AVHØRT PÅ BARNEHUSET: Politiet fikk tilgang til den 15 år gamle jentas mobiltelefon da hun var til avhør på et av barnehusene på Østlandet i fjor høst. Dette bildet er fra Barnehuset i Oslo. Her får barn opp til 18 år som har vært utsatt for misbruk hjelp. Foto: Linn Cathrin Olsen/Scanpix

Jente (15) anmeldte overgrep - fikk bot for hasjrøyking

Den 15 år gamle jenta anmeldte en jevnaldrende gutt for voldtektsforsøk. Saken ble henlagt, men jenta fikk i stedet et forelegg på 4000 kroner for å ha røykt hasj.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Jentas far reagerer sterkt på bøteleggingen, og vil klage saken inn for Spesialenheten for politisaker.

– Ved å gi en straff som en direkte konsekvens av å ha anmeldt et voldtektsforsøk, sier politiet at det straffer seg å anmelde slike forhold, sier faren til VG.

I september i fjor anmeldte datteren hans en 16 år gammel gutt for å ha begått et seksuelt overgrep mot henne. Da hun ble kalt inn til avhør i slutten av oktober, sikret politiet seg tilgang til mobiltelefonen hennes, for å sjekke om det hadde vært kontakt mellom henne og den anmeldte gutten.

På telefonen fant politiet et bilde som viste at hun røykte hasj, og i slutten av januar kom forelegget på 4000 kroner fra Sør-Øst politidistrikt. Da var anmeldelsen henlagt en drøy måned tidligere, etter bevisets stilling.

– Må ses på som nødverge

Faren sier at datteren brukte hasj for å dempe de psykiske ettervirkningene etter hendelsen, og mener at det dermed må ses på som en nødverge-handling.

– Over to måneder uten oppfølging etter en meget traumatisk hendelse, gjorde at cannabis fremsto som eneste tilgjengelige alternativ til selvmord. Jeg reagerer veldig sterkt på at dette ble resultatet av saken, sier han.

Faren mener boten må frafalles, og hevder at politiets reaksjon har forverret datterens situasjon etter at hun anmeldte forholdet.

– Det jeg ser er at den hardhendte behandlingen hun har fått av politiet har gjort traumene hennes dypere, sier han.

les også

Anmeldte ordfører for seksuell krenkelse - kritiserer politiet

I et brev fra politiet varsles jentas foresatte om at saken vil havne i retten dersom forelegget ikke vedtas.

– I retten vil det bli lagt ned påstand om bot på 4800 kroner, og det vil i tillegg bli krevd saksomkostninger til det offentlige, heter det i brevet.

Bistandsadvokat: - Uheldig signaleffekt

Advokat Skjalg Jarnang bisto jenta i avhøret på barnehuset i fjor. Han reagerer på at saken endte med at 15-åringen fikk en bot for hasjbruk.

– Det gir en svært vanskelig signaleffekt for alle jenter og gutter som ønsker å anmelde et forhold, og som risikerer å bli straffet for noe helt annet. Det kan føre til at noen ikke går til anmeldelse, og det er svært uheldig, sier Jarnang.

REAGERER: Tina Skotnes er kommunikasjonsansvarlig i Dixi Ressurssenter mot voldtekt. Hun sier det er vanlig å bruke rus som mestringsstrategi etter traumatiske opplevelser. Foto: DIXI RESSURSSENTER

Kommunikasjonsansvarlig Tina Skotnes i Dixi Ressurssenter mot voldtekt sier at deres brukere oppfordres til å være så ærlige som mulig under avhør hos politiet.

– Umiddelbart tenker vi på Dixi at dette er alvorlig, da vi vet hvor vanskelig det er å anmelde i utgangspunktet. Hvis det skal være slik at utsatte for voldtekt ikke tør å anmelde fordi de kan risikere å få straff for andre kriminelle forhold, så synes vi det er helt feil.

les også

Tre tenåringer siktet for voldtekt i Bergen

Skotnes sier at bare ti prosent av kvinner som blir voldtatt, går til det skrittet å anmelde.

– Alle på voldtektsfeltet bør jobbe for at flere skal anmelde, og gjøre det tryggest mulig faktisk å anmelde, ikke gjøre det vanskeligere. Det bør utarbeides nasjonale retningslinjer for håndtering av slike tilfeller slik at det ikke er ulik praksis fra distrikt til distrikt.

– Vanlig å bruke rus som mestring

Ifølge Skotnes er det å ruse seg etter traumatiske opplevelser en svært vanlig mestringsstrategi.

– Mennesker med slik problematikk trenger hjelp og støtte, ikke straff og skyld.

Politiadvokat Anne Norendal i Sør-Øst politidistrikt har signert forelegget. Hun peker på at narkotikabruk blant unge er et viktig satsingsområde for politiet, og at det legges ned mye arbeid både av forebyggende karakter og for å hjelpe unge ut av rusmisbruk når det først avdekkes.

ADVOKAT: Thomas Benestad er en erfaren bistandsadvokat. At personer som anmelder overgrep straffes for forhold som kommer opp under etterforskningen, mener han kan skremme noen fra å anmelde. Foto: ERLEND AAS/NTB Scanpix

– I denne konkrete saken kom bruken av narkotika til politiets kunnskap ved gjennomgang av en telefon som var lovlig beslaglagt etter beslutning fra en jurist i en annen straffesak. Saken ble senere henlagt på bevisets stilling, skriver hun i en e-post til VG.

Politiet har etterforsket saken som seksuell handling med barn under 16 år.

Norendal understreker at det verken er uvanlig eller ulovlig at politiet bruker overskuddsinformasjon, fra for eksempel beslaglagte telefoner, til å iverksette etterforskning av andre straffbare forhold enn det etterforskningen i utgangspunktet gjaldt.

Ifølge politiadvokaten ble det i denne saken gitt tilbud om en påtaleunnlatelse, som betyr at man unnlater å straffe, under forutsetning av at jenta inngikk en urinprøvekontrakt.

Politiet: Vil motivere og hjelpe

– Det vil si at man for en nærmere angitt periode forplikter seg til å avlegge jevnlige urinprøver på helsestasjon. Hensikten med dette er å motivere og hjelpe ungdommen til å holde seg rusfri, og derfor er det også avhengig av frivillighet og samtykke fra den det gjelder.

Tilbudet ble avslått av ungdommen selv, med verge til stede, sier hun.

– Når tilbudet om påtaleunnlatelse på vilkår om urinprøvekontrakt avslås, vil det normalt bli utstedt et forelegg, slik det også ble gjort her. Foreleggets størrelse i saken er i tråd med gjeldende standardsats i vårt distrikt.

Faren sier at datteren hans avslo tilbudet om urinprøvekontrakt fordi hun allerede strir med mer enn hun klarer å håndtere.

Advokat Thomas Benestad har vært fast bistandsadvokat ved Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett siden 2011. Han sier at det ikke er uvanlig at fornærmede i overgrepssaker har hatt befatning med narkotika, men at dette svært sjelden blir et tema under etterforskningen.

– Min erfaring er at dette normalt ikke er noe problem. Politiet har vanligvis fokus på saken som anmeldes, og det forholdet gjelder, sier han.

At politiet bøtelegger en ung jente som har anmeldt et overgrep for bruk av hasj, mener Benestad kan sende uheldige signaler.

– Ja, det kan det gjøre, i den forstand at det kan føre til at noen blir redde for å levere en anmeldelse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder