PÅ FACEBOOK: Micah X. Johnson la ut dette bildet av seg selv på Facebook 30. april i år, drøyt to måneder før han begikk ett av de verste massedrapene på politimenn i USA noensinne. Johnsons far sier nå at han ikke så dette komme. Foto: FACEBOOK/AP

Faren til Dallas-drapsmannen: –Elsker min sønn

Foreldrene til Micah X. Johnson snakker ut: – Så ikke dette komme

– Jeg elsker min sønn av hele mitt hjerte. Jeg hater det han har gjort, sier James Johnson, far til Micah X. Johnson som skjøt og drepte fem politimenn under en demonstrasjon mot politivold i Dallas natt til fredag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tårene rant da James Johnson ble intervjuet av nyhetssiden The Blaze, som ble startet av den konservative radioverten Glenn Beck.

– Jeg aner ikke hva jeg skal si for å kunne gjøre ting bedre. Jeg så ikke dette komme i det hele tatt, forteller Micah X. Johnsons far i det eksklusive intervjuet.

Foreldrene sier at nyheten om at deres 25 år gamle sønn åpnet ild mot politiet og deretter hånet dem, før han selv ble drept, kom som et gedigent sjokk.

Militærveteranen drepte fem politimenn og såret ytterligere syv. To sivile ble også skadet av Johnson som ikke hadde noe kriminelt rulleblad.

Massakren i Dallas: Ett av tidenes verste angrep på politi i USA

Pentagon bekrefter at Johnson tilhørte de amerikanske reservestyrkene. Og at han tjenestegjorde i seks år, blant annet i Afghanistan i 2013–2014. Ifølge nyhetsbyrået AP ble Johnson sendt hjem fordi han ble anklaget for seksuell trakassering av en kvinne.

Bakgrunn: Dallas-skytingen – dette skjedde

– Han elsket landet sitt

Moren, Delphine Johnson, forteller i intervjuet at sønnen drømte om å bli politimann, men at han etter hvert ble meget opptatt av å tjenestegjøre i militæret.

– Han elsket landet sitt. Han ønsket å beskytte landet sitt, erklærer moren.

Foreldrene erkjenner at Johnson kom tilbake som en forandret mann etter at han ble sendt hjem fra Afghanistan.

– Det kan hende at han følte at regjeringen og militæret ikke levde opp til hans idealer og forventninger, sier Delphine Johnson til The Blaze.

Slektninger av Johnson hevder at de aldri hørte ham snakke om at han hatet hvite personer. Politiet i Dallas opplyser imidlertid at 25-åringen uttrykte frustrasjon over politidrapene på svarte menn.

Les også: Frykter rasistiske hevnangrep etter politidrapene i Dallas

Frustrert ung mann

– Mens vi forhandlet med ham sa den mistenkte at han var frustrert over «Black Life Matters». Han sa han var frustrert over de siste dagers skyting av svarte folk. Han sa han ikke likte hvite folk, og at han ville drepe hvite politimenn. Han sa han ikke tilhørte noen gruppe, og at han utførte dette angrepet alene, fortalte politisjef David Brown i Dallas-politiet på en pressekonferanse fredag formiddag.

Etter angrepet forskanset Johnson seg i et garasjeanlegg i flere timer, før han til slutt ble drept av politiets bomberobot fredag ettermiddag.

I Dallas startet demonstrasjonene mot politivold etter at Alton Sterling (37) og Philando Castile (32) ble drept i løpet av to dager i forrige uke. Med slagord som «black lives matters» og «no justice, no peace» tok demonstranter fra protestbevegelsen Black Lives Matter til gatene.

Hjemme hos Johnson i Mesquite utenfor Dallas fant politiet bombemateriale, skuddsikre vester, rifler, ammunisjon og en personlig dagbok.

Les også: Nabo til Dallas-skytteren: – Jeg så han trene til angrepene

«Innsiden av en gal manns hode»

The Dallas Morning News har fått en anonym politikilde med tilgang til bevis fra etterforskningen til å beskrive innholdet i dagboken. Ifølge politimannen er dette som å åpne luken til innsiden av en gal manns hode, skriver avisen.

Dagboken skal være full av håndskrevne skriblerier og grove skisser. Her blottlegges den 25 år gamle mannens våpengalskap, hans interesse for ulike kampteknikker, som å skyte mens du er i bevegelse, samt en tiltagende interesse for svart nasjonalisme.

Les også: Dallas-drapsmannen: Skrev bokstaver i blod på veggen

DREPTE FEM POLITIBETJENTER: Micah X. Johnson (25) skjøt totalt 12 politibetjenter i Dallas torsdag kveld. Fem ble drept. Foto: Handout/ Reuters

Men Johnsons skriblerier viser at også at han trolig var en umoden 25-åring. Her finnes ingen ting som ligner på et manifest. Isteden flyter ordene og tankestrømmene nokså fritt, kaotisk og uorganisert.

I dagboken er det viet mye plass til angrepsvåpen, men Johnson har også lagt inn tekster fra rapartister. Andre steder har han skrevet om hvordan oppnå maksimal skade, men det skal også finnes passasjer om hvordan det er å være både svart og amerikansk i en tid hvor disse to identitetene er på kollisjonskurs.

– Denne karen var muligens en einstøing, men han var smart, sier politimannen ifølge The Morning Dallas News.

Kjenner ikke igjen Johnson

Politimester David Brown i Dallas fortalte søndag morgen til CNN at Johnson skrev bokstavene «R.B.» på veggen i parkeringshuset hvor han forskanset seg.

Ifølge Brown er politiet overbeviste om at Johnson opprinnelig hadde helt andre planer, som raskt ble forandret da protestmarsjen i Dallas ble kjent. I dagboken skal det ikke finnes noe som understøtter den påstanden.

Soldater som tjenestegjorde sammen med Johnson i Afghanistan har sagt at de ikke kjenner igjen den hatefulle og voldelige Johnson som blir omtalt i nyhetene. Isteden snakker de om den kristne unge mannen som ofte valgte å ha sosial omgang med de hvite soldatene i troppen.

«Dette handler ikke om rasisme gutter,» skriver Heather Brooks på Facebook.

«Dere må gjerne hate hans handlinger, men ikke legg mannen for hat. Dette var et tilfelle av mental sykdom, som hverken ble oppdaget eller behandlet. Han hadde mye godt i seg, det vet vi alle.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder