må jeg forholde meg til, sier Kjenseth til avisen.

Høyres Kristian Tonning Riise skriver på Facebook at han synes situasjonen er problematisk.

– Vi sitter dermed i den litt absurde situasjonen at vi som er for liberalisering av bioteknologiloven skal stemme mot vår egen samvittighet av hensyn til KrF, og potensielt dermed kan måtte oppleve at flertallet vipper andre veien, fordi fristilte representanter i Frp har fulgt den instendige oppfordringen fra nettopp KrF om å følge den samvittigheten de ikke ønsker at vi som er uenige med dem skal få følge.

Samvittighetsspørsmål

MDG og Rødt har for øvrig langt på vei gitt støtte til forslagene, men Rødt sier nei til forslaget om eggdonasjon, det ble klart søndag, fikk NTB bekreftet.

Senterpartiet er i hovedsak imot endringene som foreslås. Men flere av endringene er såkalte samvittighetsspørsmål. Flere representanter fra Sp har vært usikre på hvordan de vil stemme når bioteknologiloven kommer opp til avstemning tirsdag. Det skal være full stortingssal som skal debattere og votere over endringer i bioteknologiloven.

Les også

 1. SV sikrer flertall for eggdonasjon og assistert befruktning for enslige

  Sammen har Sosialistisk Venstreparti, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet flertall på Stortinget, og de vil…
 2. Arbeiderpartiet om Rødts eggdonasjon-forslag: – Direkte uetisk

  Rødt kommer til å si nei til forslaget om eggdonasjon slik det er formulert fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og…

Mer om

 1. Eggdonasjon
 2. Bioteknologi

Flere artikler

 1. Venstre-utbryter Kjenseth sikker på at KrF taper alt i dag

 2. Eggerøre på Stortinget

 3. KrF-Grøvan om Frp: «Setter kniven i KrFs hjerte»

 4. Assistert befruktning for enslige kvinner blir tillatt i Norge

 5. Arbeiderpartiet om Rødts eggdonasjon-forslag: – Direkte uetisk

Fra andre aviser

 1. Kritisk til eget parti

  Fædrelandsvennen
 2. Venstre- og Høyre-representanter vurderer å stemme mot egen regjering

  Bergens Tidende
 3. Vil ikke si hva han vil stemme

  Fædrelandsvennen
 4. SV ber Venstre og Høyre trosse egen regjering i slaget om ny bioteknologilov

  Aftenposten
 5. Bruun-Gundersen tror på flertall for alle punkter

  Fædrelandsvennen
 6. Forutsetter at Frp stemmer samlet for loven

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder