600.000 BRUKERE: For få ha lastet ned appen, mener Datatilsynet. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

FHI stopper all innsamling av data i Smittestopp-appen

FHI sletter alle data fra appen Smittestopp etter varsel om forbud fra Datatilsynet. Så langt har prosjektet kostet cirka 29 millioner kroner.

 • Jenny-Linn Lohne
 • Knut Arne Hansen

Det melder FHI mandag morgen. De mottok fredag varsel om vedtak om midlertidig forbud mot å behandle personopplysninger i Smittestopp.

«Ut fra dagens situasjon - med lav smitteutbredelse, lav utbredelse av Smittestopp og mangelfull oppnåelse av formålene om smittesporing og evaluering av smitteverntiltak - anser vi imidlertid ikke lenger Smittestopp som et forholdsmessig inngrep i den enkelte brukers personvern», skriver Datatilsynet i sitt vedtak.

– Vi er ikke enige i Datatilsynets vurdering, men ser oss nå nødt til å slette alle data og sette arbeidet på pause som følge av varselet. Vi svekker med dette en viktig del av vår beredskap mot økt smittespredning, fordi vi taper tid til utvikling og testing av appen. Vi får samtidig redusert evne til å bekjempe smittespredningen som pågår nå. Pandemien er ikke over. Vi har ikke immunitet i befolkningen, ingen vaksine, og ingen effektiv behandling. Uten Smittestopp-appen vil vi være dårligere rustet for å forebygge nye utbrudd som kan komme lokalt eller nasjonalt, sier direktør i FHI, Camilla Stoltenberg, i en pressemelding.

– Lei oss

– Vi er lei oss for at de har gjort de vurderingene de har gjort. Vi er uenig i deres vurdering av nytteverdien, sier fungerende assisterende direktør i FHI, Gun Peggy Knudsen, til VG.

Så langt har prosjektet kostet cirka 29 millioner kroner.

les også

Appen skal forbedres – ikke skrotes

Datatilsynet reagerer blant annet på at FHI har startet innsamling av posisjonsdata, til tross for at analyseløsningen og løsningen for anonymisering og aggregering av data ikke på plass.

«Omfattende mengder personopplysninger om alle Smittestopps brukere samles inn til enhver tid, selv om det per i dag verken er mulig å benytte disse dataene til smittesporing/-varsling (annet enn i testkommunene) eller i analysearbeid», skriver Datatilsynet.

Løsningen som skulle gi brukerne innsyn i hvilke data som er registert, har heller ikke fungert.

– Vi er redd for at det får konsekvenser for om vi er klare i forkant. Det ser ut til at de vil at vi skal legge til grunn en høyere smitteutbredelse for bruk. Vi trenger å være i forkant, sier Knudsen.

600.000 brukere

FHI opplyser at de vil svare Datatilsynet innen fristen 23. juni 2020, og skriver at de håper det vil være mulig å finne en løsning.

– Vi svarer på deres brev og skal ha et møte. Vi jobber videre med teknisk testing, sier Knudsen.

les også

FHI: Har Smittestopp-dokumentasjon på plass

Ifølge FHI har appen blitt lastet ned 1,6 millioner ganger, og har nesten 600.000 aktive brukere. Ifølge Datatilsynet er andelen aktive brukere nå på ca. 14 prosent av befolkningen. FHI har tidligere anslått at de trenger 60 prosent oppslutning for at appen skal fungere etter hensikten.

Samtidig oppfordrer de folk om å deaktivere appen på telefonen sin.

– Vi sørger for at data ikke kommer inn for i morgen av. I tillegg til det kan det være lurt deaktivere appen. Vi tenker at det er fint om folk vil beholde appen i beredskap, men vi kommer ikke til å samle inn data fra den, sier Knudsen.

– Imponert

For professor Kristian Gjøsteen ved NTNU er dette en riktig avgjørelse.

– Jeg er litt imponert over Datatilsynet. Det er en tøff avgjørelse å ta. Jeg tror det er riktig, sier han.

Han mener appen samler inn for mye informasjon, spesielt sammenlignet med Googles løsning for smittesporing - som først sender fra seg informasjonen om hvem man har møtt hvi man blir smittet.

– Den vil sannsynligvis være minst like god. Hvis du aldri blir smittet, så forlater informasjonen aldri telefonen din, sier han til VG.

– Hvordan vurderer du appens fremtid?

– Jeg tror at man må få på plass en ny løsning, gjerne før neste runde med smitte. For vi trenger en løsning som folk kan installere uten å være bekymret.

– Hva har dette å si for appens troverdighet?

– De som har laget appen har forsøkt å gjøre sitt beste under stressende forhold, men nå har vi tid til å gjøre ting bedre og da må vi gjøre det. Vi må også forberede oss på neste epidemi og da må vi forberedt på det.

Les også

 1. Har funnet sikkerhetsrisiko i Smittestopp-appen – kan brukes til å spore andre

  Smittesporingsappen gjør det mulig for datakyndige å spore dem som bruker appen.
 2. Steile fronter om smittesporingsapp

  Noen advarer sterkt mot den nye appen, andre tror den ikke kommer til å funke mens myndighetene bedyrer at den ikke skal…

Mer om

 1. Smittestopp
 2. Datatilsynet
 3. Folkehelseinstituttet

Flere artikler

 1. FHI til Datatilsynet: Lav smitte er ingen grunn til å stoppe

 2. Høie ber nordmenn beholde Smittestopp-appen

 3. Amnesty om norsk smittesporings-app: Blant de mest inngripende i verden

 4. FHI stanser innsamling av Smittestopp-data

 5. FHI: Har Smittestopp-dokumentasjon på plass

Fra andre aviser

 1. FHI sletter alle data fra appen Smittestopp

  Bergens Tidende
 2. FHI sletter alle data fra appen Smittestopp

  Aftenposten
 3. Ny stopp for Smittestopp-appen

  Fædrelandsvennen
 4. Datatilsynet forbyr FHI å behandle personopplysninger i Smittestopp-appen

  Aftenposten
 5. FHI sletter alle data fra appen Smittestopp

  Fædrelandsvennen
 6. FHI får ikke behandle personopplysninger i Smittestopp

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder