GLOVARMT: Folk strømmer til svømmebassengene i Beograd, Serbia når temperaturen kryper over 40 grader som følge av hetebølgen. FOTO: AFP / PEDJA MILOSAVLJEVIC Foto: Pedja Milosavljevic AFP

Studie: Hundretusener vil årlig dø av værkatastrofer i fremtiden

Forskerne mener global oppvarming kan gjøre drepende hetebølger vanlig i Europa.

 • Live Vedeler Nilsen

Artikkelen er over to år gammel

Hetebølgen Lucifer som herjer i Sør-Europa har krevd flere menneskeliv de siste dagene.

En ny studie av italienske forskere viser at dersom man ikke forhindrer global oppvarming, vil dødstallene hvert år fra værrelaterte katastrofer kunne ganges med 50 i begynnelsen av neste århundre.

I årene 2071-2100 vil det ifølge forskerne være 152.000 mennesker som mister livet av ekstremvær hvert år.

Dette skjer nå: Intens hetebølge rammer Sør-Europa

– Politikere må fokusere på hvordan Europa kan omstille seg. Hvis ikke det skjer, er disse tallene veldig skremmende, sier Giovanni Forzieri, en av medforfatterne av studien til The Guardian.

Global oppvarming øker risikoen

Studien, som er publisert i det anerkjente tidskriftet The Lancet Planetary Health journal, tar for seg syv typer naturkatastrofer, deriblant hetebølger, skogbranner og flom.

Forutsigelsen er basert på sammenligning med antall døde i 30-årsperioden 1981-2010 – da døde omtrent 3000 personer årlig av værrelaterte katastrofer.

Ifølge forskerne bak studien står global oppvarming for 90 prosent av den økte risikoen, mens migrasjon, urbanisering og befolkningsvekst står for de resterende ti prosentene.

Ber folk ta forbehold: Vil at folk skal holde seg innendørs

TØRKE: En skogbrann herjer i Vilardevos, like ved Verin, nord-vest i Spania 4. august. Sør-Europa har hatt tusenvis av skogbranner denne sommeren etter en usedvanlig tørr periode. Foto: Miguel Riopa AFP

Sør-Europa mest utsatt

Ved begynnelsen av dette århundret var én av 20 europeere utsatt for farlige værrelaterte hendelser, mens det ved utgangen av århundret kan skje med så mye som to av tre europeere, ifølge studien.

De søreuropeiske landene, som nå rammes hardest av hetebølgen, er de som også i fremtiden er mest utsatt. Hetebølger vil gjøre mest skade, og stå for 99 prosent av dødsfallene som følge av ekstremvær i Europa.

Studien har ikke tatt høyde for eventuelle tiltak som gjøres mot ekstremvær i fremtiden. Forskere fra Seoul National University, som har kommentert rapporten, mener resultatene av studien «kan være overdrevet».

I slutten av juli: Voldsomme branner i Sør-Europa

– Skremmende

«Mennesker tilpasser seg og er mindre sårbare overfor ekstreme værsituasjoner enn før på grunn av fremskritt i medisinsk teknologi, aircondition og temperaturreguleringer i husene sine», skriver de i et brev som er vedlagt studien.

Andrew Grundstein, en professor ved Georgia's Department of Geography som ikke var tilkoblet studien, advarer mot å ikke ta global oppvarming på alvor:

– Med mindre global oppvarming blir forstått som en hastesak og de nødvendige tiltak iverksettes, kan rundt 350 millioner europeere bli utsatt for farlig ekstremvær hvert år ved slutten av århundret, sier han til CNN, og legger til at tanken på mer ekstremvær skremmer ham.

Slik blir været i Norge: Regn, regn og atter regn

Mer om

 1. Vær

Flere artikler

 1. Pluss content

  Klimaendringene: Slik kan de påvirke verden og Norge

 2. Pluss content

  Ekstremvarmen i Europa: – Skremmende å se hvor fort det går

 3. Utslippene må stupe hvis klimamål skal nås

 4. Den glovarme baksiden av værmedaljen

 5. Hetebølger, ekstremvær og skogbranner verden over: – Det vil fortsette å bli varmere

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder