Formue på loftet ?

Har du flaks, kan frimerkesamlingen eller den gamle mynten du arvet, være verdt en liten formue. Men muligheten for at de bare har affeksjonsverdi er langt større. Landets ledende mynt- og frimerkehandlere forteller deg hva du skal lete etter.

ARTIKKELEN ER OVER 20 ÅR GAMMEL

Daglig strømmer det forventningsfulle arvinger inn på kontoret hans med store frimerkesamlinger de håper er verdt en formue. Men i løpet av et par minutter har Erik Olafsen knust deres drømmer.

- 99 % av våre kunder er arvinger. Jeg må skuffe de fleste. For i utgangspunktet er alle frimerkesamlinger verdiløse, sier Erik Olafsen hos Kjell Germeten i Oslo.

Samme svar må mynthandler Gunnar Thesen svært ofte gi.

- I prinsippet er ingen norske mynter eller sedler laget etter 1924 verdt mer enn pålydende. Unntakene finnes selvsagt. Men skal mynten være verdt mer enn noen hundrelapper, må de ikke bare være sjeldne, de må også være i nærmest usirkulert tilstand. Da snakker vi om store penger, sier Thesen.

Verdiløse

Ingen i Norge ser flere frimerker i løpet av et år enn Olafsen, og omsetningen hos Germeten ligger på 20 millioner kroner i året.

Likevel fastslår han at frimerker i prinsippet er verdiløse.

- Den store hop av samlinger er det. Men det finnes selvsagt en rekke unntak. I så fall må stempelet både være bra og sjeldent, frimerket må sitte på brevet, og frimerket må være perfekt. Da først kan vi begynne å snakke om penger, sier Olafsen.

Og selv om du skulle finne et frimerke, som ifølge katalogen er verdt eksempelvis en 1000-lapp, får du sannsynligvis bare ti prosent av verdien ved salg. Katalogprisen er for det perfekte frimerket. Har det sittet i et frimerkealbum, er det høyst sannsynlig ikke lenger perfekt ...

Spennende

Likevel - sjansen for å komme over noe av en viss verdi er absolutt til stede.

Mens vi er i butikken hans, kommer mange kunder innom. Alle utenom en blir sendt ut med beskjed om at frimerkesamlingen er så lite verdt at den heller bør gis bort som gave til en som måtte ha glede av den.

Men så dukker det plutselig opp noe spennende: En mann kommer med et brev med slangetaggede frimerker, sendt fra Finland til Norge i 1875.

- Oj, oj, se her. Dette er det første av denne typen jeg har fått inn på 10 år. Veldig sjeldent, sier Olafsen.

- Og verdien?

- Den kan jeg ikke fastslå på sparket. Men vi snakker trolig om et sted mellom 30 000 og 50 000 kroner.

Helheten

- Det er helheten, brevet, frimerkene og stempelet som gjør det verdifullt. Hadde de samme frimerkene vært løse, ville de kanskje vært verdt et par hundrelapper, sier Olafsen.

- Hvor gammelt må et frimerke være for å få en viss verdi?

- Det har ikke nødvendigvis med alder å gjøre. Norges eldste frimerke, et 4-shilling våpen fra 1855, er normalt ikke verdt mer enn 100 kroner. Det ble nemlig laget i to millioner eksemplarer, sier Olafsen.

- Men hva skal en utrent person se etter?

- Det beste arvinger kan gjøre - for samlerne selv vet hva deres hobby er verdt - er å få frimerkene vurdert av en fagmann. Men eksempelvis er et 50-øres vannmerke fra krigen relativt mye verdt, sier Olafsen.

- Hvor mye er en hel samling av alle norske frimerker verdt?

Komplett

- 20 000 kroner, hvis den er komplett. Mangler de fire-fem mest sjeldne, er prisen halvert med en gang. Det finnes mange «nesten» komplette samlinger, sier Olafsen.

- Hvilke frimerker får du mest forespørsler om?

- I den siste tiden har jeg fått mange henvendelser om et postkort fra Roald Amundsens «Fram». Et sponsoropplegg, stemplet 4/7 1924. Mange tror det er veldig mye verdt. Men jeg selger dem for 150 kroner, sier Erik Olafsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder