FIKK NAV-TRYGDEN: – Jeg ble fly forbannet da jeg oppdaget hva som hadde skjedd. Men pengene regner jeg ikke med å se noe mer til, sier Trym Dannevig (43) fra Grimstad. Foto: LISE SKOGSTAD/VG.

Penger for rusbehandling havnet på kontoen til styremedlem

GRIMSTAD (VG) Moren til Trym Dannevig (43) betalte titusenvis av kroner for at sønnen skulle få rusbehandling hos Stiftelsen Ordet. Over 50.000 kroner havnet på en konto som ble disponert av et styremedlem – stedatteren til leder Per Oluf Svendsen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I desember i fjor avslørte VG at den familiedrevne Stiftelsen Ordet har tjent millioner av kroner ved å sende rusmisbrukere og kenyanere ut på gaten med innsamlingsbøsser.

VG kan i dag avsløre at Trym Dannevigs trygdeytelser fra Nav flere ganger ble videresendt til en konto som står oppført på Elin Lawley (42).

Hun er stedatter av Per Oluf Svendsen og har i flere år har sittet i stiftelsens styre sammen med sine foreldre.

Mens Trym Dannevig sto med innsamlingsbøsser og samlet inn store beløp til Stiftelsen Ordet, overførte moren hans til sammen 54.100 kroner til Lawley i løpet av en periode på seks måneder, viser kontoutskrifter VG har fått tilgang til.

Lawley, som i dag heter Johansen til etternavn, mottok fem utbetalinger som varierte mellom 8000 og 13.000 kroner. Samtlige beløp er nesten identiske med Trym Dannevigs daværende utbetalinger fra Nav, som moren hans i en periode mottok som sønnens verge.

les også

VG avslører: Brukte rusmisbrukere til pengeinnsamling – styreleder tappet konto for millioner

Lotteri- og stiftelsestilsynet avsatte i fjor Per Oluf Svendsen (bildet) og to andre familiemedlemmer som styremedlemmer i Stiftelsen Ordet. Stiftelsen er politianmeldt. Foto: HALLGEIR VÅGENES/VG.

På transaksjonslistene fra banken som VG har sett, står Elin Lawley oppført som mottager.

VG har snakket med den aktuelle banken, som bekrefter at hun står oppført som disponent, med disposisjonsrett over kontoen.

VG har gjort flere forsøk på å få en kommentar fra Elin Johansen, men hun har ikke besvart noen av henvendelsene.

– Nei, takk, svarte hun da VG oppsøkte henne sist fredag.

Hovedinnholdet i denne artikkelen er også lagt frem for advokat Erlend Øen, som representerer det avsatte styret i Stiftelsen Ordet. Han skriver i en tekstmelding:

– Per Svendsen har ingen kommentar.

Utskriftene viser også at det i juli 2009 ble overført 17.900 kroner fra Trym Dannevigs mor til en mann som da var hos Stiftelsen Ordet. Måneden etter fikk samme mann overført 2000 kroner.

VG har spurt vedkommende om hvorfor han fikk penger fra moren til en rusmisbruker som var hos stiftelsen, men mannen har ikke besvart VGs gjentatte henvendelser.

Det er dessuten gjort to overføringer på til sammen 4000 kroner til Stiftelsen Ordet i mars og april 2009, ifølge dokumentene.

– Skulle dekke kost og losji

Dannevigs mor opplyser til VG at det var Per Svendsen som ga henne kontonumrene hun skulle overføre penger til.

– Jeg hadde ingen kontakt med Elin, jeg fikk bare et kontonummer som jeg skulle overføre til av Per. Det samme gjelder også de andre i stiftelsen. Jeg kjente ingen av dem, men regnet med at stiftelsen hadde flere kontoer.

Ifølge moren oppga Per Svendsen at alle pengene som ble overført, skulle gå til kost og losji.

– Vi ønsket bare at Trym skulle få behandling.

Moren opplyser ar hun hadde liten eller ingen kontakt med Per Svendsen ut over oppringningene om penger.

– Jeg må presisere at pengene som ble betalt, med noen unntak, var overførte beløp fra Nav, og Trym sine trygdepenger, sier hun.

DRO PÅ TURNE: Stiftelsen Ordet har i flere år reist land og strand rundt for å samle inn penger. Bøsseinnsamlerne har bodd i campingvogn. Foto: PRIVAT

les også

Tappet millioner fra stiftelse – politianmeldt etter VG-avsløring

Grimstad-mannen forteller at han var nedkjørt på amfetamin, piller og heroin da moren møtte en av Stiftelsen Ordets bøsseinnsamlere utenfor et kjøpesenter i Grimstad i januar 2009.

– De kom i prat, og mamma ble fortalt at stiftelsen hadde et rehabiliteringssenter i Bergen som kunne ta imot meg på dagen. Jeg ble veldig glad for å få tilbud om plass. På denne tiden var jeg mentalt og fysisk ødelagt, og desperat etter å få hjelp, sier han.

Trym sier at foreldrene noen dager senere kjørte ham til en campingplass på Slemmestad i Oslo for å møte Per Svendsen. Der bodde lederen i stiftelsen i en campingvogn, sammen med tre andre rusmisbrukere, sier han.

– Ble revet ut av sengen

– Jeg trodde jeg skulle til Bergen for å bli avruset. I stedet ble jeg revet ut av sengen tidlig neste morgen for å stå utenfor en butikk i Oslo og samle inn penger. Det var et stort sjokk å plutselig havne i en campingvogn med tre fremmede menn.

NYTT LIV: De siste årene har Trym Dannevig (43) tatt en bachelorgrad i ingeniørfaget mekatronikk ved Universitetet i Agder. I tillegg har han stilling som studentassistent i fysikk og matematikk. Foto: LISE SKOGSTAD/VG.

På denne tiden veide jeg han bare 51 kilo, sier han.

– Jeg var i veldig dårlig forfatning. Jeg gråter fortsatt når jeg ser bildene av meg selv fra denne perioden.

Han sier han samlet inn penger i Oslo-området i flere uker, sammen med de to andre som bodde i campingvognen, før turen gikk videre til Bergen. Heller ikke der var det noe som lignet på rusbehandling, sier han.

– Det var kun ett fokus, og det var å samle inn mest mulig penger. Det var det alt handlet om.

les også

Mannen ble lovet rusbehandling i Afrika. Han sier han havnet på kjøret på en grisefarm i Nairobi.

Dannevig sier han ble lovet 25 prosent av bøsseinntektene i lønn, etter at den månedlige «husleien» på 4500 kroner var trukket fra. Men betaling fikk han aldri, sier han.

– Jeg fikk aldri en krone. Jeg hadde aldri penger mens jeg var der.

Følte seg som en slave

Dannevig sier han raskt skjønte at han ikke hadde kommet til noen behandlings- eller rehabiliteringsinstitusjon.

– Jeg hadde bare ett ønske. Det var å stifte familie og få meg en utdannelse og en jobb. Å skaffe meg et liv, rett og slett. Hos Stiftelsen Ordet følte jeg meg som en slave. Det var en veldig traumatiserende opplevelse.

NY STYRELEDER: Lotteri- og stiftelsestilsynet avsatte i fjor høst hele styret i stiftelsen, og politianmeldte senere de tre familiemedlemmene som utgjorde styret. Advokat Bjørn Åge Hamre (bildet) er nå styreleder i stiftelsen. Foto: HALLGEIR VÅGENES/VG.

les også

Samlet inn penger for Stiftelsen Ordet: – Besøkte 16 byer på fem uker

43-åringen anslår at han samlet inn minst en million kroner i løpet av de seksten månedene han var hos Stiftelsen Ordet.

– Gjennomsnittet lå på mellom 5000 og 7000 kroner dagen. Rekorden satte jeg utenfor en butikk på Lambertseter i Oslo. Den dagen fylte jeg flere bøsser, med til sammen 17.000 kroner. Jo mer penger jeg samlet inn, jo enklere var det å være Trym.

På vårparten i 2010 ble Trym Dannevig så dårlig at han måtte komme seg vekk fra stiftelsen, forteller han. I mars brøt han med Stiftelsen Ordet.

Reddet av kamerat

– En kamerat av meg som jobbet for stiftelsen så at det holdt på å gå helt galt med meg. Han fikk meg inn på en privat behandlingsinstitusjon, og der kom jeg etter hvert til hektene.

I august 2010 begynte Dannevig på Oslo kristne senter sin bibelskole, og der traff han kvinnen han i dag er gift med. I fjor skiftet han etternavn, som et ledd i prosessen med å skape seg en ny og rusfri tilværelse.

– Du har vært rusfri siden du var hos stiftelsen i Bergen. Betyr ikke det at du hadde nytte av oppholdet der?

– Den gangen hadde jeg ikke noe valg. Det var frykten for represalier fra narkotikamiljøet på Sørlandet som holdt meg hos stiftelsen. Så at det går bra med meg i dag er ikke takket være Stiftelsen Ordet, det er på tross av Stiftelsen Ordet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder