INGEN KOMMENTAR: Per Sandberg ønsker ikke å kommentere hvilken relasjon han har til Bahareh Letnes (28), men avviser at han har en relasjon til selskapet hennes. Dette bildet er lagt ut på hennes åpne Instagram-konto, som har 7000 følgere. Etter at VG skrev om saken, er Instragram-kontoen blitt satt som privat. Foto: Skjermdump Instagram

Fiskeriministeren på privat Iran-reise med eier av sjømat-selskap

Fiskeriminister Per Sandberg (58) vil ikke svare på hvilket forhold han har til norsk-iranske Bahareh Letnes (28) eller om han har vurdert sin habilitet. Hun driver et selskap for eksport av fisk. Nå er de på ferie sammen i Iran.

 • Espen Moe Breivik
 • Lars Joakim Skarvøy
 • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over ett år gammel

På Stortinget stilles det nå spørsmål rundt Sandbergs relasjon til Letnes.

Denne uken la iranskfødte Letnes ut flere bilder av seg selv og Per Sandberg på sin Instagram-konto. På et bilde spiser de to middag sammen, og Sandberg holder rundt Letnes i den iranske provinsen Mazandaran.

Sandberg vil ikke kommentere hva slags forhold han har til Letnes.

De to figurerer sammen på en rekke bilder Letnes har publisert i sosiale medier, blant annet under feiringen av iransk nyttår i mars.

– Jeg er på feriereise. For øvrig har jeg ingen kommentar til VGs ønske om innsyn i mitt privatliv, skriver Sandberg i en e-post til VG.

IRAN-FEIRING: Sandberg deltok i mars på en feiring av den iranske markeringen av nyttår, invitert av den iranske ambassaden. Foto: Skjermdump / Instagram

Det var Fiskeribladet som først omtalte relasjonen mellom de to.

Letnes opprettet i januar i år firmaet «B&H General Trading Company Bahareh Letnes», som hun blant annet oppgir skal drive med «produksjon, utvikling, kjøp og salg herunder eksport av fisk og sjømatprodukter og annet som naturlig faller sammen med dette».

Fiskeriministeren sier til VG at han ikke har noen forbindelse til selskapet. VG spør om han har vurdert om hans relasjon til Letnes kan komme i konflikt med rollen som statsråd med ansvar for fiskeriforvaltningen.

Han svarer ikke på om de har gjort en habilitetsvurdering.

– Nærings- og fiskeridepartementet eller statsråden har ikke, og har ikke hatt noen relasjon til selskapet eller annet som det henvises til, er svaret fra Fiskeridepartementet og Per Sandberg.

Vil ta saken til Stortinget om ikke Sandberg svarer

Nestleder i Stortingets næringskomité Torgeir Knag Fylkesnes (SV), forventer at Sandberg kommer på banen og oppklarer sitt forhold.

– Det er viktig å få klarhet i om dette er et tilfelle av sammenblanding mellom politikk og privatliv. Dersom det er snakk om et ryddig forhold, vil jeg ønske dem lykke til, sier han.

les også

Lakse-Pers fiskeflørt i Iran: – La oss shake hands. Dere er våre venner

Fylkesnes mener det er uheldig dersom det er snakk om en forretningsmessig interesse i forholdet, men er ikke urolig for statsrådens arbeid rettet mot Iran.

– Dersom jeg ikke får klare svar fra fiskeriministeren vil jeg ta dette opp som et skriftlig spørsmål i Stortinget, sier Fylkesnes.

Spesielt engasjement for Iran

Sandberg har vist et – i norsk sammenheng – uvanlig sterkt engasjement for Iran, helt fra han reiste dit på statsrådsbesøk i oktober 2016. Da reiste han på frierferd for eksport av norsk laks til Iran – og har siden prøvd å få i gang en storstilt fiskesatsing.

UT MOT TILDEKKING: Under et Teheran-besøk i oktober 2016 gikk fiskeriminister Per Sandberg til frontalangrep på tildekkende plagg i Iran – og Norge. Foto: Harald Henden

Korrespondanse Dagens Næringsliv har fått innsyn i, viser at iranske myndigheter ville ha offisielle møter med Per Sandberg mens han var på ferie. Og at hans eget departement ikke visste at han skulle på Iran-ferie.

Geir Pollestad (Sp), som leder næringskomiteen på Stortinget, påpeker at Iran-spørsmålet er sensitivt i Norge.

– Vanligvis er ikke statsråders private relasjoner og feriemål noe offentligheten skal bry seg med. Men Iran-spørsmål er så følsomt at en statsråds besøk neppe vil bli oppfattet som noe privat. Jeg forutsetter derfor at Sandbergs reise og øvrige Iran-relasjoner er avklart med Statsministeren, sier Pollestad til VG.

Sandberg: – Jeg er på feriereise

VG spør Per Sandberg om han under sin nåværende Iran-tur har hatt møter med myndigheter, organisasjoner eller næringslivsaktører. Norge har ikke et sikkerhetspolitisk samarbeid med Iran, og PST har advart om at de driver etterretning mot Norge.

VG påpeker at Iran er et uvanlig reisemål for en statsråd, og spør om Sandberg har informert eller klarert reise til Iran med Utenriksdepartementet eller Statsministerens kontor. I tillegg til om det er andre deltagere på reisen enn Sandberg og Letnes.

Sandberg skriver at han er på feriereise – og svarer ikke på resten av spørsmålene.

– Hvem som deltar på mine private reiser har jeg selvfølgelig ingen kommentar til, skriver Sandberg i en e-post.

I IRAN: Bahareh Letnes (28) la denne uken ut flere bilder av henne og Per Sandberg på ferie i Iran. Foto: Skjermdump Instagram

Letnes: – Jeg er ikke fiskeeksportør

Det har ikke lyktes VG å få kontakt med Letnes fredag. Hun har tidligere overfor Fiskeribladet avvist at hun er fiskeeksportør.

– For det første er selskapet kun registrert med sikte på handel mellom Norge og Iran, selskapet har ikke eksportert eller importert noe som helst. Selskapet har heller ikke tillatelse til å eksportere sjømat, og vil med stor sannsynlighet bli slettet, skrev Letnes da til Fiskeribladet.

– Ditt spørsmål vedrørende Fiskeriministeren er fullstendig irrelevant, da hverken selskapet eller jeg har eksportert sjømat fra Norge. Jeg er ikke og har aldri vært fiskeeksportør, skriver hun.

Letnes kom til Norge som 16-åring og fikk avslag på asylsøknaden tre ganger, ifølge NRK. Hun ble tvangsutsendt til Iran, men ble satt på flyet tilbake til Norge og fikk opphold i 2008. Hun har tidligere fortalt adressa.no at hun dro for å unnslippe tvangsekteskap. Hun har vært deltager i flere missekonkurranser.

les også

Her spiser Sandberg kaviar til 1000 kroner boksen

Deltok på Iran-arrangement – fikk kritikk fra sine egne

Frps Christian Tybring-Gjedde, en sterk kritiker av det iranske regimet, har tidligere kritisert Sandberg for at han deltok på en nyttårsfeiring på den iranske ambassaden den 24. mars i år.

IRANSK KAVIAR: Sandberg besøkte i 2016 et fiskeoppdrettsanlegg i Teheran. Her smaker han på kaviar: en boks med 50 gram koster 1000 kr. Foto: Harald Henden

– Jeg synes det er helt unødvendig og uheldig. Som medlem av et regjeringsparti, har ikke jeg fått informasjon om hvorfor vi skal ha så tett kontakt med Iran. Så lenge jeg ikke har fått en forklaring på dette, er jeg imot det, sa Tybring-Gjedde til Nettavisen.

Tybring-Gjedde ønsker i dag ikke å utdype kritikken overfor VG.

– Jeg ser ikke nødvendigheten for at man skal ha denne typen relasjon med terrorregimet Iran, var beskjeden fra Frp-politiker og norskiraner Mazyar Keshvari i Nettavisen.

BESØK: Per Sandberg hadde med seg en stor delegasjon på Iran-besøket i 2016. Foto: Harald Henden

Sandberg deltok også på et møte for oppstart av en venneforening for Iran og Norge, hvor Letnes også deltok. Fiskeridepartementet opplyser til VG at «Sandberg deltok som 1. Nestleder i Frp».

– Har Letnes ved noen anledninger fulgt Sandberg på arrangementer/reiser hos den iranske ambassaden i Oslo, til Iran eller i møter/arrangementer i regi av norske sjømatbedrifter/foreninger/organisasjoner? spør VG Sandberg.

– Letnes har ikke fulgt Sandberg på noen møter eller reiser knyttet til Nærings- og fiskeridepartementet, eller politisk relaterte reiser/møter knyttet til hans virke som fiskeriminister, skriver Fiskeridepartementet i en e-post.

Mer om

 1. Per Sandberg
 2. Politikk
 3. Iran
 4. Fisk
 5. Eksport
 6. Sjømat
 7. Handel

Flere artikler

 1. Tidligere iransk ambassadør om Sandbergs Iran-ferie: – En statsråds reiser er aldri privat

 2. Sandberg om Iran-forholdet: Alt jeg gjør skaper reaksjoner

 3. Per Sandberg bekrefter forhold til Bahareh Letnes

 4. Krever flere svar om Sandbergs Iran-relasjon

 5. Fylkesnes om Sandberg-saken: – Statsministeren har ikke kontroll på Norges sikkerhet

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder