FIKK FENGSELSDOM: Finansmannen Kjell Inge Røkke (46) ble dømt til 30 dagers ubetinget fengsel fredag. Her er han på vei ut av Oslo tingrett sammen med advokat Ellen Holager Andenæs. Foto: Scanpix

Røkke må sone 30 dager i fengsel

OSLO TINGHUS (VG Nett) Kjell Inge Røkke (46) ble i dag kjent skyldig i samtlige tiltalepunkter i sertifikatsaken, og må sone 30 dager i fengsel.

Artikkelen er over 14 år gammel

Dommeren startet å lese opp dommen klokken 13 i dag, og nærmere en time senere var det kjent at Røkke dømmes til 120 dager i fengsel.

90 dager er betinget, og det betyr at Røkke må sitte 30 dager bak murene.

- Jeg ville ikke gjort noe annerledes i dag, sa milliardæren etter dommen.

- Hvis du ser på mine skolekarakter, så er det helt tydelig at jeg ikke er en mann som setter meg på skolebenken frivillig. Jeg ville gjøre dette så enkelt som mulig, men selvfølgelig også rettmessig. Jeg skulle ønske at retten innså det, sa Røkke som er ordblind.

Han mener selv at han etter mange år på større firskebåtfartøy, og i formel-1-båter har skaffet seg mer enn god nok kompetanse til å føre en båt på sjøen.

Finansmannen har tidligere sagt at han ikke kommer til å anke, og vil sone en fengselsdom. Men i dag valgte han å ta betenkningstid da han fikk høre straffen han ble ilagt.

Dømt på alle punkter
Kjell Inge Røkke og butleren John Inge Vaaland ble begge funnet skyldige i overtredelse av straffelovens paragraf 128 som omhandler bestikkelser av en offentlig tjenestemann. De ble også dømt for medvirkning til falsk forklaring.

I tillegg ble Røkke dømt for ha kjørt båt uten gyldig sertifikat. Dette har han innrømmet tidligere.

Røkke ble dermed funnet skyldig i alle de tre forholdene han var tiltalt for.

Mens dommen ble opplest satt finansmannen konstant og tvinnet en penn. I perioder skriblet han på et ark, og drakk en mengde vann underveis.

Da Røkke forstod at han ble kjent skyldig ble han stram i ansiktet, og fikk en bekymret mine. Ansiktet ble også en anelse rødt. Etterpå vekslet han noen ord med advokat Ellen Holager Andenæs.

Butleren fikk betinget fengsel

Båtmegler Erik Øye var tiltalt i samme sak, og ble dømt til ett år og to måneder i fengsel. Ti måneder av disse er ubetinget, og må sones i fengsel. Han er også dømt til inndragning av 55.000 kroner.

Røkkes butler Jon Inge Valand er dømt til 90 dagers betinget fengsel. Han slapp unna med betinget fengsel, fordi retten mente det var Røkke som stod bak og var hovedmannen bak det straffbare forholdet.

Sjøfartsinspektøren Clas Pallin, som skrev ut de falske sertifikatene, er dømt til ett år og fire måneders fengsel. Han må sone ett år i fengsel. I tillegg inndras det 100.000 kroner.

Pallin anket saken på stedet, mens de andre tok betenkningstid.

Les merom de tiltalte her.

- Fornøyd med dommen

Aktor i saken, Susie Bergstrand, sier til VG Nett at hun er fornøyd med dommen som innbefatter korrupsjonsparagrafen.

- Vi ha fått såpass mye medhold at vi er fornøyd. Dette er viktige straffebestemmelser som vi ikke har hatt så mange saker på tidligere, sier Bergstrand.

Da hun gikk bort for å hilse på Kjell Inge Røkke etter dommen, tok de hverandre i hånden med et smil.

- Jeg håper at jeg aldri ser deg igjen. Du får ha lykke til videre, lo Røkke.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder