Siktede etter gjengskytingen i Oslo har landet på Gardermoen

To av de siktede etter gjengskytingen i Oslo er utlevert til Norge.

Publisert:

To menn er siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk, etter skyteepisoden ved Nationaltheatret i halv ett-tiden natt til søndag 15. januar.

To menn, begge kjente lederskikkelser i den kriminelle gjengen Young Guns, ble alvorlig skadet.

Knyttes til gjeng

Skyteepisoden knyttes til gjengen Satudarah. Motivet for angrepet er fremdeles ukjent.

To av de siktede ble pågrepet av italiensk politi i Milano omkring klokken 05.00 fredag 20. januar.

En av de to mennene hadde med seg et pass som viste en annen manns identitet til Italia.

SE VIDEO: Her ankommer de siktede:

Smilte på vei ut

Torsdag ettermiddag landet et fly fra Milano på Gardermoen. Etter det VG kjenner til var de to siktede om bord på flyet.

De to siktede ble møtt av en politibil og grå kassebil. Mennene ble ført ut fra bakdøren av flyet og smilte på vei ut.

Politiet i Oslo bekrefter i en pressemelding at de to siktede landet på Gardermoen omkring klokken 16.00 torsdag.

– De blir nå fraktet til arresten. De skal ha møte med sine forsvarere i kveld. Vi ønsker at de skal forklare seg for politiet, sier politiadvokat Christian Hatlo til VG.

De vil trolig bli fremstilt for fengsling fredag.

Det skal nå avklares om de vil forklare seg for politiet.

Begge mennene er i 20-årene. De ble etterlyst internasjonalt etter skytingen i Oslo.

SKYTING: Her politiet ved åstedet 15. januar.

Advokat: – Det har vært tøft

Mannen som er siktet for drapsforsøk vil trolig forklare seg for politiet når han er i bedre form, opplyser hans forsvarer til VG.

– Han er glad for å være tilbake. Det har vært tungt å ikke vite hva som skjer i saken. Han har fått veldig lite informasjon, og ikke visst noe som helst om når han blir utlevert og når ting skjer. Alt har blitt kommunisert på Italiensk for ham, som han ikke forstår. Det har vært tøft. Han forteller at det har vært et tøft regime, sier forsvarer Usama Ahmad til VG.

Han representerer en av de siktede etter gjengskytingen i Oslo. Klienten hans er siktet for drapsforsøk. Han ble pågrepet i Milano i Italia 20. januar i år, og landet på Gardermoen torsdag ettermiddag.

LANDET: Her følger politiet de to siktede på Gardermoen. De siktede bærer på hver sin bag.

Ifølge Ahmad ønsker hans klient å samarbeide med politiet. Han sier at han kommer til å samtykke til varetektsfengsling, så lenge det begjæres på grunnlag av bevisforspillelse.

– Det ser ut som han kommer til å la seg avhøre av politiet, men ikke med det første. Han er sliten, så det blir trolig over helgen, opplyser Ahmad.

Ahmad opplyser at hans klient har forklart ham om hva som hendte natt til søndag 15. januar da det ble løsnet skudd utenfor Nationaltheatret, og to lederskikkelser fra Young Guns ble alvorlig skadet.

– Han har et behov for å avgi forklaring til politiet også om sin opplevelse. Vi kommer ikke til å si noe mer om det før han har forklart seg.

1 / 2

Samtykker til fengsling

Den andre siktede etter gjengskytingen i Oslo natt til 15. januar samtykker til varetektsfengsling. Det opplyser hans advokat Ole Petter Drevland til VG.

– Det gjør han av av hensyn til etterforskningen. Fra han ble pågrepet i Italia har han samtykket til utlevering. Han synes det er godt å være tilbake i Norge, sier Drevland til VG.

Klienten hans, en mann i 20-årene, er siktet for medvirkning til drapsforsøk. Han fremstilles trolig for varetektsfengsling i morgen, fredag.

Drevland forteller at hans klient ikke har tatt stilling til hvordan han stiller seg til siktelsen ennå, eller om han vil la seg avhøre av politiet.

– Hvordan han stiller seg til siktelsen kommer han til å forklare i et eventuelt avhør, sier Drevland til VG.

Klienten skal vurdere om han vil la seg avhøre etter at de har fått innsyn i politiets dokumenter i saken, opplyser advokaten.

Tidligere straffedømt

Begge de to siktede er tidligere straffedømt.

Den ene dømt for vold, trusler og ran, og for å ha båret kniv på offentlig sted.

I november 2021 ble han dømt for å ha utøvd vold mot en person sammen med to andre. I dommen står det at «kroppskrenkelsen er grov fordi det særlig legges vekt på at den har skjedd uten foranledning og har karakter av overfall, og er begått av flere i fellesskap.»

Den andre siktede er dømt flere ganger for å ha kjørt uten gyldig førerkort og for å svindlet flere personer gjennom salgsnettstedet Finn.no.

En tredje person ble pågrepet like etter skytingen i Oslo og siktet, men han ble sjekket ut av saken av politiet.

Publisert:

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no