DØMT TIL DØDEN: Hunden Bob fikk dødsdommen i lagmannsretten onsdag. Foto: NOAH

Hunden Bob er dømt til døden: – Fullstendig absurd

For to år siden ble Bob oppfattet som aggressiv mot forbipasserende av en politipatrulje. Nå har lagmannsretten fastslått at han skal avlives.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I oktober i fjor hoppet hunden mot flere forbipasserende etter å ha blitt bundet fast på Grønland. En jente skal ha fått et merke på armen etter en klo eller en tann. Politidirektoratet la ned vedtak om å avlive Bob i desember 2015. Eier Arild Nyrud klaget inn vedtaket og tok saken til tingretten i 2016. Der vant han ikke fram, men anket dommen.

Nå har saken vært oppe i lagmannsretten, og Bob er igjen dømt til døden.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg er bare skuffet sier Nyrud til VG.

Han forteller at han nå skal i samtaler med advokat og NOAH, som har vært sterkt involvert i saken, og finne ut av ankemuligheter. Han vil ikke gi opp å redde Bob.

Havnesjefen» ble avlivet: – Hvis vi hadde ventet ville det vært et sirkus uten like

– Absurd

Veterinær og leder av NOAH, Siri Martinsen, har hatt et stort engasjement i saken. Hun forteller til VG at hun er sjokkert over utfallet i lagmannsretten.

– Det er en fullstendig absurd dom. Det er veldig sjokkerende for oss som har jobbet spesielt med Bob og vet hva slags hund dette er. Det er en vanskelig dom å svelge, forteller hun.

Martinsen forklarer at det i tillegg til at det er trist at Bob er dømt til døden, men hun mener også at det er et signal om at alle hunder står i faresonen for å måtte bøte med livet.

– Denne dommen legger opp til et samfunn hvor hunder egentlig ikke har rett til å eksistere. Det er tragisk, det blir ikke et bedre samfunn av at eiere skal være redde for at hundene skal hilse på folk, sier hun.

Oksen Braut er død: Kan havne i kjøttdisken

VETERINÆRUNDERSØKELSE: Her blir Bob undersøkt av Siri Martinsen. Konklusjonen hennes at at Bob er en usedvanlig snill familiehund. Foto: NOAH

Vil endre hundeloven

Hun har selv undersøkt Bob i tillegg til to atferdseksperter. Konklusjonen er at Bob ikke er aggressiv i det hele tatt, står det i dommen. Dette stemmer overens med forklaringen til daglig leder av kennelen Bob har bodd på de siste årene. «Eksemplarisk» er ordet hun beskriver hunden med.

Lagmannsretten har derfor lagt vekt på hendelsene for to år siden, og politiets forklaring. Dommen kaller hendelsene for alvorlige.

– Det er ikke snakk om et bitt, men at Bob hoppet opp på forbipasserende, i en ganske stresset situasjon, hvor det er et blåmerke som kan ha kommet fra en klo. Likevel mener altså to dommere at ikke hunden skal ha livets rett. Alle som vet hva en hund er, vet at man raskt kan få et rift fra en klo. Den dommen sier egentlig at hunder ikke bør være i nærheten av mennesker, for da står de i fare for å bli avlivet.

I dommen står det at adferdstestene ikke legges avgjørende vekt på fordi de er utført i trygge omgivelser med hundevante testperson og utenfor sterkt beferdede områder.

«Testene sier derfor lite om hvordan Bob vil reagere neste gang han havner i en tilsvarende situasjonen som i 2015 – med mange ukjente mennesker rundt seg i et tett gatemiljø», står det i dommen.

Hun forklarer at NOAH jobber for å endre hundeloven.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder