Foto: Helge Mikalsen

Lokfører tilbød skyss – motgående tog kom for fort

Ifølge politiet stoppet en lokfører toget sitt for å overtale tre polske statsborgere om å komme seg vekk. Da var det for sent. Lokføreren ble dermed vitne til tragedien.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Toget som kjørte på to polske statsborgere på 33 og 26 år kom for fort til at lokføreren i motgående spor klarte å avverge hendelsen som skjedde ved Alna stasjon i Oslo.

Politiet fikk melding om den alvorlige ulykken klokken 23.21 fredag kveld.

– En lokfører stoppet og forsøkte å få mennene bort fra området. Han prøvde også å få dem inn i sitt tog, men de ville ikke være med han. Han ber dem hoppe inn i sitt tog, men da var det for sent. Toget kommer fort. Lokføreren ble vitne til hendelsen, sier Rune Skjold som er seksjonsleder for økonomi og spesialetterforskning ved Oslo politidistrikt.

De omkomne er 33 og 26 år gamle, født i 1984 og 1992. Begge er polske statsborgere, ifølge Skjold. De to ble påkjørt av et passasjertog som kjørte i nordgående retning, ut av Oslo.

En tredje polsk statsborger ble ikke rammet.

Uklart hvorfor de var der

Politiet mener de tre ikke hadde noen grunn til å oppholde seg på skinnegangen.

Området er, ifølge Skjold, kjent for vinningskriminalitet.

– Det gjelder blant annet folk som prøver å komme seg inn i bygninger i området, sier Skjold.

– Er det relevant for etterforskningen?

– Det er relevant, ja, bekrefter Skjold.

– Var disse kjent av politiet fra før?

– Nei, jeg tror ikke vi har kjennskap til dem fra før. Vi har ikke helt oversikt over hva de drev med i Norge, men vet at de har vært lokalisert her over noe tid, svarer Skjold.

DØDSULYKKE: Tre personer befant seg ved skinnegangen da ulykken skjedde. To av dem omkom. Foto: Helge Mikalsen, VG

Avhør

Den tredje personen, en mann, som var sammen med de to som omkom, er preget av den dramatiske hendelsen, fortalte Vidar Pedersen ved operasjonssentralen i natt. Mannen satt natt til lørdag i avhør.

– Avhøret ga ikke noe informasjon om hva de gjorde på togskinnene. Vi vet fortsatt ikke hvorfor de var der, sier Skjold lørdag formiddag.

Ifølge innsatsleder Hans-Petter Strande skal toget ha gjort videoopptak av hendelsen som kan bidra til å gi klarhet i omstendighetene rundt ulykken.

– Vi har gjort nødvendige tekniske undersøkelser av toget og avhørt lokfører og andre impliserte, sier han.

ETTERFORSKNING: Hendelsen fremstår som en ulykke, sier politiet. Foto: Helge Mikalsen

Havarikommisjonen

Lørdag formiddag er familie fortsatt ikke varslet offisielt.

– De er varslet via venner og kjente. Men vi jobber med varsling via offisielle kanaler. Alle de tre involverte er fra samme land, de har lovlig opphold og vi jobber med en ambassade for å varsle familiene til de to omkomne, sier Rune Skjold.

Lørdag formiddag var politiet ferdige med undersøkelsene på ulykkesstedet. Havarikommisjonen jobbet fortsatt på stedet med sine undersøkelser.

Passasjerer ble sittende i toget i rundt to timer etter ulykken, men ble senere videretransportert. Ved 2-tiden natt til lørdag var politiet ferdig med sine undersøkelser på stedet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder